Fotografija: Uništeni električni bicikl u Bjelovaru/Foto: Privatni album
Galerija
Uništeni električni bicikl u Bjelovaru/Foto: Privatni album

Tko i zašto u Bjelovaru uništava poučne ploče, e-bicikle, skupo staklo u parku i klupe za dojenje?

Svaki slučaj vandalizma prijavljen je policiji, a počinitelji za razbijeno staklo u parku i uništene e-bicikle još nisu pronađeni
BJELOVAR – Iako je rujan u Bjelovaru protekao uz mnoga lijepa događanja, ipak su ga obilježili i ponovni pokušaji vandala koji su u nekoliko navrata na različitim lokacijama uništili skupocjenu imovinu. O tome se ovih dana na svojem Facebook profilu osvrnuo i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak poručivši kako je „Teško stvarati moderan, pametan i zeleni grad dok imaš ovakve sugrađane”. U prilogu je stavio nekoliko fotografija uništene punionice za električne bicikle smještene kod Dvorane europskih prvaka na Poljani dr. Franje Tuđmana.

Uništene poučne table

Spomenimo, potrgani e - bicikli na ovoj lokaciji već su i ranije bili na meti vandala, a uništavalo se i na drugim lokacijama koje su namijenjene širem stanovništvu.

<p>Uništeni e - bicikli kod Srednjoškolskog centra/Foto: Dario Hrebak</p>

Uništeni e - bicikli kod Srednjoškolskog centra/Foto: Dario Hrebak

Tako je prije nekoliko tjedana na meti vandala bio Kamenitovac u Maglenči, odnosno tamošnja Planinarska staza. Devastirano je sedam poučnih tabli, a držači na kojima su bile postavljene table su rasklimani. Tamošnje planinarsko društvo HPD Bilogora prijavilo je cijeli slučaj policiji čiji službenici su obišli teren i napravili zapisnik. Budući da su štetu najvjerojatnije prouzročila djeca, članovi HPD Bilogora bili su spremni da će na njihova leđa pasti troškovi popravka.

<p>Punionica za e - bicikle skupa je oprema pa ne čudi što je gradonačelnik ljut jer se pronašla na meti vandala/Foto: Dario Hrebak</p>

Punionica za e - bicikle skupa je oprema pa ne čudi što je gradonačelnik ljut jer se pronašla na meti vandala/Foto: Dario Hrebak

A na leđa Grada Bjelovara, odnosno svih građana, ovih je dana pao i poprilično visoki trošak postavljanja novog skupocjenog stakla na mjesto pada granate u gradskom parku. Prisjetimo se, prilikom proljetne rekonstrukcije gradskog parka mjesto gdje je 29. rujna 1991. godine pala granata ostakljeno je, no vrlo brzo nakon toga – staklo je uništeno. Nakon što su Bjelovarčani cijeloga ljeta gledali u razbijeno staklo, prije tri dana, taman uoči proslave Dana Grada ono je zamijenjeno novim. Budući da se na društvenim mrežama brojni Bjelovarčani pitaju zašto se jednostavno ovakve stvari ne preveniraju posavljanjem kamera, doznali smo što o tome kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Visoki troškovi

-Kamere nisu rješenje jer bi ih tada morali postaviti po cijelom gradu. Druga stvar, ja ne mislim da je nešto više vandalizma nego inače. Nažalost, takvih je slučajeva uvijek bilo i vjerojatno će ih biti i ubuduće, no razlika je u tome što su stvari koji se uništavaju u posljednje vrijeme skupe. Primjerice, klupe u parku su nakon svakog „jačeg“ vikenda porazbacane, čak smo ih ušarafljivali ne bi li spriječili njihovo pomicanje, no to su manji problemi od uništenog stakla i punionice e-bicikala.

<p>Novo staklu u park je postavljeno dva dana prije proslave Dana Grada/Foto: Martina Čapo</p>

Novo staklu u park je postavljeno dva dana prije proslave Dana Grada/Foto: Martina Čapo

<p>Kondenzacija je problem koji tek treba riješiti na netom postavljenom novom staklu/Foto: Deni Marčinković</p>

Kondenzacija je problem koji tek treba riješiti na netom postavljenom novom staklu/Foto: Deni Marčinković

<p>Dario Hrebak na e-biciklu koji su se ponovno našli na meti vandala/Foto: Grad Bjelovar</p>

Dario Hrebak na e-biciklu koji su se ponovno našli na meti vandala/Foto: Grad Bjelovar

Staklo nas, nažalost košta 20-ak tisuća kuna, nije ga lako bilo nabaviti niti postaviti, ovih dana moramo riješiti i problem kondenzacije koji se javio nakon postave… Nadalje, svaki taj uništeni e – bicikl košta nekoliko desetaka tisuća kuna. Znači, u posljednjih nekoliko mjeseci vandali su na području Bjelovara napravili veliku materijalnu štetu jer su uništili skupu opremu – istaknuo je Hrebak koji ozbiljno razmišlja o ideji da se kamere postave upravo na tim lokacijama gdje se nalazi skupocjena oprema.

Potraga za počiniteljima

Uništavale su se još i klupe za dojenje, a nekoliko puta je nastradala i spomen ploča poznatom bjelovarskom antifašistu Gustavu Perl Bendi. Na meti vandala bilo je i spomen vozilo na Barutani, kao i mnogi drugi povijesni spomenici.

<p>Novo staklo koje košta oko 20 tisuća kuna postavljeno je prije svega tri dana/Foto: Deni Marčinković</p>

Novo staklo koje košta oko 20 tisuća kuna postavljeno je prije svega tri dana/Foto: Deni Marčinković

Inače, svaki taj slučaj prijavljen je policiji, a koliko je gradonačelniku poznato, počinitelji za najnovije prekršaje, razbijeno staklo u parku i uništene e-bicikle nisu još pronađeni.