Fotografija: Završetak kulturno-umjetničkog programa tradicijskim Horácká kolom/Foto: Jednota Daruvar
Galerija
Završetak kulturno-umjetničkog programa tradicijskim Horácká kolom/Foto: Jednota Daruvar

U Daruvaru za vikend počinje proslava Žetvenih svečanosti

U nešto skromnijem obujmu nego inače, održat će se svečana povorka, likovna izložba, prikazivanje dokumentarnog filma, promocija knjige, kraći kulturno-umjetnički program, a za kraj nastup grupe BiseriSavez Čeha u RH i Češka beseda Daruvar organiziraju proslavu Žetvenih svečanosti 17. i 18. srpnja u Daruvaru. Manifestacija je financirana iz Državnog proračuna RH posredstvom Savjeta za nacionalne manjine RH te Saveza Čega u RH, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

Program Žetvenih svečanosti u Daruvaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Program Žetvenih svečanosti u Daruvaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Ovogodišnja manifestacija je humanitarnog karaktera. Prikupljat će se dobrovoljni prilozi, a i prodavat će se majice s natpisom „Dožinky Daruvar“ s ciljem prikupljanja novca za potresom i tornadom nastradala područja.

- Nije obavezno, tko god želi i osjeti potrebu može dobrovoljno priložiti nešto novca. Žetvene svečanosti ili Dožinky su najstarija manifestacija Čeha u Hrvatskoj i to folklorna manifestacija kojom se simbolično dočarava uspješno ubiranje ljetine te se prikazuje razvoj češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Održavaju se svake druge godine, osim ako je neka obljetnica, onda se još dodatno obilježe - rekla nam je Željka Zadro, predsjednica Češke besede Daruvar.

Skromnije obilježavanje

Žetvene svečanosti trebale su lani proslaviti 95 godina postojanja, ali se zbog pandemije koronavirusa nisu mogle održati. Posljednje Žetvene svečanosti u Daruvaru održane su 2015. godine.

Dožinke u Končanici 2018. godine, 60. Dožinke po redu/Foto: Jednota Daruvar
Dožinke u Končanici 2018. godine, 60. Dožinke po redu/Foto: Jednota Daruvar

- S obzirom da je ovakva epidemiološka situacija, manifestaciju ne možemo održati kako smo inače održavali; sa tisuću učesnika, 32 Češke besede iz cijele Hrvatske i gostujućim društvima ostalih manjina izvan Hrvatske. Ove godine smo to napravili više lokalno i smanjenog obujma jer će umjesto preko tisuću učesnika moći sudjelovati do 200 njih. Izbjegli smo sajam delicija, svečanu povorku, puno gledatelja, okrugli stol vezan uz poljoprivrednu tematiku i tematiku manjina, historijsku izložbu u galeriji koja nam se sada obnavlja, veliki kulturno-umjetnički program na Sokolu sa tri tisuće gledatelja, sve što smo prošlih godina imali, a ove godine nismo uspjeli ostvariti. Velika je to razlika, ali sretni smo i zadovoljni što smo ovo uspjeli u mjesec dana organizirati jer smo tek s 1. lipnjem dobili dozvolu civilne zaštite i Sabora kulture da smijemo djelovati i imati probe - kaže nam Željka Zadro.

Izložbeni dio

Žetvene svečanosti započinju u subotu 17. srpnja u 17 sati svečanom povorkom u parku grofa Jankovića.

Povorka Češke besede Bjeliševac/Foto: Jednota Daruvar
Povorka Češke besede Bjeliševac/Foto: Jednota Daruvar

Češka beseda Dežanovac, češka gostiona, alegorijska kola/Foto: Jednota Daruvar
Češka beseda Dežanovac, češka gostiona, alegorijska kola/Foto: Jednota Daruvar

- Svečana povorka neće biti u klasičnom obliku - ulicama grada Daruvara u alegorijskim kolima, nego će se prikazati izložbeni dio, od sjetve do kraja žetve pa će gledatelji moći šetati, okusiti, vidjeti i isprobati sve dijelove. Bit će naznačeno kako se sijalo, želo, mlatilo žito, mlin do samog slavlja žetve u gostioni - istaknula je.

Dokumentarni film

Zatim, u 19 sati slijedi likovna izložba u Češkom narodnom domu, a u 21 sat prikazivat će se film o Žetvenim svečanostima u Društveno-kulturnom centru.

- Slike na likovnoj izložbi nastale su prije četrnaest dana na Etno danu u Ivanovom selu, a što se tiče Ljetnog kina, ono će se održati na ljetnoj terasi Društveno-kulturnog centra te će se prikazati dokumentarni film, odnosno isječci snimaka s bivših daruvarskih Žetvenih svečanosti - rekla je predsjednica Češke besede.

Promocija nove knjige

U nedjelju, 18. srpnja, ova manifestacija održavat će se na pozornici na školskom igralištu Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog. Prvo će se u 20 sati održati promocija knjige Česke dožinky v Chorvatsku, a potom će slijediti u 21 sat kraći kulturno-umjetnički program, koji su pripremili članovi Češke besede Daruvar.

Kulturno-umjetnički program Folklornog ansambla Holubička Češke besede Daruvar/Foto: Jednota Daruvar
Kulturno-umjetnički program Folklornog ansambla Holubička Češke besede Daruvar/Foto: Jednota Daruvar

- Riječ je o novoj knjizi autora Vjenceslava Herouta i Davora Ambroša nastala u čast 95 godina Dožinky, a promovirat će ju Savez Čeha i Jednota. Vjenceslav Herout inače piše jako puno povijesnih knjiga koje se tiču grada Daruvara, češko-hrvatskog društva, a poznati je član i Matice hrvatske - ističe Zadro.

Nastup Bisera

Obilježavanje ovogodišnje manifestacije završit će u 22 sata vrtnom zabavom i nastupom grupe Biseri na igralištu.

- To su dečki koji su naši članovi tako da se svi prisutni mogu malo zabaviti i opustiti. Dugo se već nismo družili, a bit će to ove godine kratko i slatko - rekla je Željka Zadro i dodala da su se prave Dožinky trebale održati prošle godine, a ove godine se s razlogom zovu „Proslava“.

Sajam ili staročeški jarmark, Češka beseda Osijek/Foto: Jednota Daruvar
Sajam ili staročeški jarmark, Češka beseda Osijek/Foto: Jednota Daruvar

Sajam ili staročeški jarmark/Foto: Jednota Daruvar
Sajam ili staročeški jarmark/Foto: Jednota Daruvar

- Ove godine to nisu prave Žetvene svečanosti, odnosno nije proslava na koju smo mi uvijek navikli. Žetvene svečanosti ćemo organizirati sljedeće godine u polovici sedmog mjeseca, a do kraja godine ćemo već početi s organizacijom i rezerviranjem datuma - dodaje Željka Zadro.