Fotografija: Bjelovarska spisateljica Marijana Dragičević/ Foto: Delimir Hrestak
Galerija
Bjelovarska spisateljica Marijana Dragičević/ Foto: Delimir Hrestak

Za mjesec dana izlazi novi roman bjelovarske spisateljice Marijane Dragičević

Članovi benda Petar Punk ujedno su i sporedni likovi u romanu, koji pomažu pri rješavanju zločina, kazala je Dragičević



Nakon što je prošle godine objavljen roman „Rock strana bajke“, kroz mjesec dana iz tiska bi trebao izaći novi uradak bjelovarske spisateljice i kustosice Gradskog muzeja Marijane Dragičević. Riječ je o još jednom romanu, ovog puta krimiću, pod nazivom „Špalir za raj“.

Iako je prvi roman bio više ljubavnog karaktera, ipak postoji poveznica između ova dva djela. Naime, poglavlja su u Marijaninom prvijencu nosila imena prema pjesmama rock žanra različitih izvođača, dok je za naslove Špalira za raj odgovoran bend Petar Punk. 

Pjesme Petra Punka

- Novi roman ima 21 poglavlje i svako nosi ime jedne pjesme spomenutog bjelovarskog punk rock benda, baš kao i sami naslov romana. Također, članovi Petra Punka ujedno su i sporedni likovi u romanu, koji pomažu pri rješavanju zločina. Radnja Špalira za raj smještena je u muzeju, a roman započinje viješću da je ravnatelj muzeja Viktor Ded pronađen mrtav. Kroz istragu, koju vodi inspektorica Ognjenović, a koja je tek došla u provincijski grad, otkrivaju se različite tajne povezane sa smrću ravnatelja, ukratko je opisala svoje novo djelo bjelovarska autorica.

Autorica Marijana Dragičević s članovima benda Petar Punk/ Foto: Delimir Hrestak
Autorica Marijana Dragičević s članovima benda Petar Punk/ Foto: Delimir Hrestak

Kako kaže, i ovog puta oko uređivanja romana pomogao joj je višestruko nagrađivani bjelovarski književnik te filmski i televizijski scenarist Goran Tribuson. 

- Super mi je raditi s njim, jer mi uvijek ukaže na najkritičnije detalje koje bi trebala promijeniti da roman „ne padne“. Nadalje, u Rock strani bajke likovi uglavnom govore lokalnim dijalektom, dok sam u Špaliru morala napraviti razliku između njihovog govora. Dio ih se služi književnim jezikom, a ostatak, zbog karakteristike lika, zavičajnim govorom. Iako nikada romane ne pišem za ciljanu publiku, pretpostavljam da bi se i ovaj najviše mogao svidjeti Bjelovarčanima, objašnjava nam Dragičević. 

Pozitivne kritike

Dodaje i to da je zadovoljna kritikama, ali i prodajom prvog romana, posebice jer je bila nepoznata ljudima. Također, konstantno ima upite oko novog romana, što joj je još jedna potvrda dobrog rada. Za pisanje romana, kaže, najvažnija joj je priprema.

- Ne mogu pisati poglavlja, ako nemam napisane natuknice što će se u njima događati te okvirno koliko svako poglavlje mora imati riječi. Primjerice, za pisanje prvog romana, zajedno s pripremom, trebalo mi je dva i pol mjeseca, a za drugi čak i manje, istaknula je bjelovarska spisateljica, dodavši da je treći roman već napisan, ali je trenutno u „pacu“. 

Uskoro u prodaji

Prijelom za novi roman je gotovo, a kao što smo već rekli, svijetlo dana trebao bi ugledati za otprilike mjesec dana. Nažalost, zbog epidemiološke situacije Dragičević  ne planira promociju knjige, ali će zato Špalir za raj odmah biti dostupan za prodaju u bjelovarskoj knjižari Knjigica-gdje priča počinje, web knjižari Znanje, webshop Rockmark te putem Facebook i Instagram profila same autorice.