Fotografija: Bjelovarčani će u predstavi moći uživati u subotu u 20 sati/ Foto: Anja Mitrović
Galerija
Bjelovarčani će u predstavi moći uživati u subotu u 20 sati/ Foto: Anja Mitrović

Sjajna predstava za odrasle "Alisa u zemlji čudesa" sutra u Bjelovaru

Kazališna družina "Zlovrići" su mladi entuzijasti i zaljubljenici u kazalište koji su se proteklih godinu dana, u pandemijskim uvjetima, posvetili kazališnoj umjetnosti



Povodom Noći kazališta, Bjelovarčanima će se ove subote predstavom „Alisa u zemlji čudesa“, predstaviti Kazališna družina „Zlovrići“ iz umjetničke organizacije „Točka na I" .

Riječ je o mladim entuzijastima i zaljubljenicima u kazalište koji su se proteklih godinu dana, u pandemijskim uvjetima, posvetili kazališnoj umjetnosti. Iako se radi o knjizi iz domene dječje fantastike, predstava je rađena za odrasle.

Predstava Alisa u zemlji čudesa/ Foto: Anja Mitrović
Predstava Alisa u zemlji čudesa/ Foto: Anja Mitrović

Organizator predstave je Bjelovarsko kazalište i Zajednica udruga u kulturi Bjelovar, dok je pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, uz počasno pokroviteljstvo Predsjednika RH Zorana Milanovića, dok je medijski pokrovitelj MojPortal.hr. Predstava je na rasporedu u subotu, 20. studenog, s početkom u 20 sati u bjelovarskom Domu kulture. Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen je na 50 osoba koje su dužne imati COVID potvrdu ili negativan test. 

Predstava za odrasle

Inače, predstava prati doživljaje djevojčice koja kroz zečju rupu upada u svijet začudnosti, neobičnih likova, apsurda i kontrasta.

- Po mnogima, „Alisa" je sve samo ne dječja knjiga ili predstava. Nerijetko je mračna, kroz osebujne priče progovara o problemu odrastanja, identiteta i snalaženja u svijetu. Alisa se susreće sa zastrašujućim svijetom likova koji su nerijetko neprijateljski, a kada su i prijatelji, krajnje su nerazumljivi u svojoj apsurdnosti. Dok luta svijetom koji ju sve više plaši i čudi, Alisa želi samo jedno, dozvati i doznati svoje izgubljeno ime koje ju je napustilo. U adaptaciji jednog od naših ponajboljih dramatičara i dramaturga Ivora Martinića, kojem smo zahvalni što nam je ustupio svoj tekst te u režiji redatelja Lovre Krsnika, ovdje i u ulozi dramskog pedagoga koji je obučavao svoje amaterske “piliće”, Alisa postaje predstava koju će sa zanimanjem  pratiti i u njoj se pronaći gledatelji svih generacija- ističe Tomislav Kukec, novinar Jutarnjeg lista koji se u ovoj predstavi prvi put okušao kao glumac.       

Tomislav Kukec prvi susret s kazališnim daskama imao je u ovoj predstavi/ Foto: Anja Mitrović
Tomislav Kukec prvi susret s kazališnim daskama imao je u ovoj predstavi/ Foto: Anja Mitrović

Zanimljivo, ova amaterska glumačka družina okupila je prije točno godinu dana i to u pandemijskim uvjetima. Među njima su glumci s malo ili nimalo iskustva u kazalištu, a baš poput našeg sugovornika, ima i članova koji baš nikada nisu kročili na „daske koje život znače".

- Zbog epidemioloških mjera nerijetko se nismo mogli nalaziti uživo, pa su brojne probe i učenje teksta bili održavani preko internetskih platformi, a trajali su do dugo u noć. Bilo je suza, smijeha, različitih emocija, ali prije svega onog najvažnijeg, teškog rada i truda toliko transformativnog da smo posljedično promijenio čak i samo ime grupe (i to dva puta!) "Trnskići" su postali "Sveti Duhići", a naposljetku završili kao "Zlovrići!" - objasnio je Kukec.

Prvi put izvan Zagreba

Na kraju, sve je rezultiralo s već tri izvedbe, a četvrta, odnosno bjelovarska, ujedno je i prva izvan Zagreba. 

- Premijerno je 'Alisa' izvedena u zagrebačkom kazalištu Mala scena 26. lipnja, a već  15. rujna nastupili smo na 45. Susretima kazališnih amatera Zagreba, gdje smo ostvarili velik uspjeh i dvije nominacije, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu. Na Maloj sceni gostovali su ponovno 30. listopada, zaključio je novopečeni glumac Tomislav Kukec te još jednom pozvao Bjelovarčane da im se u subotu pridruže u Domu kulture. 

U nastavku pogledajte trailer ove zanimljive predstave: