Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

U Pakrac stiže 4,15 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU

Najveći dio tih sredstava, 3,5 milijuna kuna, odnosi se na projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u poduzetničkoj zoni bivšeg industrijskog dvorišta DI „Papuk“Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u gradsku upravu stigla su rješenja proljetnih natječaja ovog Ministarstva po kojem se Gradu Pakracu dodjeljuje ukupno 4,15 milijuna kuna za sufinanciranje četiri projekta, piše Pakrački list.

- Grad u svakom od njih mora sudjelovati s još najmanje 20 posto vlastitih sredstava, doznaje Pakrački list od Zrne Garače, više stručne suradnice u odsjeku za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Grada Pakraca.  

Parcijalno povlačenje sredstava

Najveći dio tih sredstava, 3,5 milijuna kuna, odnosi se na projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže  u poduzetničkoj zoni bivšeg industrijskog dvorišta DI „Papuk“. Rok za završetak ovog projekta je 2025. godina, ali u gradskoj upravi ga namjeravaju početi provoditi iduće godine. Sredstva se povlače parcijalno, sukladno potrošnji.

Stiže novac i za projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u poduzetničkoj zoni bivšeg industrijskog dvorišta DI „Papuk“/Foto: Pakrački list
Stiže novac i za projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u poduzetničkoj zoni bivšeg industrijskog dvorišta DI „Papuk“/Foto: Pakrački list

Za ljetos obavljene radove na modernizaciji Ulice sv. Roka odobreno je 400.000 kuna. U tom projektu je dio ove ulice u dužini od oko 600 metara, od početka ulice do istoimene kapele,  postavljen novi asfaltni sloj, uređene bankine i odvodni kanali.

Za obavljene radove na modernizaciji Ulice sv. Roka odobreno je 400.000 kuna/Foto: Pakrački list
Za obavljene radove na modernizaciji Ulice sv. Roka odobreno je 400.000 kuna/Foto: Pakrački list

Za sanaciju pročelja zgrade Muzeja grada Pakraca u sklopu kurije Janković Ministarstvo je odobrilo 150.000 kuna. Rok za ove radove je kraj iduće godine, a obuhvaćat će nužnu sanaciju završne žbuke i njeno novo bojanje.

Za sanaciju pročelja zgrade Muzeja grada Pakraca u sklopu kurije Janković odobreno je150.000 kuna/Foto: Pakrački list

 
Za sanaciju pročelja zgrade Muzeja grada Pakraca u sklopu kurije Janković odobreno je150.000 kuna/Foto: Pakrački list  

Za sanaciju kape zvonika župne crkve Marije Magdalene u Donjoj Obriježi Ministarstvo je odobrilo 100.000 kuna također s rokom izvođenja u idućoj godini.

Sportski park Omanovac

- Od drugih izvora s državne razine značajna sredstva je dobila naša Turistička zajednica od Hrvatske turističke zajednice. Riječ je o 158.000 kuna namijenjenih izradi projektne dokumentacije za sportski park Omanovac. Njihov dodatni značaj je u tome što je to nužni korak koji otvara mogućnost da Grad do kraja godine konkurira na natječaju Ministarstva turizma za izgradnju turističkih objekata na turistički nerazvijenim područjima gdje se može dobiti sufinanciranje projekata vrijednijih od 8 milijuna kuna, gaže Garača.  

Već ranije iz više ministarstava ili ureda državne uprave temeljem raznih natječaja u gradski proračun su stigli i druga, uglavnom manja sredstva. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nam je dodijelio 99.000 kuna za komunalnu opremu i edukativne aktivnosti prema stanovništvu namijenjenih razvrstavanju komunalnog otpada, za potrebe podmirivanja materijalnih troškova vrtića Središnji državni ured za demografiju i mlade ponovo nam je odobrio 247.500 kuna. Ministarstvo prostornog uređenja 100.000 za modernizaciju javne rasvjete, a Ministarstvo regionalnog razvoja 100.000 kuna za sadnju urbanog zelenila koje se upravo provodi, piše Pakrački list