Fotografija: Testosteron se prikazuje 16. siječnja/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Galerija
Testosteron se prikazuje 16. siječnja/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

U Daruvar stiže predstava koju morate pogledati: Kino verziju Testosterona pogledalo 1,4 mil. ljudi

Upleteni u začarani krug požude, egoizma i želje za ljubavlju, pateći od usamljenosti, možemo li postići sklad sa suprotnim spolom i sami sa sobom? Ovo su pitanja s kojima ćemo se suočiti nakon komedije “Testosteron”DARUVAR – Kazališna predstava koja uskoro gostuje na pozornici daruvarskog kina je komedija "Testosteron" u koprodukciji Ludens teatra, Exit teatra i Kulturnog centra Osijek. Ovu, tehnički zahtjevnu predstavu, pogledajte u utorak, 16. siječnja u 19:30 sati.

- Osim što je kompliciranija scenografija, zvuk i svjetlo, u predstavi nastupa sedmero glumaca pa je jasno da je takva predstava, logično, i skuplja, pa smo za nju morali i korigirati cijene ulaznica. Redovna ulaznica je tako, za ovu predstavu, 10 eura, a za umirovljenike, invalide i organizirane grupe 7 eura, pojašnjavaju iz Pučkog otvorenog učilišta Daruvar.

Luda noć

Vjenčanje iz pakla. Mlada je pobjegla. Mladoženja kipi od bijesa, ali stolovi su već postavljeni i divlja svadbena gozba na kojoj su samo muškarci - počinje. Sve u svemu, luda noć.

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

Je li život podređen razumu, osjećajima ili smo radije robovi biologije? Upleteni u začarani krug požude, egoizma i želje za ljubavlju, pateći od usamljenosti, možemo li postići sklad sa suprotnim spolom i sami sa sobom? Ovo su neka od brojnih pitanja s kojima ćemo se suočiti nakon gledanja komedije Andrzeja Saramonowicza “Testosteron”.

Iako to ništa ne najavljuje, autor nas stavlja uza zid svima važnih problema, koji se tiču našeg bića, seksualnosti i mjesta u svijetu. On to čini, zabavljajući publiku od prve do posljednje scene, bez pada forme ili usporavanja, namigujući gledatelju, s osmijehom na licu.

Hormonska komedija

Ali krenimo od početka. Hormonska komedija Andrzeja Saramonowicza “Testosteron” započela je svoju karijeru 2002. nakon premijere u kazalištu Montownia u Varšavi, gdje se postala kazališni hit. Bila je 2007. godina kada je kino verziju Testosterona pogledalo gotovo 1,4 milijuna gledatelja.

Proglašena najboljom suvremenom poljskom komedijom, opisuje se kao scenski vješt komad, koji publici jamči izvrsnu zabavu. Snaga Saramonowiczeve umjetnosti su inteligentni i briljantni, a istovremeno urnebesni dijalozi. Neki od njih svojom otvorenošću i grubošću skandaliziraju osjetljivije gledatelje. Dio ih je, na valu popularnosti „Testosterona”, našao svoje mjesto u svakodnevnom jeziku.

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

Jaka strana predstave je izvrsna struktura i brzi zaokreti radnje, koji su bili dostojni i najboljeg senzacionalnog filma. Saramonowicz majstorski gradi likove, smiješne i potresne, a intrigantna i dinamična komedija otkriva tajne njihovih života. Autor u intervjuima nije skrivao da želi napisati komad koji, prije svega, neće biti dosadan i koji pruža zadovoljstvo. Također je priznao da bi njegov veliki uspjeh bio prenijeti nešto dublje od zabave. U prvoj recepciji predstavu doživljavamo kao laganu i duhovitu, začinjenu pikantnošću, priču o životnim dogodovštinama sedmorice tipova koji strastveno raspravljaju o … komadima, oprostite.”

Muška stvarnost

Odnosi sa suprotnim spolom pokazuju šaroliku i kompliciranu sliku muške stvarnosti. Ovdje učimo o istinama na kojima se temelji poredak svijeta. Navedimo nekoliko primjera: žene dopuštaju blud u financijske svrhe, što je u suprotnosti s tvrdnjom o muškoj percepciji, koja je možda nesofisticirana, ali iskrena u svojoj nesofisticiranosti… Svaki muškarac ženu vidi kao “seksualni objekt” i dalekosežan zaključak da su dečki kao žrtve bili prisiljeni izmisliti nogomet i ako želite gledati ligu prvaka, pređite na Uređenje vrta i okućnice. Konačno upoznajemo i pokretačku snagu koja određuje rodno ponašanje, kemijski spoj – TESTOSTERON.

Kako kaže jedan od likova – Buba: "On nas tjera da jurimo za ženama od adolescencije do kraja života… On nas čini vječno potencijalnim silovateljima i ubojicama…" Ovaj muški hormon čini dramske likove robovima bioloških refleksa. On je taj koji odlučuje da su oni muževi, očevi i ljubavnici.

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

Iako njegovo postojanje postaje jednostavno objašnjenje ponašanja likova, Saramonowicz ne staje na zaključku o dominaciji testosterona. U potrazi za mudrošću i skladom, mehanizmi koje je teško kontrolirati stalno nastaju, čovjek ima dušu, ali je i podređen biologiji i kemiji koje vladaju tijelom. O nezasitnom libidu i kako teško je održati ravnotežu između ovih elemenata svjedoče borbe likova.

Popis grijeha

Argumenti protagonista prožimaju se izrazitim šovinizmom, ali im je nemoguće poreći da su u pravu. U njima nalazimo mnogo istine, iako je prikazana u krivom zrcalu. Saramonowiczeva umjetnost razotkriva ograničenja kojima su muškarci podložni. Iskrenost također zahtijeva priznanje da im i žene podliježu.

„Testosteron”, koji ustrajno koristi šablone, posebno one koji se tiču spola, istovremeno se nemilosrdno obračunava s tim šablonima. Razotkriva macho mitove. Ismijava mušku želju za idealnom ženom koja objedinjuje osobine poslovične majke, supruge i ljubavnice. Žene optužuje za koristoljublje i kalkuliranje u vezama. Popis grijeha protiv suprotnog spola jednako je dugačak s obje strane.

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

Svaki od heroja “Testosterona” je drugačiji i dolazi s različitom prtljagom iskustava. Povezuju ih žene, oni samo imaju želju za ljubavlju, ispunjenjem, sličan osjećaj izgubljenosti u svijetu i osjećaj usamljenosti. Ne uspijevaju ne samo u kontaktima sa suprotnim spolom, nego i u obiteljskim odnosima i međuljudskim kontaktima. Oni su primjer jadnog stanja čovjeka u današnjoj zbilji, kulturi u kojoj dominiraju šablone, jednako nedostižne koliko i prazne.

Uloge: Enes Vejzović, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Ivica Pucar, Filip Križan, Ivan Simon, Ivan Grčić/Matija Gašpari.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!