Fotografija: U nedjelju počinje ovogodišnji Filmodrom. Sve projekcije su besplatne i počinju u 21 sat/ Foto: DOKUart
Galerija
U nedjelju počinje ovogodišnji Filmodrom. Sve projekcije su besplatne i počinju u 21 sat/ Foto: DOKUart

Ovogodišnji Filmodrom otvara film "Još jedna runda". Vidimo se u nedjelju u Boho parku!

Na filmskom platnu srijedom i nedjeljom sve do kraja kolovoza prikazat će se ukupno deset filmova, od čega devet igranih i jedan dokumentarni. Ulaz je besplatan



Bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart i ovog je ljeta za svoje sugrađane pripremila brojna filmska uzbuđenja. Uz 16. izdanje DOKUarta, bjelovarskog festivala dokumentarnog filma, koji će se ove godine održati u drugoj polovici srpnja u bjelovarskom Boho parku, a na jesen i u prirodnom okruženju, odnosno Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, tijekom ljeta ponovno je na programu je i Filmodrom ljetno kino.

Redom nagrađivani filmovi

Riječ je o programu kojeg Udruga DOKUart organizira četvrtu godinu u okviru Bjelovarskog kulturnog ljeta, a u sklopu ovogodišnjeg Ljetnog kina na rasporedu je deset filmova sa svih strana svijeta. Filmovi koji će se prikazati na velikom platnu dolaze iz Danske, Norveške, Italije, Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Bugarske i Poljske, ali i iz nekih egzotičnih zemalja poput Libanona ili Obale Bjelokosti. Zanimljivo, svi filmovi nagrađivani su na najuglednijim svjetskim festivalima.

Program Ljetnog kina otvara Oscarom nagrađena "Još jedna runda"/ Foto: DOKUart o
Program Ljetnog kina otvara Oscarom nagrađena "Još jedna runda"/ Foto: DOKUart o

Ljetno kino kreće u nedjelju, 4. srpnja u 21 sat, a kao i prošle godine, program otvara film koji je prethodne godine izabran za najbolji europski film godine. Riječ je o danskom remek-djelu "Još jedna runda", humornoj drami koja je Thomasu Vinterbergu donijela nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji režiser, a film je dobio nagradu Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Iz programa svakako treba izdvojiti i libanonski film "Capernaum" koji je također bio nominiran za Oscara te dokumentarac "Tko bi rekao: fantazije umreženog svijeta" slavnog Nijemca hrvatskog podrijetla Wernera Herzoga koji je na programu već u srijedu, 7. srpnja.

Besplatan ulaz

Nadalje, nastavlja se i suradnja s Festivalom mediteranskog filma Split, pa će bjelovarska publika opet imati priliku vidjeti neke naslove prije nego što krenu u redovnu kino-distribuciju. Na filmskom platnu u Boho parku srijedom i nedjeljom sve do kraja kolovoza prikazat će se ukupno deset filmova, od čega devet igranih i jedan dokumentarni.  

Program ovogodišnjeg Filmodroma/ Foto: DOKUart
Program ovogodišnjeg Filmodroma/ Foto: DOKUart

Sve projekcije su na rasporedu u 21 sat, ulaz je besplatan, a u slučaju lošeg vremena projekcija se odgađa za neki drugi termin o čemu će publika biti obaviještena putem Facebook stranice Udruge DOKUart. Pokrovitelji ovogodišnjeg Filmodrom ljetnog kina Udruge DOKUart su Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.