Fotografija: Kapelica u Gornjoj Trnovitici našla se na meti nepoznatih vandala/Foto:KruGarešnica.info
Galerija
Kapelica u Gornjoj Trnovitici našla se na meti nepoznatih vandala/Foto:KruGarešnica.info

U Gornjoj Trnovitici potrgali i odnijeli kipove iz kapelice: "Ovaj čin je dno dna ljudskog morala"

Načelnik općine Velika Trnovitica, Ivan Marković, prvi je naišao na devastiranu kapelicu te je o krađi kipova obavijestio predsjednika MO, župnika i policijuVELIKA TRNOVITICA - "Zgrožen sam tim činom. Svako jutro kada idem na posao prolazim pored te kapelice,  a to se dogodilo u noći s ponedjeljka na utorak. Prolazio sam i nisam mogao sam sebi vjerovati. Nešto mi je falilo... Pa netko je ukrao kipove?! Ja to ne mogu vjerovati", ovim je riječima načelnik općine Velika Trnovitica, Ivan Marković opisao krajnje bizarnu situaciju na koju je prvi naišao.

Naime, prema policijskom izvješću PU bjelovarsko - bilogorske, u Gornjoj Trnovitici nepoznati je počinitelj ili više njih devastirao sakralni objekt. Riječ je o kapelici otvorenog tipa, a stradali su izloženi kipovi.

Duhovna vrijednost

- Potrgani su s mjesta na kojima su bili pričvršćeni te odneseni. Nemaju materijalnu vrijednost, nije riječ o lijevanoj leguri ili umjetničkim predmetima, već je duhovna vrijednost u pitanju rekao je za KruGarešnica.info, župnik Krunoslav Brunović.

Kipovi nemaju neku materijalnu, ali imaju duhovnu vrijednost/ Foto: KruGarešnica.info
Kipovi nemaju neku materijalnu, ali imaju duhovnu vrijednost/ Foto: KruGarešnica.info

Tko bi to učinio i iz kojih razloga, utvrdit će policija koja provodi očevid. 

Načelnik Ivan Marković opisao nam je kako je poslije bizarnog otkrića došao u zgradu Općine vidno šokiran i potresen.

Dno dna ljudskog morala

- Prvo sam nazvao predsjednika mjesnog odbora koji mi na prvu nije vjerovao. Budući da je radio poslao je suprugu da provjeri govorim li istinu. Potom sam nazvao župnika i policiju koja je došla na teren. Sam čin krađe dno je dna ljudskog morala, oni nemaju neku novčanu, materijalnu vrijednost već je strahovita šteta taj sami čin - još uvijek je vidno šokiran Marković.

-Ne znam što bih o toj osobi mogao misliti, to je jednostavno dno dna. Nemam riječi koliko sam zgrožen. Koja je namjera bila te osobe, zašto je to učinila... Strašno! Ti kipovi stoje godinama, ovih dana trebala je biti misa, tamo se tradicionalno obilježava i Vincekovo. Osuđujem taj čin, te i dalje ne vidim razlog zašto bi netko takvo što učinio - zaključio je Marković.