Fotografija: Požar je potpuno uništio stan i sve u njemu/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Požar je potpuno uništio stan i sve u njemu/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Grad Daruvar nudi stan sinu žene stradale u požaru. Lneniček: "Ako želi, može useliti već sutra"

Osim privremenog smještaja, pomoć će biti osigurana i za obnovu izgorjelog stana, a u tijeku je i sanacija oštećenog dispanzera u prizemlju zgradeŽelimir Mihić proživljava najteže trenutke svog života. 

Kobnog 30. prosinca, dan uoči Stare godine, izišao je iz stana na Trgu dr. Franje Tuđmana u samom središtu Daruvara. U njemu je ostala njegova teško bolesna majka, 81-godišnja Mila Mihić. Dok je bila zdrava, susjedi su je pamtili kao druželjubivu gospođu koja bi sunčane dane rado kratila razgovorom sa sugrađanima na klupicama ispred zgrade. 

Sirene opako zavijale gradom

No, oko 18.43 tragedija je prekinula njen život. Želimir nije mogao vjerovati kada je od policije obaviješten što se dogodilo. U tom su trenutku sirene već opako zavijale cijelim gradom, iz Javne vatrogasne postrojbe brzinom munje izjurila su gotovo sva raspoloživa vozila, stigla je Hitna pomoć, policija, dežurno vozilo HEP-a... 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Stan u kojem je živio s majkom bio je vatrena stihija. Evakuirani stanari na hladnoći su u nevjerici promatrali nadljudsku borbu vatrogasaca s plamenim jezicima koji su, gutajući stan na prvom katu, dosezali i do drugog, trećeg kata... Gust, opori dim širio se naseljem. 

Gospođi Mili nije bilo spasa. Njezino tijelo pronašli su u izgorjelom i potpuno uništenom stanu. Tragedija je to kakvu Daruvar ne pamti, ali i još jedna prilika da pokaže ono što je dosad uvijek bilo pravilo - kada je nevolja, svi su tu. Želimir, naime, nije ostao samo bez majke već i bez mjesta za život. Stan je posve uništen, a dani su sve hladniji. Gradonačelnik Damir Lneniček rekao je za MojPortal da je Grad Daruvar odlučio smjesta reagirati. 

Najteži trenuci

- Znali smo da moramo pomoći čovjeku koji je ostao bez majke, ali i svega što je imao. Odmah sam ga kontaktirao i rekao sam mu da ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Problem je bio što Daruvar nema praznih gradskih stanova, ali igrom slučaja baš se ispraznio jedan stan kod Tržnice. Rekao sam mu da, što se nas tiče, može odmah useliti. Znamo da su ovo najteži trenuci za njega tako da samo čekamo da se javi kada se obavi sahrana i kada odluči što će, mi stojimo na raspolaganju - rekao nam je gradonačelnik Lneniček. 

Nije to sve što Grad može i namjerava učiniti kako bi olakšao težak položaj u kojem se ovaj Daruvarčanin zatekao. 

Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto:: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto:: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Svjesni smo da je stan devastiran i da će biti potrebna temeljita obnova koja bi mogla potrajati i nekoliko mjeseci. Što se nas tiče, stan može koristiti koliko god bude potrebno. No, kako je riječ samo o privremenom smještaju, želimo mu pomoći i da ponovno useli u svoj dom. Financijski ćemo pomoći kupnju građevinskog i drugog materijala. Na njemu je samo da se javi i to je to, nikakve procedure nisu potrebne, dovoljno je potpisati odluku - pojašnjava nam gradonačelnik dodajući kako je nevolja u nevolji i to što, prema njegovim saznanjima, stan nije osiguran od požara. 

Pomoći će i kolege s posla

Solidarnost su iskazali i njegovi kolege iz Uprave šuma Podružnica Bjelovar, odnosno, njene daruvarske ispostave u kojoj godinama radi, a na čijem je čelu bio i njegov otac. Osim što će dobiti svu financijsku pomoć Hrvatskih šuma koja mu pripada za smrt člana obitelji i ovakav tragičan događaj, kao i sindikalnu pomoć, doznajemo i da su se sami djelatnici organizirali kako bi pomogli kolegi da prebrodi ove teške dane. Kažu, to je normalna stvar u ovim trenucima i ne žele o tome javno govoriti. Želimiru pomažu i građani. Svi su još jednom ujedinjeni. 

Stan u kojem je izbio požar u potpunosti je izgorio/Foto: MojPortal.hr
Stan u kojem je izbio požar u potpunosti je izgorio/Foto: MojPortal.hr

Požar koji je te večeri izbio u centru ne pamti se u središtu Daruvara, zgrožen je čitav kraj, a vijest o pogibiji Želimirove majke obišla je i cijelu Hrvatsku. Preliminarni rezultati očevida isključili su tehnički uzrok požara, pravorijek će dati stručnjaci i vještaci, no za Želimira i njegovu neutješnu sestru Emicu sada je najmanje bitno što je uzrok tragedije.

Jest da je floskula, ali je činjenica da život ide i mora ići dalje, pa je Želimiru svaka pomoć u ovom trenutku itekako dobrodošla. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!