Fotografija: Bit je pokazati kako šuma izgleda u oku zaposlenika /Foto: Grad Daruvar
Galerija
Bit je pokazati kako šuma izgleda u oku zaposlenika /Foto: Grad Daruvar

Sutra se otvara salon fotografija Šuma okom šumara: "Pogledajte kako šume vide radnici"

Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i KanadeBJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar sutra, 20. lipnja u 18.00 sati, na Dan hrvatskog šumarstva, otvara se 18. bjelovarski salon fotografija  pod nazivom "Šuma okom šumara". Inače, ova izložba ima međunarodni karakter.

Salon fotografija promovira šumarstvo, šumarsku struku, educira i potiče ekološku svijest građana, te promovira Grad Bjelovar i Bjelovarsko bilogorsku županiju i izvan granica Republike Hrvatske.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Podsjetimo, prošle su 24 godine otkako je Hrvatsko šumarsko društvo, Ogranak Bjelovar u atriju Muzeja postavilo prvu izložbu pod nazivom “Šuma okom i rukom šumara”.

Stručni ocjenjivački sud

Postanak izložbe bio je ideja Željka Gubijana, koji je kao veliki zaljubljenik u fotografiju bio idejni začetnik održavanja ove izložbe. Njegovu ideju sversrdno su podržali svi dosadašnji predsjednici bjelovarskog Ogranka HŠD-a.

Željko Gubijan začetnik je ideje o fotografiranju šuma i izložbama koje će uskoro postati punoljetne/Foto: Martina Čapo
Željko Gubijan začetnik je ideje o fotografiranju šuma i izložbama koje će uskoro postati punoljetne/Foto: Martina Čapo

Valja spomenuti i kako je u početku svog postojanja, izložba djelovala samo na lokalnoj razini kao amaterska izložba fotografija u kojoj su sudjelovali samo članovi bjelovarskog Ogranka HŠD-a i zaposlenici s područja Uprave šuma Bjelovar.

2004. godine, uvodi se stručni ocjenjivački sud, a izložbi se dodjeljuje novi naziv - Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“. Pravo sudjelovanja na izložbi dobili su i ostali članovi HŠD-a iz cijele Hrvatske, te svi zaposlenici i umirovljeni djelatnici Hrvatskih šuma, kao i šumari iz ostalih tvrtki, institucija i udruga.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

2006. godine na 3. salonu kao autori se pojavljuju i šumari iz zemalja iz okruženja, a izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Autori iz cijeloga svijeta

Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Kanade.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Dodajmo, bjelovarski salon fotografije “Šuma okom šumara” predstavlja važnu i zahtjevnu aktivnost HŠD Ogranka Bjelovar na čijoj su opstojnosti svesrdno radili i podržavali je, zajedno s članovima svojih upravnih i nadzornih odbora, svi dosadašnji predsjednici bjelovarskog Ogranka na čelu s Željkom Gubijanom kao idejnim začetnikom ove priče, želeći time razbiti predrasude da šumar hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!