Fotografija: Mariju u surfanju pomaže njegov križni odvijač, a redoviti je posjetitelj stranice MojPortal.hr/Foto: Mario Barać
Galerija
Mariju u surfanju pomaže njegov križni odvijač, a redoviti je posjetitelj stranice MojPortal.hr/Foto: Mario Barać

Hvala vam čitatelji! Zbog vas Mario za Božić dobiva nova kolica!

Zahvaljujući uplatama čitatelja našeg portala do srijede 16. prosinca prikupljeno je 21.800 kuna. No, akcija nije gotova jer se javilo još donatora, ne samo iz Hrvatske nego i iz Danske, Kanade... Tko želi, može još uvijek pomoći Mariju!Humanitarna akcija prikupljanja sredstava za Marija Ferenčića, 33-godišnjeg nepokretnog mladića iz Lipika uspjela je i Mario će vrlo skoro, možda već do Božića, dobiti toliko potrebna, nova neurološka kolica! Sve to zahvaljujući svima vam koji ste se uključili u akciju i pomogli financijskim sredstvima, a do srijede 16. prosinca prikupljeno je 21 tisuća i 800 kuna. No akcija nije gotova jer se javilo još nekoliko potencijalnih donatora, ne samo iz Hrvatske nego i iz Danske, pa čak i iz Kanade. 

Drva za ogrjev riješena

Marija i njegovu obitelj posjetio sam u njihovom domu u srijedu 16. prosinca, u pratnji Marijane Šafar, njihove gerontodomaćice iz programa Zaželi koja je cijelu ovu humanitarnu priču i pokrenula. Mariov otac Darko je spremao drva za ogrjev koja su im dovezla dva donatora, (oko četiri dužna metra), te dodatnih 11 metara koje su kupili zahvaljujući uplaćenim donacijama.

Darko Ferenčić sprema pristigla drva za ogrjev za zimu. Kaže, ovo nas je spasilo/Foto: Mario Barać
Darko Ferenčić sprema pristigla drva za ogrjev za zimu. Kaže, ovo nas je spasilo/Foto: Mario Barać

- To nam je veliko olakšanje jer nas je stvarno bilo frka kako ćemo se grijati ove zime. Sad smo mirni i vjerujem da će ostati i za nagodinu -  rekao je Darko. 

Marija smo zatekli u njegovom krevetu, a na Marijanino pitanje: "Što si još u krevetu?", kratko i s osmjehom na licu samo je rekao: "Izležavam se malo“.

Odmah je na prvu bilo jasno da je istina sve što je o Mariju govorila njegova prijateljica Marijana i da se radi o iznimnom, vedrom i vrlo duhovitom mladom čovjeku. Dok ga je otac Darko spremao, a Marijana počela kuhati grah sa suhim mesom, započeo sam razgovor s Verom u kojem mi je otkrila još jedan detalj koji tužnu priču njihove obitelji čini još tužnijom. 

Preslika članka objavljenog 12. prosinca na MojPortal.hr s kojim je počela humanitarna akcija/Foto: Screenshot
Preslika članka objavljenog 12. prosinca na MojPortal.hr s kojim je počela humanitarna akcija/Foto: Screenshot

- Mario je nakon nesreće ležao na Rebru i bio u komi 10 dana, imao je operaciju  glave i dvije operacije tetiva. Kada se nakon 10 dana probudio, bio je potpuno pokretan. I onda su ga već sljedeći dan nakon što se probudio iz kome, premjestili s intenzivnog odjela njihove bolnice na intenzivni odjel bolnice u Karlovcu, iako mi teritorijalno pripadamo Zagrebačkoj županiji. Mariju se stanje pogoršalo, nastale su komplikacije i nakon četiri dana ponovno je pao u komu i na aparatima je bio pet dana. Kada se drugi put probudio iz kome, bio je potpuno nepokretan. To je i danas velika misterija i mi nikada nismo saznali što se u stvari dogodilo, iz kojeg razloga je tako hitno premješten i ono najvažnije, zbog čega mu se stanje tako naglo pogoršalo? - kroz suze je ispričala majka Vera. 

Treba novo računalo i monitor

Uskoro je u boravak stigao i Mario u istrošenim, klimavim i škripavim kolicima. Vrlo brzo sam se uvjerio kako je vrlo razgovorljiv i komunikativan, kako jako voli muziku, najviše sluša Joleta i Ivana Zaka, a kaže da je oduvijek volio glazbu, zabave i fešte. Voli gledati filmove, posebno one dokumentarne, a najveća zanimacija mu je kompjutor, Facebook i igranje igrica. Sve to, naravno, uz pomoć sada već čuvenog odvijača koji mu je najvrjednije pomagalo u jedinoj pokretnoj desnoj ruci. A jedna od stvari koja mu je definitivno potrebna je i novo računalo i monitor jer ovo koje sada koristi starije je od 12 godina. 

Marijana Šafar Ferenčićima svakodnevno kuha. Danas je na meniju grah/Foto: Mario Barać
Marijana Šafar Ferenčićima svakodnevno kuha. Danas je na meniju grah/Foto: Mario Barać

Pitamo sam vedrog Marija je li ponekad tužan i što mu najviše nedostaje?

- Jesam, budem nekad tužan, a najviše mi nedostaje brat Dario. Nedostaju mi i prijatelji koji su me nekada posjećivali, ali sada više ne dolaze - odgovorio je.

- Kako se onda nosiš s tom tugom? -pitao sam ga.

- A ništa, odem spat - odgovara Mario.

Na kraju sam ga morao pitati od kuda mu snaga da, bez obzira na sve loše što mu je život donio, može biti ovako vedar, nasmijan, pozitivan?

- Od dragog Boga valjda - odgovorio je sa zaraznim smiješkom.  

Kolica su mu rasklimana i derutna, a na njima su vidljiva i brojna oštećenja/Foto: Mario Barać
Kolica su mu rasklimana i derutna, a na njima su vidljiva i brojna oštećenja/Foto: Mario Barać

U četvrtak 17. prosinca će Ferenčiće posjetiti Draženka Salopek, stručna suradnica u prodaji tvrtke Bauerfeind preko koje će ići nabava novih kolica za Marija.

- Važno je utvrditi u kakvom je stanju Mario, pa ću zato doći i uzeti određene mjere, vidjeti koja je njegova pozicija sjedenja, trebaju li nova neurološka kolica eventualno kakvu dodatnu opremu i slično. O tome ovisi hoće li Mario kolica dobiti već kroz tjedan dana ili će trebati malo duže vremena, ali u svakom slučaju to se rješava vrlo brzo i Mario će uskoro imati nova neurološka kolica - izjavila je gospođa Salopek.

Mario i Marijana u šetnji prekrasnim lipičkim ulicama/Foto: Mario Barać
Mario i Marijana u šetnji prekrasnim lipičkim ulicama/Foto: Mario Barać

Budući da se radi o humanitarnoj akciji, dodala je kako će pokušati pronaći model da se i njihova tvrtka sponzorski uključi u akciju.

Podsjećamo da je Grad Lipik obećao uskoro napraviti adekvatan prilaz obiteljskoj kući Ferenčić jer se Mariju i njegovim kolicima jako teško po trenutnom šljunku probiti do nogostupa. Zahvaljujući 5000 kuna donacije Zagrebačke županije, obitelj Ferenčić je nabavila potreban materijal za uvođenje centralnog grijanja u kuću, a radove će platiti Općina Žumberak koja im nesebično pomaže već dugi niz godina. Zato vjeruju da će u novu 2012. ući s gotovim centralnim grijanjem.

U uvodu sam spomenuo da je glas o ovoj akciji dospio i do Kanade pa nam se tako na mail javio Josip Škrtić iz kanadskog olimpijskog grada Calgaryja. 

Pomoć stiže i iz Kanade

- U Calgaryju vodim radio program na hrvatskom jeziku (nedjeljom od 9 do 10 sati). Pročitao sam na MojPortal.hr priču o Mariju koja je mene dirnula pa sam je ukratko pročitao u programu i rekao da bi bilo lijepo ako tko može pomoći tom dečku. Naravno, ne slušaju svi radio ujutro, a iako je zajednica dosta velika, do sada se javilo nekoliko ljudi i prikupilo smo oko 5000 kuna. Ali nadam se da ćemo prikupiti još do kraja godine jer ću i dalje pričati o ovoj akciji u programu i mojoj emisiji. Već ove nedjelje ću telefonski ugostiti i gospođu Marijanu Šafar. Mislim da je ova priča vrijedna pogotovo sad pred Božić, u ovoj posebnoj godini - napisao je Josip iz Calgaryja.

Mario, Darko i Marijana pripremaju se za šetnju/Foto: Mario Barać
Mario, Darko i Marijana pripremaju se za šetnju/Foto: Mario Barać

A osim što je akcija imala financijski efekt zahvaljujući kojem će Mariju i njegovoj obitelji biti omogućen sigurniji, mirniji i sretniji Božić, akcija je imala i društvenu komponentu. Javili su se iz Rukometnog kluba LiPa sa zanimljivom prijedlogom kako Marija uključiti u društvenu zajednicu. Predlažu da, čim za to nastupe uvjeti i čim krenu rukometna natjecanja, Mario bude pomagač na semaforu i zapisniku, što je Mario prihvatio sa zadovoljstvom. I, naravno, s osmjehom. 

Akcija pomoći Mariju Ferenčiću još uvijek traje pa svi koji njemu i njegovoj obitelji žele pomoći financijski, novac mogu uplatiti na tekući račun:

Mario Ferenčić

HR1723400093232952499

otvoren kod Privredne banke Zagreb