Fotografija: Bramborci se prže u dubokoj masnoći/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar
Galerija
Bramborci se prže u dubokoj masnoći/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar

Čak 10 ekipa u Gornjem Daruvaru odmjerit će snage u pečenju čeških „bramboraka“

U kulturno - umjetničkom programu nastupit će, uz domaćine, i Češke besede iz Doljana, Lipovljana, Daruvarskog Brestovca, kao i HKUD Lipik




DARUVAR – Veselo druženje s kojeg nitko neće otići gladan očekuje sve one koji se 14. kolovoza, u subotu, upute u Gornji Daruvar.

<p>Bramborci ili popečci od krumpira tradicionalno su češko jelo/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar</p>

Bramborci ili popečci od krumpira tradicionalno su češko jelo/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar

U sklopu Dana češke kulture, Udruga Češka beseda Gornji Daruvar organizira šestu po redu kulturno – zabavnu i gastronomsku manifestaciju, Dan „bramboraka“. Cijelo događanje odvijat će se na igralištu pored mjesnog doma pa organizatori napominju kako straha od zaraze koronavirusom nema. Ujedno mole sve posjetitelje da se drže propisanih epidemioloških mjera.

Kulturni program

-Bit će osiguran dovoljan razmak, sve će se nadzirati, osigurat ćemo dovoljno sredstava za dezinfekciju ruku i vjerujem da neće biti nikakvih problema – kazao nam je Damir Malina iz Udruge Češka beseda Gornji Daruvar. Napomenuo je kako je prošle godine manifestacija također održana, a prijašnjih godina, kada nisu znali za koronavirus, znalo se okupiti najviše 12 ekipa koje su se natjecale u pečenju ovog poznatog češkog specijaliteta.

<p>Krumpir je najvažniji sastojak ovog prefinog češkog specijaliteta/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar</p>

Krumpir je najvažniji sastojak ovog prefinog češkog specijaliteta/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar

Inače, samo natjecanje u pečenju započinje u 16 sati, dok će posjetitelji u kulturno - umjetničkom programu moći uživati od 18 sati na dalje. Nastupit će, uz domaćine, i Češke besede iz Doljana, Lipovljana, Daruvarskog Brestovca, kao i HKUD Lipik. Od 19 sati na dalje kreće tzv. vrtna zabava koju će začiniti Biseri.

Gastro običaji

Za sve one koji ne znaju valja napomenuti kako se Udruga Češka beseda Gornji Daruvar, između ostalog, bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima. Promoviraju običaje koji su njihovi preci donijeli u ove krajeve pa tako i gastro običaje.

<p>Kulturno - umjetnički program na prijašnjim proslavama u Gornjem Daruvaru/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar</p>

Kulturno - umjetnički program na prijašnjim proslavama u Gornjem Daruvaru/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar

-Mnogo jela koji se spremaju na daruvarskom kraju potječu od doseljavanja Čeha. Jedna namirnica je sigurno najzastupljenija, a to je krumpir. Budući da je u češkim obiteljima, i ne samo češkim, krumpir vrlo zastupljena namirnica, želja nam je da mu pridodamo još veću važnost. Na svim manifestacijama gdje Česi žive vrlo često se sprema jelo od krumpira - bramborak ili popečci od krumpira. Ovo jednostavno jelo koje se priprema od krumpira, brašna, jaja, mlijeka i po kojeg začina i prži se na masnoći, vole svi jer se svojim okusom dobro sljubljuje s raznim pićima, a zasigurno najbolje uz pivo.

<p>Udruga ČB Gornji Daruvar već šestu godinu organizira Dan "bramboraka"/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar</p>

Udruga ČB Gornji Daruvar već šestu godinu organizira Dan "bramboraka"/Foto: Facebook ČB Gornji Daruvar