Fotografija: Čovjek je prosio novac ipsred jedne trgovine/Foto: Darko Tomaš / CROPIX (ilustracija)
Čovjek je prosio novac ipsred jedne trgovine/Foto: Darko Tomaš / CROPIX (ilustracija)

Prosjak dobio 5 dana zatvora. Isprošene 84,30 kn su mu oduzeli i uplatili u državni proračun...

Dužan je i nadoknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna, ili će se u protivnom naplatiti prisilnoProsjak Petar (28) proglašen je krivim i osuđen na 5 dana bezvujetnog zatvora jer je prosio novac ispred ulaza u Konzum, piše Danica.hr.

“Okrivljenom se također oduzima imovinska korist ostvarena prekršajem u iznosu od 84,30 kuna, koja se ima uplatiti u Državni proračun Republike Hrvatske u roku od 15 dana”, presudio je ovih dan prekršajni sudac.

Prema presudi, Petar je kriv jer se u studenom lani oko 10.30 sati ispred Konzuma u Benkovićevoj ulici u Novoj Gradišci odavao prosjačenju.

Nema što za jesti

“Stojeći kod ulaznih vrata, držeći otvoren dlan lijeve ruke u kojoj se nalazio kovani novac, građane koji su ulazili ili izlazili prosio je novac govoreći da nema primanja ni što za jesti izazivajući kod građana samilost.

Okrivljeni je time učinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa mu se izriče kazna zatvora u trajanju od 5 dana. Dužan je stupiti na izdržavanje kazne zatvora po pozivu ovog suda, a nakon pravomoćnosti presude”, naveo je sudac.

Dužan je, također, nadoknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna, a isti će se u protivnom naplatiti prisilno. Petar se pozivu suda nije odazvao te nije dostavio pisanu obranu, niti obavijestio sud o promjeni adrese.

Ispruženi dlan

U dokaznom postupku ispitan je policajac Dominik koji kaže da su tog dana građani dojavili da čovjek prosi ispred Konzuma kod ulaznih vrata, piše Danica.hr.

“Otišao sam tamo i zatekao okrivljenog Petra na ulaznim vratima Konzuma kako ispruženim dlanom lijeve ruke u kojem su se nalazile kovanice od građana i kupaca prosi novac, pozivajući se na svoje teške životne prilike izazivajući samilost.

Kod okrivljenog sam pronašao 84,30 kune kovanica koje je isprosio od građana koje sam mu oduzeo te su uplaćene u državni proračun. Okrivljeni učestalo prosi kod Konzuma i u prolazu na pijacu”, naglasio je policajac.