Fotografija: Izložba se otvara u petak u 18 sati/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Izložba se otvara u petak u 18 sati/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski muzej priprema izložbu telefona: "Imamo 88 eksponata, najstariji je iz 1894."

"Bit će prikazana i telefonska indukcijska centrala iz 1897. godine. Drugim riječima, izložbeni predmeti datiraju s kraja 19. stoljeća pa sve do pojave pametnih telefona", kaže Marijana Dragičević



Gradski muzej Bjelovar ovog petka predstavit će jedinstvenu izložbu telekomunikacijske tehnologije pod nazivom „Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar“.

Prema riječima bjelovarskog dogradonačelnika Igora Brajdića, Bjelovar ima bogatu telefonsku povijest.

- Prva telefonska linija u Bjelovaru uvedena je davne 1892. godine, što me osobno začudilo. Naime, u današnje vrijeme zbog pametnih telefona dostupni smo u svako doba dana i noći, no smatram da se nekada živjelo bolje i kvalitetnije. To nije nostalgija, već realnost koju osjećam. Društvene mreže i ostale vrste komunikacija nude mogućnost da svatko izrazi svoje mišljenje, no zato se izgubio onaj kontakt uživo, poručio je Brajdić te dodao da je ova izložba tim više zanimljiva.

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

Inače, otvorenje izložbe bit će u petak u 18 sati u Gradskom muzeju, a svi zainteresirani u njoj će moći uživati sve do 22. listopada.

Poseban dio o Bjelovaru

- Izložbu organiziramo u suradnji s Muzejom HT-a i Tehničkim muzejom Nikola Tesla. Prvi dio izložbe bazirat će se na općeniti razvoj telekomunikacije, dok će drugi dio posvećen Bjelovaru. Autori izložbe su Vesna Lipovac i Goran Rajić, viši kustosi dva navedena muzeja. Izloženo će biti 88 eksponata, a najstariji telefon proizveden je 1894. godine u Mađarskoj. Također, bit će prikazana i telefonska induktorska centrala iz 1897. godine. Drugim riječima, izložbeni predmeti datiraju od kraja 19. stoljeća pa sve do pojave pametnih telefona, poručila je nova ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević.

Marijana Dragičević/ Foto: Deni Marčinković
Marijana Dragičević/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, na ideju se došlo jer Bjelovarčani pored likovnih izložbi, najviše vole izložbe koje su im bliske, odnosno u kojima su izložene stvari iz njihove svakodnevice.

- Zanimljivo, prvi privatni telefon u Bjelovaru imao je Milan Rojc, otac Naste Rojc, a na izložbi će biti prikazana i fotografija njih dvoje, zaključila je Dragičević. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!