Fotografija: Bit je pokazati kako šuma izgleda u oku zaposlenika /Foto: Grad Daruvar
Galerija
Bit je pokazati kako šuma izgleda u oku zaposlenika /Foto: Grad Daruvar

Izložba "Šuma okom šumara" u Daruvaru: "Bit će izloženo više od 150 fotografija"

Bit ove izložbe je pokazati kako šuma izgleda u oku zaposlenika. Salon fotografije bit će za sve Daruvarčane otvoren sve do 05. prosinca



DARUVAR – Danas, u 18 sati u Dvorcu grofa Jankovića, u Maloj galeriji Zavičajnog muzeja Daruvar bit će otvorena međunarodna izložba 17. bjelovarskog salona fotografije "Šuma okom šumara".

Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Foto: Zavičajni muzej Daruvar

Za izložbu su zaduženi Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar i Grad Daruvar.

Izložba se u Daruvaru može pogledati do 05. prosinca/Foto: Grad Daruvar
Izložba se u Daruvaru može pogledati do 05. prosinca/Foto: Grad Daruvar

Bit ove izložbe je pokazati kako šuma izgleda u oku zaposlenika, a više informacija o tome koliko fotografija će biti izloženo, odala nam je Marija Ivandekić iz daruvarskog Zavičajnog muzeja.

Izložba prerasla lokalne okvire

-Bit će izloženo između 150 i 200 fotografija, a izložene će biti i nagrađivane fotografije. Nadamo se dobrom odazivu naših sugrađana jer smo često suočeni s predrasudama kako šumari isključivo sjeku šume. Ova izložba dokaz je da to nije istina, kaže nam Marija Ivandekić.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Valja napomenuti kako je u početku svog postojanja, izložba djelovala samo na lokalnoj razini kao amaterska izložba fotografija u kojoj su sudjelovali samo članovi bjelovarskog Ogranka HŠD-a i zaposlenici s područja Uprave šuma Bjelovar. 

2004. godine, uvodi se stručni ocjenjivački sud, a izložbi se dodjeljuje novi naziv - Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“. Pravo sudjelovanja na izložbi dobili su i ostali članovi HŠD-a iz cijele Hrvatske, te svi zaposlenici i umirovljeni djelatnici Hrvatskih šuma, kao i šumari iz ostalih tvrtki, institucija i udruga. Utvrđena su Pravila natječaja i Ocjenjivački sud u sastavu tri člana koji od prijavljenih fotografija odabire najbolje koje se izlažu u okviru salona, te proglašava nagrađene i pohvaljene fotografije.

Salon popraćen katalogom i plakatom

2006. godine na 3. salonu pojavljuju kao autori i šumari iz zemalja iz okruženja, a izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.  Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Canade. Svaki salon popraćen je vrijednim i bogatim katalogom i plakatom.

Tijekom proteklih godina salon je gostovao u brojnim gradovima širom Hrvatske, a dio fotografija redovito ukrašava izložbene prostore Hrvatskih šuma.  2009. godine izložba je prvi puta prešla granice Hrvatske, kada je 110 fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo u Helsinkiju (Finska) pod nazivom „Šuma okom hrvatskih šumara“.

Cijena ulaznica

Kako je izgladalo svečano otvorenje ovogodišnje izložbe u Bjelovaru, prisjetite se OVDJE.

Dodajmo, salon fotografije bit će za sve posjetitelje u Daruvaru otvoren sve do 05. prosinca. Prilikom današnjeg svečanog otvorenja ulaz je za sve besplatan, dok će se u ostalim danima plaćati 20 kuna po osobi.

Učenici, studenti i umirovljenici plaćaju ulaznicu 10 kuna.