Fotografija: Policija je jučer pojačano kontrolirala bicikliste na području BBŽ/Foto: Joško Šupić/ CROPIX (ilustracija)
Policija je jučer pojačano kontrolirala bicikliste na području BBŽ/Foto: Joško Šupić/ CROPIX (ilustracija)

Policajci iznenadili bicikliste: Umjesto kazni darivali im reflektirajuće prsluke

Vozači bicikala jedna su od najranjivijih kategorija sudionika u prometu jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom teške tjelesne ozljeđivanjem ili smrtPolicajci PU bjelovarsko-bilogorske proveli su u utorak preventivno akciju kojom su provjeravali prekršaje biciklista na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako kažu u policiji, kontrolirano je šest vozača bicikla i utvrđeno ukupno 10 prekršaja.

Izdali im upozorenja

- Utvrđeno je pet prekršaja nekorištenja bijelog svjetla na prednjoj stranici bicikla i crvenog svjetla na stražnjoj strani bicikla u periodu smanjene vidljivosti odnosno od sumraka do svanuća. Također je utvrđeno pet prekršaja kada se biciklist kretao kolnikom na cesti u slučaju smanjene vidljivosti, a da nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj i napominju kako su za ove prekršaje svim biciklistima izdana upozorenja te su im kao znak pažnje uručeni reflektirajući prsluci, prvenstveno zbog njihove sigurnosti.

Vozači bicikala su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim stradavanjem stoga će policija i nadalje provoditi ovakve ciljane preventivne akcije.

Statistički podaci

Naime, u prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske dogodilo se 19 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, dok je prošle godine u istom periodu evidentirano 29 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje od 10 prometnih nesreća ili 34,5%.

Od toga je 17 prometnih nesreća bilo s ozlijeđenim osobama, u jednoj prometnoj nesreći je poginuo vozač bicikla, a u jednoj prometnoj nesreći je nastupila materijalna šteta.