Fotografija: Sve zgrade trebale bi biti gotovo u roku/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sve zgrade trebale bi biti gotovo u roku/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Konstrukcijske obnove svih povijesnih zgrada trebale bi biti gotove do kraja lipnja "

Već smo počeli raspisivati javne natječaji za projektante za cjelovitu obnovu, koja bi po informacijama koje imamo trebala uslijediti preko ljeta, kaže Hrebak- S obzirom na to da imamo jako mali vremenski rok za završetak, jako sam zadovoljan kako teku radovi na obnovi takozvani zgrade Vodotehne, ali i svih ostalih povijesnih zgrada u središtu Bjelovara kazao je, između ostalog, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak tijekom današnjeg obilaska gradilišta.

Zgrada se prostore na preko 3000 kvadrata/ Foto: Deni Marčinković
Zgrada se prostore na preko 3000 kvadrata/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, riječ je o konstrukcijskoj obnovi pet zgrada u samom centru grada, koje su stradale u potresu, a novac za njihovu obnovu osiguralo je Ministarstvo kulture i medija. Najveći problem izvođači predstavlja spomenuti kratak rok, odnosno sve mora biti gotovo do 30. lipnja. 

Bjelovarska ljepotica

- Konkretno, na zgradi Vodotehne završeno je oko 60 posto konstrukcijske obnove, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi 3,2 milijuna eura. Već smo počeli raspisivati javne natječaji za projektante za cjelovitu obnovu, koja bi po informacijama koje imamo trebala uslijediti preko ljeta. Ova zgrada prava je bjelovarska ljepotica, koja će biti sigurna još barem 200 godina, a njena veličina iznosi preko 3000 kvadratnih metara. Nadalje, kako sada stvari stoje sve zgrade trebale bi biti gotove u roku, istaknuo je Hrebak dodavši da je izabran izvođač radova i na obnovi "male" knjižnice.

Hrvoje Malčić, Dario Hrebak i Dominik Nervo/ Foto: Deni Marčinković
Hrvoje Malčić, Dario Hrebak i Dominik Nervo/ Foto: Deni Marčinković

Da se svi radovi odvijaju po planu potvrdio je i Dominik Nervo, direktor Hidroregulacije, tvrtke zadužene za izvođenje radova.

- U posao smo uvedeni 6. ožujka, odnosno imali smo 101 dan za završetak. Trenutno smo na polovici tih dana i napravili smo kompletne demontaže i rušenja i sada radimo armirano-betonske ploče. Trenutno radi 40 radnika na ovom projektu, a sklopili smo razne ugovore s drugim tvrtkama koje nema pomažu u radovima, kazao je Nervo.

Izbjegnut zagrebački scenarij

Prema riječima Hrvoja Malčića, projektanta i nadzora radova na ovoj zgradi, bilo je dosta iznenađenja u odnosu na istražne radove.

Trenutno se postavlja armirano betonska podloga/ Foto: Deni Marčinković
Trenutno se postavlja armirano betonska podloga/ Foto: Deni Marčinković

- Kad smo "otvorili" zgradu ispostavilo se da je ona u lošijem stanju od predviđenog. Međutim, svi zahvati se izvode po planu. U jednom trenutku imali smo problem sa zabatnim zidom po pitanju stabilnosti, ali su izvođači reagirali na vrijeme te je izbjegnut zagrebački scenarij, a cijelo gradilište je propisno osiguran, zaključio je Malčić.

Zgrada Vodotehne/ Foto: Deni Marčinković
Zgrada Vodotehne/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!