Fotografija: Daruvarska obitelj Šangut neće prijavljivati krađu, ali im zastava ima veliku emotivnu vrijednost/Foto: Privatni album, Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Daruvarska obitelj Šangut neće prijavljivati krađu, ali im zastava ima veliku emotivnu vrijednost/Foto: Privatni album, Tom Dubravec/CROPIX

"Ukrali su nam zastavu koju nismo skinuli s kuće od SP-a u Rusiji. Molimo vas, vratite je!"

Zastava je nestala s kuće Pavla Šanguta iz Daruvara koji je 1991. godine bio zarobljen u Vukovaru nakon čega je završio u logorimaZastava Republike Hrvatske koja se dulje od četiri godine vijorila sa kuće u Svačićevoj 9 u Daruvaru, nestala je jučer nešto iza 22 sata. Točno 1640 dana nije skidana, a u kasnim večernjim satima ponedjeljka je - nestala. 

Zastava je ukradena obitelji Šangut i taj ih je čin jako uzrujao.

Emotivna vrijednost

- Zastava je bila na našoj kući od posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kada je Hrvatska u finalu osvojila drugo mjesto i od tada je nitko nije skidao. Jučer poslije 22 sata čuli smo neko vikanje i trčanje, a kada smo izašli van, više nije bilo nikoga. Onda smo vidjeli da je netko ukrao zastavu - rekli su nam članovi obitelji Šangut koji ovim putem mole kradljivce im vrate zastavu jer im ona ima veliku emotivnu vrijednost, pogotovo jer je čovjek koji ju je postavio prošao sva ratišta u Domovinskom ratu te je kao zarobljenik preživio i pakao srpskih logora u kojima su završili branitelji Vukovara nakon pada grada. 

Zastava je bila na kući točno 1640 dana, od finala SP-a u Rusiji 2018. godine/Foto: Privatni album
Zastava je bila na kući točno 1640 dana, od finala SP-a u Rusiji 2018. godine/Foto: Privatni album

Krađu za sada nemaju namjeru prijavljivati policiji jer, kako kažu, samo žele da oni koji su to napravili shvate kako to što su učinili nije u redu i da im vrate njihovu zastavu.

Psihički ih slomilo

Glava ove obitelji je Pavao Šangut koji je kao dragovoljac branio Hrvatsku od samog početka Domovinskog rata. Pavao je bio zarobljen u Vukovaru nakon čega je 9 mjeseci sa suborcima proživljavao torturu u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica.

Nakon što je prošao strahote srpskih logora, ponovo se priključio Hrvatskoj vojsci i prošao sva ratišta.

- Krađom zastave nam nije napravljena materijalna šteta, ali nas je psihički slomilo. Cijelu noć nismo spavali i samo bismo htjeli da nam je vrate - poručuje obitelj Šangut.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!