Fotografija: Goran Tribuson ponovno je predstavio knjigu u rodnom gradu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Goran Tribuson ponovno je predstavio knjigu u rodnom gradu/ Foto: Deni Marčinković

Promocija knjige Obiteljske slike: "Zbog Gorana Tribusona Bjelovar je postao književni lik"

Volio bih da ovu knjigu svi kupe, jer onda me više nitko ne bi morao pitati o mom dječaštvu. Bjelovar se užasno puno promijenio, a generalno je sve ostalo isto, poručio je Tribuson



- Ovo je apsolutno bjelovarska knjiga. Volio bih da je svi kupe i onda me više nitko ne bi morao pitati o mom dječaštvu. U njoj je opisan korzo, gradska kavana u kojoj smo proveli bezbrojne noći, a sada je u njoj tvrtka koja prodaje ženske kreme i preparate za dječju guzu, što mi je strašno, uz ispriku svima njima naravno. Bjelovar se užasno puno promijenio, a generalno je sve ostalo isto, riječi su kojima je Goran Tribuson ukratko opisao svoju knjigu Obiteljske slike, koju je sinoć predstavio u bjelovarskom Boho parku.

Boho park bio je pristojno popunjen/ Foto: Deni Marčinković
Boho park bio je pristojno popunjen/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarčani su i ovog puta u velikom broju došli poslušati svog najpoznatijeg pisca, a on je pak i ovaj susret iskoristio za prisjećanje na razne događaje iz svog djetinjstva, kao i na neke dijelove grada koji zauzimaju posebno mjesto u njegovom životu. Također, govorilo se i o "kultnim" gradskim likovima, koji su gotovo pa neizostavni u većini njegovih djela, poput milicajca poznatijeg kao Crni narednik, kojeg se često prisjete pripadnici starije bjelovarske populacije.

Kultni Bjelovarčani

- On nam je vadio ventile iz gume kad bi se biciklima vozili po korzu. To je bila tadašnja svakodnevica, baš kao i dva kina, Partizan i Gorica, koja danas više ne postoje, poručio je Tribuson.

Goran Tribuson, Zoran Maljković i Marijana Dragičević/ Foto: Deni Marčinković
Goran Tribuson, Zoran Maljković i Marijana Dragičević/ Foto: Deni Marčinković

Ni ovaj susret nije mogao proći bez pokoje riječi o bivšem direktoru bjelovarske Gimnazije, čuvenom Voloderu, koji je nerijetko gorio gimnazijalce kada bi ih zatekao u gradskoj kavani, a sa sjetom se prisjetio i Plinare, kvartu u kojem je odrastao.

- Današnje generacije ni ne znaju za Plinaru. Nemam čak niti fotku tog dijela grada, već samo jedan crtež, te bi mi bilo jako drago ako netko posjeduje kakvu fotografiju da mi je pošalje, pored ostalog prepričao je jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca te dodao da mu uskoro izlazi triler "Zbogom Izabel", kojeg bi također trebao predstaviti u rodnom gradu. 

Najbolje od Bjelovara 

Osim samog autora, kompilaciju nekoliko Tribusonovih djela povezanih u knjigu "Obiteljske slike" predstavio je i glavni urednik Zoran Maljković.

Tribuson je i ovog puta oduševio Bjelovarčane/ Foto: Deni Marčinković
Tribuson je i ovog puta oduševio Bjelovarčane/ Foto: Deni Marčinković

- Goran i ja surađujemo već 20-ak godina, a ove tekstove uredio sam već treći put. Budući da tih izvornih knjiga više nema odlučili smo ih staviti u jednu, jer smatramo da je taj opus toliko značajan i zanimljiv te se više ne može izgubiti. Knjiga je užasno duhovita. Sad kad smo sve stavili na jedno mjesto, vidi se da je uz Goranovu obitelj i školske prijatelje, o kojima najviše piše, zapravo i Bjelovar postajao književni lik. Nakon čitanja tih knjiga naprosto ne možete ne doći u taj grad i potražiti ta mjesta, koja su s toliko ljubavi opisana. I sada dok prolazimo gradom Goran nam pokazuje neka od tih mjesta, zaključio je Zoran Maljković. 

Autor je potpisivao knjige obožavateljima/ Foto: Deni Marčinković
Autor je potpisivao knjige obožavateljima/ Foto: Deni Marčinković