Fotografija: Obitelj Andrijević gleda što je ostalo od stare u dvorištu/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Obitelj Andrijević gleda što je ostalo od stare u dvorištu/Foto: Deni Marčinković

FOTO Obitelj koja je u požaru ostala bez kuće: "Izgorjela je ko šibica, nema više ničega"

Kuća je stara, to je vjerojatno nekad davno bila vikendica i grede su farbane sirovom naftom. Zato i tinja stalno - rekla nam je Snježana AndrijevićPrava drama odvijala se danas prijepodne u Kupinovcu kod Bjelovara kada je iz još neutvrđenih razloga izbio požar na obiteljskoj kući. Pravovremenom reakcijom ukućana nitko nije stradao, ali od kuće nije ostalo gotovo ništa.

Vatra je potpuno uništila staru kuću/ Foto: Deni Marčinković
Vatra je potpuno uništila staru kuću/ Foto: Deni Marčinković

- Majka je primijetila da na drugoj strani kuće suklja dim i zvala me. Dok sam ja došla već je sve išlo van i bilo je gotovo. Tavan se zapalio - ispričala nam je Snježana Andrijević iz Kupinovca u čijoj je kući danas izbio požar.

Dio kuće gdje je izbio požar cijeli je u drvetu/ Foto: Deni Marčinković
Dio kuće gdje je izbio požar cijeli je u drvetu/ Foto: Deni Marčinković

Točnije, vatra je progutala staru kuću u kojoj živi njezina majka, dok ona s mužem i dva sina živi u novoj kući, koja se nalazi u istom dvorištu.

"Brzo, gori kuća"

- Čuo sam mamu kako viče "Brzo, gori kuća". Izašao sam van i vidio da su i ona i baka uplakane. Odveo sam ih u kuću i pozvao vatrogasce, jer sam vidio da su one u panici. Zapravo, prvo sam nazvao 192, pa se me prebacili na vatrogasce. Kad sam njih nazvao rekli su mi da su već na putu i zbilja su brzo došli. Zatim sam nazvao i tatu koji je bio na poslu - priča Valentino, mlađi sin u obitelji Andrijević.

Vatrogasce je nazvao mlađi sin Valentino/ Foto: Deni Marčinković
Vatrogasce je nazvao mlađi sin Valentino/ Foto: Deni Marčinković

Današnji prizori u Kupinovcu doista su bili grozni. Vatra iz drvene kuće šikljala je nekoliko metara u zrak, a svako malo čulo se pucanje drveta i razbijanje crjepova.

Inače, dok nisu izgradili novu kuću, Andrijevići su svi zajedno živjeli su ovoj koju je zahvatio požar. Ta stara kuća je i nadograđivana, a sastoji se od dva dijela, betonskog i drvenog. Baka živi u betonskom dijelu, bliže novoj kući, a požar je izbio u drugom dijelu, u kojem srećom nema nikoga.

Cijela u drvetu

- Skroz na vrhu tavana nalaze se pancer osigurači i tu je najvjerojatnije došlo do nekog zapaljenja. U podrumu imamo škrinje, ali i radijatorsku grijalicu i mislio sam da je tu krenulo, međutim nije. Inače, cijela ta strane kuće je drvena. Parket, lamperija, brodski pod, drvene grede. To gori kao šibica. Nema od toga ništa više - opisuje Snježanin suprug Marin koji je u međuvremenu doletio s posla.

Vatrogasce je pozvao mlađi sin Valentino/Foto: Deni Marčinković
Vatrogasce je pozvao mlađi sin Valentino/Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da su u Kupinovac doselili tijekom rata, kad su i kupili ovu kuću, koja je građena 70-ih godina. Kako se obitelj širila tako im je postala mala, pa izgradili novu kuću.  

- Vidjela sam požar na betonskim kućama, ali ovakvu jaku vatru još nisam nikada. To je letjelo na sve strane. Kuća je stara, to je valjda bila vikendica prije i grede su farbane sirovom naftom. Zato i tinja stalno. Sve je pocrnilo - nastavlja Snježana prepričavati današnji događaj.

Snježana i Marin Andrijević srećom imaju gdje živjeti/ Foto: Deni Marčinković
Snježana i Marin Andrijević srećom imaju gdje živjeti/ Foto: Deni Marčinković

Koliko je požar uistinu bio jak, najbolji govori podatak da je tijekom intervencije u ispomoć došlo još jedno vozilo, iako su bjelovarski vatrogasci na teren odmah izašli s tri vozila.

Krive električne instalacije?

- Sva sreća da smo bili doma i budni. Drugi sin mi je na poslu. Vjerojatno ni ne zna još što se događa - kaže nam Snježana, a njezin suprug Marin dodaje kako su požar najvjerojatnije uzrokovale električne instalacije.

Vatrogasci su došli zbilja brzo/ Foto: Deni Marčinković
Vatrogasci su došli zbilja brzo/ Foto: Deni Marčinković

- Dok je supruga jutros kuhala kavu u dva navrata osjetila je struju. To mi je čudno jer nova kuća nije direktno spojena na staru, tako da je spoj vjerojatno bio na glavnom vodu. Ne znam, možda zbog onih pancera. Doista ne znam. Sin je također primijetio da nije radio ruter, a svijetlio je. Kasnije je i ruter proradio - objašnjava Marin.

Pravi dim za kobasice

Istog mišljenja je i susjed, koji kaže da je vidio velike iskre dok se vraćao iz trgovine. Unatoč nesreći, Andrijevići ne gube nadu, baš kao ni smisao za humor.

Vatra je šikljala nekoliko metara u zrak/Foto: Deni Marčinković
Vatra je šikljala nekoliko metara u zrak/Foto: Deni Marčinković

- Sad su mi se kobasice osušile. Podimljene su pravo. Taman sam htjela danas malo naložiti, ali nema boljeg dima od ovoga - kroz smijeh govori Snježana i nastavlja:

- Moramo se smijati. Ne znam što da više kažem. Glava je živa, to je najvažnije. Rekla sam im samo maknite se od svega, nek sve gori. Sreća da imamo gdje biti i moramo se nadati boljem, zaključuje Snježana Andrijević.