Fotografija: Interaktivna digitalna karta koja će olakšati prikupljanje i dostavu pomoći/Foto: Screenshot
Interaktivna digitalna karta koja će olakšati prikupljanje i dostavu pomoći/Foto: Screenshot

Želite pomoći stradalima ili trebate pomoć? Ovo je najbolje mjesto koje vam odmah nudi rješenje...

Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: "nudim pomoć", "tražim pomoć", "potraga za nestalima"...Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu, piše svima dostupnu na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map

Logistička pomoć

Na karti je moguće na jednostavan način, piše Jutarnji list, dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: "nudim pomoć", "tražim pomoć", "potraga za nestalima", "zbrinjavanje ljudi i životinja", "opksrbni punkt“, "smještaj", "plin-voda-struja-telekomunikacije", "promet-parking", "hitne službe". Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području, priopćeno je s Geodetskog fakulteta.

Organizirana i koordinirana grupa od više od 100 eksperata iz cijele Hrvatske, ali iz dijaspore od Australije do Kanade, volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja. 

Ugroženo područje

Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi, dodaje se u priopćenju Geodetskog fakulteta.

Sustav je dostupan na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map 

Svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMap-a, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena mogu se javiti na adresu: potres@geof.unizg.hr.