Fotografija: Zoran Ferić spremno je odgovarao na pitanja srednjoškolaca/Foto: Pakrački list
Galerija
Zoran Ferić spremno je odgovarao na pitanja srednjoškolaca/Foto: Pakrački list

Zoran Ferić u Pakracu: "Učenici ne čitaju lektiru zato što ih u prvom razredu „ubijemo“ s Ilijadom"

Ferić je pakračkim srednjoškolcima govorio i o vrlo neugodnim danima koje je proživljavao kada je njegova knjiga "Anđeo u ofsajdu" proglašena nepodobnomZoran Ferić, jedan od najistaknutijih hrvatskih pisaca srednje generacije, nagrađen brojnim strukovnim i državnim nagradama, gostovao je sinoć u knjižnici Srednje škole Pakrac čime je završilo ovogodišnje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Gradske knjižnice Pakrac, piše Pakrački list.

Zabavno i poučno

Za ovog poznatog hrvatskog književnika pakrački srednjoškolci imali su pripremljen cijeli niz zanimljivih pitanja, a budući da je Ferić i profesor hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji, ona su se i najviše osvrnula na njegov rad kao prosvjetnog djelatnika.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Pakračke učenike između ostalog zanimalo je čitaju li njegovi učenici više Ferićevih knjiga, što misli o konceptu državne mature te općenito o nastavi hrvatskog jezika. Ferić se u svom osebujnom stilu prepunom humora osvrnuo na srednjoškolsku lektiru istaknuvši da je djeca najmanje čitaju što on smatra opravdanim budući da je koncipirana na način da ih jednostavno odbija.

Suvremeni autori

- Učenici ne čitaju lektiru zato što ih u prvom razredu „ubijemo“ s Ilijadom i njima nerazumljivim tekstovima. Tekst im je nešto što im je odbojno, tako da bi puno lakše bilo doći do toga preko suvremene literature. A to pokušavam sa svojim učenicima i ponudim im knjigu suvremenog autora. Želim u prvom redu pokušati stvoriti čitatelje, zainteresirati nekoga da pročita neku knjigu mimo lektire“, istaknuo je Ferić.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Osim prosvjetnog rada Ferić je progovorio za njega vrlo neugodnim danima koje je proživljavao kada je njegova knjiga „Anđeo u ofsajdu“ bila jedna od kurikularnom reformom 500-ak predloženih knjiga da bi ubrzo bila neutemeljeno proglašena nepodobnom na što je dodao kako smatra da u Hrvatskoj postoji strah od intelektualaca i pisanja, strah od razuma je vrlo raširen. O tom problemu pokušava osvijestiti javnost i kao predsjednik Hrvatskog društva pisaca koje je zamišljeno i kao sindikat za pisce.

Školski dani

Prisjetio se i svojih prvih školskih dana, spisateljskog stvaralačkog procesa te se osvrnuo i na radionice kreativnog pisanja na kojima je mentor. Ovo književno druženje organizirano je u suradnji s Gradskom knjižnicom Pakrac te profesoricama hrvatskog jezika u pakračkoj Srednjoj školi Tanjom Španjić i Tamarom Vujanić, piše Pakrački list.

Foto: Gradska knjižnica Pakrac
Foto: Gradska knjižnica Pakrac