Fotografija: Zapalio se dimnjak stambene zgrade u Garešničkom Brestovcu/ Foto: JVP Garešnica
Galerija
Zapalio se dimnjak stambene zgrade u Garešničkom Brestovcu/ Foto: JVP Garešnica

Zapalio se dimnjak zgrade u Garešničkom Brestovcu: "Vatra je sukljala metar u vis"

Zapovjednik JVP Garešnica Tomislav Kunješić kaže kako je na intervenciju izašla cijela smjena s tri vozila, a uzrok je najvjerojatnije neredovito čišćenje dimnjaka peći na kruta gorivaPuna dva sata cijela smjena Javne vatrogasne postrojbe Garešnica borila se u utorak navečer s požarom dimnjaka višestambene zgrade u Garešničkom Brestovcu. 

Kako doznajemo od zapovjednika JVP Tomislava Kunješića, dojava o požaru im je iz Centra 112 stigla nešto iza 20 sati. 

"Žar je frcao posvuda"

- Požari dimnjaka u zgradama uvijek su vrlo zahtjevni. Na teren su izašla tri vozila i šest vatrogasaca, gotovo cijela smjena, dok su kolege koji su bili slobodni došli nazad u postaju na dežurstvo. Požar je bio vrlo jak, vatra je sukljala i do metar u vis. Dodatni problem bio nam je što je žar frcao posvuda po krovu od salonitnih ploča. One gore kao barut kada se zapale, tako da nam je to bilo važno hladiti kako se požar ne bi proširio - objašnjava nam Kunješić. 

Vatrogasci na intervenciji u Garešničkom Brestovcu/ Foto: JVP Garešnica
Vatrogasci na intervenciji u Garešničkom Brestovcu/ Foto: JVP Garešnica
Zapalio se dimnjak stambene zgrade/ Foto: JVP Garešnica
Zapalio se dimnjak stambene zgrade/ Foto: JVP Garešnica

Kaže kako je na intervenciju pozvana i dimnjačarska služba koja ima četke od 25 metara, a kojima se čistio dimnjak kako bi se u njega usipavao prah za gašenje. Potrošili su, kaže Kunješić, čak 36 kilograma praha, što dovoljno govori koliko se požar unutra proširio. 

- Riječ je o vrlo dugačkom i širokom dimnjaku zgrade, koji se nekad koristio za centralno grijanje. Temperatura je bila toliko visoka da je i dimnjačarima izgorjela jedna četka. Na taj su dimnjak spojena tri stana, od kojih se jedan ne koristi. Preventivno je stanarima koji koriste taj dimnjak zabranjeno loženje do danas, dok se sve ne ohladi - kaže dodajući kako je uzrok najvjerojatnije neredovito čišćenje dimnjaka. 

Čistite dimnjake redovito!

Osim gašenja, vatrogasci su preventivno obišli i sve stanove, što je također bio problem jer jedan vlasnik tu ne živi pa ga je trebalo locirati da otvori stan. 

Požar dimnjaka zgrade u Garešničkom Brestovcu/Foto: Foto: JVP Garešnica
Požar dimnjaka zgrade u Garešničkom Brestovcu/Foto: Foto: JVP Garešnica

Kunješić ističe kako je ovo već treći požar dimnjaka na području Garešnice u samo tjedan dana. Srećom, sve je prošlo bez ljudskih posljedica i bez veće materijalne štete jer su vatrogasci na vrijeme reagirali. No i to se dalo izbjeći jednostavnim pozivom dimnjačarskoj službi. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!