Fotografija: Vitomir Patek očekuje da vlasnici pasa napokon počnu brinuti o psima i držati ih pod nadzorom kako se ništa slično ne bi ponovilo/Foto: CROPIX, Privatni album
Galerija
Vitomir Patek očekuje da vlasnici pasa napokon počnu brinuti o psima i držati ih pod nadzorom kako se ništa slično ne bi ponovilo/Foto: CROPIX, Privatni album

Otac čiju su djecu napali psi u Miljanovcu kod Sirača: "Znam čiji su i znam da će opet napasti"

Ti psi nisu bili dobroćudni, nisu mahali repom, već su iskesili zube na nas i jako uplašili moju djecu, ispričao nam je Vitomir PatekSIRAČ – Nakon što su prije nekoliko dana u Miljanovcu pored Sirača psi napali djecu koja su prilikom bijega pala i ozlijedila se, razgovarali smo s ocem u čijoj pratnji su djeca bila tijekom nemilog događaja. Njegovo ime je Vitomir Patek.

Ispričao nam je kako se sa sinovima koji imaju 7 i 11 godina iz Šibovca uputio u Miljanovac kod brata na roštilj. Parkirali su nešto dalje kako bi se provozali i uživali u igri. Dok je stariji sin bio na rolama, mlađi je po cesti vozio romobil.

Vikao: „Marš, marš!“

- Iz jednog dvorišta izletjeli su psi i počeli režati i napadati djecu koja su se uplašila i počela trčati. Ja sam se okrenuo, bacio romobil na njih, širio ruke, tjerao ih, branio nas i vikao: „Marš, marš!“. Stariji sin koji je bio na rolama pao je u jarak, a mlađi malo dalje od njega - priča nam Patek koji misli da je bilo pet ili šest pasa.

Jedan od pasa koji su istrčali iz dvorišta i napali djecu/Foto: Ustupio Vitomir Patek
Jedan od pasa koji su istrčali iz dvorišta i napali djecu/Foto: Ustupio Vitomir Patek

- Nisam ih brojao, bio sam pomalo izvan sebe, bilo me strah da ne ugrizu moje dečke. Ti psi nisu bili dobroćudni, nisu mahali repom, već su iskesili zube na nas i jako uplašili moju djecu. Srećom, do ugriza nije došlo, no nakon pada u putni jarak se stariji sin žalio na bolove u vratu - prisjeća se Patek koji je zbog toga pozvao Hitnu pomoć.

Starijeg sina su na nosilima unijeli u vozilo Hitne pomoći, dok su mlađi sin i on do pakračke bolnice sjedili na prednjem sjedalu.

Od šoka svi su plakali

Upitali smo zabrinutog oca je li netko iz tog dvorišta iz kojeg su izjurili psi izašao na ulicu.

- Ne, nitko nije izašao. Susjed koji stanuje malo dalje nas je jedini pitao što se dogodilo. Ja sam od šoka gotovo plakao - priznaje Patek koji vrlo dobro poznaje obitelj iz čijeg dvorišta su psi izašli. No, ne želi, kaže, nikoga imenovati dok policija ne odradi svoj posao.

- Tamo je divlji zapad, osim pasa i druge životinje poput svinja i krava hodaju po cesti. Bratovu djecu stalno psi napadaju kada se voze biciklom tako da ovo nije prvi put. Ja sam s tom obitelji i lani imao razgovor kada sam automobilom umalo udario psa na cesti. Tada su mi rekli da se ne ljutim, a ja sam ih upozorio da moraju te pse držati pod nadzorom. Cijelo selo jako dobro zna o kome se radi - uvjeren je Patek kojeg je policija u njegovom domu obišla jučer tijekom dana i obavila s njim razgovor.

Bačeni romobil/Foto: Ustupio Vitomir Patek
Bačeni romobil/Foto: Ustupio Vitomir Patek

- Djeca su plakala. Jako su se uplašili. Oni inače žive s majkom u Austriji i sada su kod mene bili na praznicima i onda se nešto takvo dogodi. Baš mi je bilo teško. Policija je odmah u pakračkoj bolnici razgovarala s dječacima, oni su bili prilično u šoku od svega, priznaje nam Vitomir Patek koji očekuje da vlasnici pasa napokon počnu brinuti o psima i držati ih pod nadzorom.

Policija posjetila oca

Zna li se tko su vlasnici pasa ili se slučaj još uvijek istražuje, upitali smo Dalibora Čajsu, načelnika daruvarske Policijske postaje.

- Posjetili smo oca djece koja su se u padu zbog nasrtaja pasa ozlijedili jer nismo s njim u pakračkoj bolnici uspjeli dovoljno detaljno razgovarati, a obavljeni su razgovori i sa susjedima - kazao nam je načelnik Čajsa.

Isto tako, policija je istoga dana kontaktirala komunalnog redara u Općini Sirač koji je izašao na teren jer su oni dužni voditi brigu o psima koji nemaju vlasnika.

Posao komunalnog redara

- Komunalni redari očitavaju čip i ako je riječ o psima lutalicama zbrinjavaju ih u nadležno prihvatilište za pse. U konkretnom slučaju radi se o kršenju javnog reda i mira, odnosno nedržanja psa pod nadzorom. Kada se utvrdi vlasništvo, ta osoba dobiva prekršajni nalog za počinjeni prekršaj iz spomenutog zakona. Sve ostalo što se tiče pasa, rješava komunalni redar, kaže nam Čajsa i pojašnjava kako policija još istražuje cijeli slučaj.

Naposljetku, u konkretnom slučaju važno je da sve službe odrade svoj posao kako se slični incidenti ne bi više ponavljali. Ako psi nisi čipirani i cijepljeni, zna se što se s njima radi i na koji način se oni zbrinjavaju. Prava je sreća što nisu nikoga ugrizli. Što ne znači da će i drugog puta biti tako ukoliko se ne zbrinu na pravilan način.

Dodajmo, dječaci su lakše ozlijeđeni, potvrdio nam je otac pokazavši nalaze iz pakračke bolnice. Odnosno, oboje imaju manje ogrebotine. Stariji dječaj je dobio ovratnik zbog bolova u predjelu vratne kralježnice. 

Neki čipirani, drugi ne

Je li sirački komunalni redar izašao na teren i jesi li psi čipirani, upitali smo načelnika Općine Sirač, Igora Supana.

Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

- Da, naš komunalni redar je nakon poziva policije izašao na teren i ustanovio kako su neki psi u istom dvorištu čipirani, a neki nisu. Budući da je pasa više, za neke se tvrdi da su lutalice, a za neke da ih ti ljudi samo hrane. U svakom slučaju, taj slučaj policija još uvijek istražuje, kazao nam je Supan kojeg smo također pitali je li se itko iz Miljanovca ranije žalio na iste pse, odnosno na obitelj koja drži pse.

- Ne, nikada nismo dobili nijedan takav poziv pa sve dosad nismo imali potrebe izlaziti na teren, zaključio je Supan.