Fotografija: Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Galerija
Foto: Ante Čizmić/CROPIX

Djelatnici hitne pomoći svakog ponedjeljka u 12 palit će sirene, na proljeće prosvjeduju u Zagrebu?

Zaposleni u Hitnoj medicinskoj službi traže da im se vrati beneficirani radni staž koji im je 1998. ukinut, a kojeg danas imaju druge žurne službe, ali i balerine, ribari, vozači tramvaja...Hitna medicinska služba jedina je žurna služba u državi čiji djelatnici nemaju beneficirani radni staž. Odnosno, nekad su ga imali, ali im ga je 1998. godine ukinuo tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang. 

Glavni je to razlog zbog kojeg hitnjaci od ovog ponedjeljka kreću u prosvjed tako što će točno u 12:00 sati na pet minuta uključiti svoje zvučne sirene u svim hrvatskim gradovima i mjestima kako bi se "njihov glas čuo". Planirano je, doznajemo, da se taj prosvjed ponavlja nekoliko sljedećih ponedjeljaka. A ako ne bude pokazatelja da će se njihov zahtjev uvažiti, neslužbeno doznajemo, onda hitnjaci planiraju na proljeće organizirati prosvjed u Zagrebu na Markovom trgu. 

Naime, posao hitne medicinske pomoći izrazito je stresan i zahtjevan, a teško je zamisliti, kao što i stoji u objavi Tomislava Petrušića, da se "hitnjak" u dobi od 67 godina spušta u provaliju ili zavlači u smrskani automobil. 

Hitnjake boli što beneficirani radni staž imaju, primjerice, operni pjevači, ribari, dimnjačari, balerine i vozači tramvaja, ali ne i oni. Također, beneficirani radni staž imaju i ostale žurne službe poput vatrogasaca ili djelatnika MUP-a, ali oni ne. 

Uostalom, apel djelatnika Hitne Tomislava Petrušića kojeg je uputio putem Facebooka, objavljujemo u cijelosti.

======================================

NAŠIH 5 MINUTA!

Hitna medicinska služba jedina je žurna služba u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici nemaju beneficirani radni staž za posao koji obavljaju.

Osim vatrogasaca i djelatnika MUP-a, beneficirani radni staž u Hrvatskoj imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, ali ne i djelatnici hitne medicinske pomoći.

Naš posao je zahtjevan te smo izloženi velikoj količini stresa koji utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje. Danas se od jednog hitnjaka očekuje da sa 67 godina može kvalitetno odraditi posao u čijem su pitanju ljudski životi. Realno, sa 67 godina vi niste u stanju nositi osobu s četvrtog kata neke zgrade koja zajedno s nosilima ima više od 100 kilograma, a to naši djelatnici u sanitetskom prijevozu čine svaki dan više puta.

Zamislite vozača hitne pomoći sa 67 godina koji treba juriti kroz križanja da bi što prije došao na mjesto intervencije, tehničara koji treba otvoriti venski put i masirati nekome srce za vrijeme reanimacije ili liječnika od 67 godina koji treba poslušati nekome pluća ili se spustiti u provaliju, uvući u razbijeni auto i nekome pružiti prvu pomoć.

Zamislite kolegicu koja radi kao dispečer sa 65 godina i cijelu noć treba ostati sabrana dok prima pozive, upravlja timovima na terenu i trpi uvrijede nezadovoljnih građana.

Poziv na prosvjed zalijepljen na vjetrobransko staklo vozila Hitne pomoći/Foto: Facebook
Poziv na prosvjed zalijepljen na vjetrobransko staklo vozila Hitne pomoći/Foto: Facebook

Kako god okreneš, u svemu ovome najviše ispaštaju naši pacijenti koji ne dobivaju adekvatnu prvu pomoć i djelatnici Hitne medicinske pomoći koji zadnje godine svog radnog staža provode po bolovanjima i fizikalnim terapijama jer nisu više u mogućnosti obavljati posao u kojem su psihički i fizički izgorjeli, a to sve državu opet košta.

Država kao država, nekome je majka, nekome maćeha. Za nekoga ima, za nekoga nema.

Upravo iz tog razloga pozivamo sve djelatnike zavoda diljem zemlje, bilo da rade u Hitnoj pomoći ili sanitetskom prijevozu, da ovog ponedjeljka 21. veljače u 12 sati upalimo SVI zvučne signale na 5 minuta i na taj način poručimo Vladi i ministru Viliju Berošu da je vrijeme da isprave grešku koju je 1998. godine napravio ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang kada je nama hitnjacima ukinuo beneficirani radni staž i od tada nas stavio u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi u Republici Hrvatskoj.

Iz tog razloga u ponedjeljak u 12 sati neka hrvatski gradovi i mjesta čuju naš glas koji će ovaj put biti napokon i isključivo SAMO ZA NAS!, stoji u objavi koju je na svom Facebook profilu objavio medicinski tehničar Tomislav Petrušić.