Fotografija: Bjelovarska spisateljica Marijana Dragičević/ Foto: Delimir Hrestak
Galerija
Bjelovarska spisateljica Marijana Dragičević/ Foto: Delimir Hrestak

Punk krimić "Špalir za raj" bjelovarske spisateljice Marijane Dragičević ugledao svjetlo dana

Roman je trenutno dostupan u bjelovarskoj knjižari Knjigica-gdje priča počinje, a za koji naći će se i u brojnim drugim knjižarama te putem Facebook i Instagram profila



Drugi roman bjelovarske spisateljice i kustosice Gradskog muzeja Marijane Dragičević ugledao je svijetlo dana. Nakon ljubavnog prvijenca Rock strana bajke, autorica se ovog puta odlučila napisati punk krimić pod nazivom Špalir za Raj.

- Novi roman ima 21 poglavlje i svako nosi ime jedne pjesme bjelovarskog punk rock benda Petar Punk, baš kao i sami naslov romana. Također, članovi benda ujedno su i sporedni likovi u romanu, koji pomažu pri rješavanju zločina, objasnila nam je autorica.

Uzbudljiva radnja

Prema njenim riječima, radnja krimića počinje pronalaskom tijela ravnatelja muzeja Viktora Deda u muzejskom bunaru pod nerazjašnjenim okolnostima.

Spisateljica Marijana Dragičević s članovima benda Petar Punk/ Foto: Delimir Hrestak
Spisateljica Marijana Dragičević s članovima benda Petar Punk/ Foto: Delimir Hrestak

- Nakon prvotnog očevida, policija ne zna radi li se o nesretnom slučaju ili ubojstvu. Kako bi se čim prije riješio slučaj, istraga je dodijeljena mladoj i perspektivnoj inspektorici Orli Ognjenović kojoj je ovo prvi samostalni slučaj. Dok se čeka obdukcija, kako bi se kompletno rekonstruirao posljednji dan preminulog, šestero svjedoka i potencijalno osumnjičenih nakon ispitivanja, upućuju na nove, bizarne i nepredvidive dokaze i tajne iz osobnog života Viktora Deda, ukratko nam je opisala radnju Marijana Dragičević.

Pogođena slika društva 

O kakvom se točno djelu radi najbolje opisuju riječi nagrađivanog književnika i akademika Gorana Tribusona, koji je i ovog puta autorici pomogao pri uređivanju romana.

- Znalci će vam kazati kako su najbolji oni krimići kod kojih je razdaljina između uzbudljive fabule i dobro pogođene slike društva najmanja. Špalir za raj, kojemu je autorica dala privlačan podnaslov punk krimić, upravo je to. U njemu je složeno istražiteljsko raspetljavanje radnje usko združeno sa socijalnom slikom naše provincije, napisao je Tribuson na koricama Špalira za raj.

Dobra potražnja

Iako je roman iz tiska izašao prije nekoliko dana, Dragičević nam je kazala da je već bilo dosta narudžbi i u pretprodaji. 

Autorica Marijana Dragičević s novim romanom/ Foto: Privatni album
Autorica Marijana Dragičević s novim romanom/ Foto: Privatni album

- Špalir je trenutno dostupan u bjelovarskoj knjižari Knjigica-gdje priča počinje, a za koji dan moći će ga se naći u web knjižari Znanje, webshop Rockmark, kao i u brojnim drugim hrvatskim knjižarama te putem Facebook i Instagram profila same autorice. Cijena Špalira za raj iznosi 90 kuna, zaključila je Marijana Dragičević dodavši da će se službena promocija knjige najvjerojatnije održati krajem godine.