Fotografija: Župan Marušić pohvalio je v.d. ravnateljicu ŽUC--a Natašu Koronc jer je u godinu dana prepolovila dug/Foto: Martina Čapo
Galerija
Župan Marušić pohvalio je v.d. ravnateljicu ŽUC--a Natašu Koronc jer je u godinu dana prepolovila dug/Foto: Martina Čapo

Županijske ceste prepolovile dug s 29 na 14 mil. kn: "Nijedan ŽUC u zemlji nije bio toliko dužan"

Teško je raditi jer smo zatekli velik dug. Na nama je da ga vraćamo, ali ne možemo ništa ne raditi. No, uz pomoć Županije i lokalnih samouprava, mislim da smo pokazali rezultat, istaknula je KoroncBJELOVAR – Iako cijene na tržištu rada divljaju, a građevinski materijal poskupljuje iz dana u dan, ceste na području Bjelovarsko - bilogorske županije se ipak saniraju i asfaltiraju, a vidi se pomak i na financijskom planu Županijske uprave za ceste Bjelovarsko - bilogorske županije. Rečeno je to danas u prostorijama Županije.

Podjela troškova

Naime, u uredu župana jutros je potpisan sporazum između Županijske uprave za ceste i Općine Veliko Trojstvo o zajedničkom sufinanciranju asfaltiranja lokalne ceste u naselju Vrbica, u duljini od jednog kilometra. Ukupna vrijednost radova na toj dionici procjenjuje se na 772 tisuće kuna s PDV-om, a trošak će u jednakim omjerima financirati ŽUC i Općina. Svi uključeni sudionici složili su se kako je ovakav primjer zajedničkog ulaganja ključan za razvoj zajednice.

Na području BBŽ-a postoji još stotinjak kilometara neasfaltiranih cesta/Foto: Martina Čapo
Na području BBŽ-a postoji još stotinjak kilometara neasfaltiranih cesta/Foto: Martina Čapo

-Najbitnije nam je da podižemo standard života ljudi. U tijeku je postupak jednostavne nabave i za sanaciju ceste u Paulovcu. Ti radovi u dužini od 500 metara koštat će 350 tisuća kuna i vjerujem da će uskoro sve biti spremno da se sanira i taj dio, kazao je župan Marušić naglasivši kako na svim postignućima u minulom razdoblju valja čestitati i v.d ravnateljici ŽUC-a.

Prepolovili dug

Naime, nakon što su v.d. ravnateljica ŽUC-a Nataša Koronc i načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac potpisali sporazum o zajedničkom sufinanciranju ceste u Vrbici, župan Marko Marušić osvrnuo se na trenutno stanje u Županijskoj upravi za ceste naglasivši kako je dug u toj tvrtci sada prepolovljen.

-Jako je bitan podatak da je zatečeno stanje od 29 milijuna kuna duga sada prepolovljeno. Odnosno, sada dug iznosi 14 milijuna kuna. To je dokaz kako se štedi i racionalno ponaša novcem, a s obzirom da imamo gotovo 800 kilometara županijskih cesta, to nije lako. Moramo vraćati i smanjivati dug, ali moramo i najhitnije dionice sanirati i asfaltirati. Ponekad je za to potrebno pravo umijeće stoga još jednom čestitam na zajedničkom ulaganju općini Veliko Trojstvo i ŽUC-u, istaknuo je Marušić.

Nataša Koronc ispred ŽUC-a pojasnila je kako su dosad provedene dvije javne nabave za strojno saniranje cesta na području općine Velika Trnovitica i grada Grubišnog Polja.

Divljanje cijena na tržištu

-Stanje na tržištu, odnosno porast cijena građevinskog materijala nam znatno otežava posao. Dinamika je otežana, a dokaz tome je da su obje javne nabave bile iznad naše stručne procjene, kazala je Koronc i istaknula kako će se potruditi pratiti financijski plan za ovu godinu.

Dodajmo, financijski plan otprilike iznosi sedam milijuna kuna čime bi se trebalo asfaltirati, odnosno sanirati oko sedam do osam kilometara cesta diljem BBŽ-a. No, radovi ovise i o dotaciji resornog ministarstva, napomenula je Koronc i dodala kako taj dio obično saznaju tek krajem godine.

Ovakvom suradnjom zadovoljni su i u Velikom Trojstvu/Foto: Martina Čapo
Ovakvom suradnjom zadovoljni su i u Velikom Trojstvu/Foto: Martina Čapo

-Prije se moglo napraviti puno više kilometara za puno manje novca, iskreno je kazala Koronc pojasnivši kako diljem županije postoji još stotinjak kilometara cesta koje tek čekaju asfalt.

Porazan podatak je i da je gotovo 50 posto asfaltiranih cesta spremno za strojnu sanaciju, tako da situacija nije nimalo jednostavna, svjesni su u ŽUC-u.

Vidi se napredak

-Teško je raditi jer smo zatekli velik dug. Na nama je da vraćamo taj dug, ali ne možemo ništa ne raditi. Stoga je teško sve to izbalansirati. No, uz pomoć Županije i ostalih jedinica lokalne samouprave, mislim da smo ipak pokazali rezultat u ovom kratkom vremenu, istaknula je Koronc.

Župan je još dodao kako vjeruje da će asfaltiranje preostalih stotinu kilometara cesta ići znatno brže kada jednom ŽUC dođe u plus.

Iako dionica ceste u Vrbici za koju je potpisan sporazum o zajedničkom sufinaniranju nije u njihovoj nadležnosti, Općina Veliko Trojstvo ipak je odlučila pomoći.

-S obzirom na situaciju u ŽUC-u, moramo pomoći. Nakon što se riješe ove dvije dionice u Vrbici i Paulovcu, naši će ljudi imati poboljšan standard života. Dugo čekaju cestu i to su nam zasigurno najkritičnije dionice. Nisu možda dugačke, no puno nam znače. Nadam se da ćemo i ubuduće imati ovakvu suradnju jer imamo mi još u općini cesta koje treba sanirati i asfaltirati, zaključio je Kutanjac.