Fotografija: Bjelovar će dobiti modernu sortirnicu otpada sličnu onoj koja je sagrađena u Ljubljani/Foto: Screenshot YouTube
Galerija
Bjelovar će dobiti modernu sortirnicu otpada sličnu onoj koja je sagrađena u Ljubljani/Foto: Screenshot YouTube

VIDEO: Bjelovar je na korak do izgradnje sortirnice otpada, pogledajte tko je uzor u izgradnji

"Nije to ništa novo, u razvijenim europskim zemljama je to standard već godinama kojem Bjelovar teži, a kroz par godina će ga i dostići", rekao je gradonačelnik HrebakGrad Bjelovar korak po korak ostvaruje plan velikih ulaganja u sustav gospodarenja otpadom. Naime, planirana izgradnja sortirnice na odlagalištu Doline blizu je realizacije. Riječ je o ulaganju vrijednom 45 milijuna kuna.

- Naš projekt sortirnice vrijedan 45 milijuna kuna, od kojih će 85 posto iznosa investicije biti financirano iz EU fondova, prošao je prvu fazu administrativne provjere. Nadamo se da ćemo zadovoljiti i drugu fazu provjere izdataka. Ovim projektom Bjelovar bismo pozicionirali u vrh gradova koji imaju najbolje razvijen sustav gospodarenja otpada - rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Priprema projekta

Inače, prije nekoliko dana prijavljen je i projekt kompostane vrijedan 14 milijuna kuna.

Gradonačelnik se još zahvalio svima koji su posljednjih godinu dana pripremali projekt, a riječ je o ljudima iz Grada Bjelovara, Komunalca Bjelovar i gradskog partnera, tvrtke Logička matrica d.o.o.

S ovim projektom bi odlagalište Doline, kojim upravlja bjelovarski Komunalac, postati Centar gospodarenja otpadom koji ispunjava najviše standarde i može zbrinuti količine zbrinuti velike količine otpada koje su čak veće od samih potreba Bjelovara.

Iako neki Bjelovarčani sa sumnjom gledaju na ovaj projekt jer strahuju da bi smeće iz ostalih dijelova države moglo završavati u Bjelovaru, njihovu su strahovi zapravo neopravdani. 

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

- Baš naprotiv takav sustav sa sortiranjem, razdvajanjem, kompostanom, reciklažnim dvorištem vrijednim šest milijuna kuna koje je već napravljeno, sve to će s obzirom na količine značiti manje odlaganje otpada na samom odlagalištu, više recikliranja i kompostiranja bio otpada. Količine su ogromne. Mi imamo s takvim kapacitetima mogućnost zbrinuti sav otpad s naše županije, možda i šire, a odlagati manje otpada nego ga odlažemo danas. Nije to ništa novo, u razvijenim europskim zemljama je to standard već godinama kojem Bjelovar teži, a kroz par godina će ga i dostići - rekao je gradonačelnik Hrebak odgovarajući na neke sumnje građana u ispravnost ovog projekta. 

Iskustvo susjeda

Bjelovar, naime, želi imati upravljati otpadom na suvremen način kao što se to čini u ostalim europskim zemljama, a nama najbliži primjer je Centar za gospodarenje otpadom u susjednoj nam Sloveniji, odnosno u njihovom glavnom gradu Ljubljani.

Pogledajte kako se otpadom gospodari u Ljubljani, vrlo slično će izgledati i u Bjelovaru: