Fotografija: Seizmološka služba RH objavila je video koji prikazuje sve potrese oko Petrinje prošlog ponedjeljka i utorka/Foto: Screenshot
Seizmološka služba RH objavila je video koji prikazuje sve potrese oko Petrinje prošlog ponedjeljka i utorka/Foto: Screenshot

VIDEO Pogledajte animaciju kako su brojni potresi tresli Petrinju

Seizmološka služba Republike Hrvatske odsjeka Geofizike sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavila je video koji prikazuje sve potrese prošlog ponedjeljka i utorka.Seizmološka služba Republike Hrvatske odsjeka Geofizike sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavila je video koji prikazuje sve potrese koji su se dogodili oko Petrinje prošlog ponedjeljka i utorka.

Uz krći popratni tekst, napisali si kako se 28. prosinca 2020. u 6 sati i 28 minute dogodio se jak potres magnitude 5.0 s epicentrom kod Petrinje. 

Isti dan, uslijedilo je još nekoliko jačih potresa, a naredni dan 29. prosinca 2020. u 12 sati i 19 minuta područje oko Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2 nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

U videu u kojem su označili sve potrese koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine, kužići su proporcionalni magnitudi potresa, a vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time), dakle, sa jedan sat manje od onog u Hrvatskoj.

U Petrinji se, zapravo, tlo još uvijek nije prestalo tresti, a seizmološki uređaji su, nakon najjačeg udara, zabilježili više stotina manjih podrhtavanja tla na području Petrinje, Siska i Gline.