Fotografija: Predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Josip Crnogaj neizmjerno je sretan zbog ovog projekta kojim će se poboljšati život osoba treće životne dobi na području Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Josip Crnogaj neizmjerno je sretan zbog ovog projekta kojim će se poboljšati život osoba treće životne dobi na području Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Deni Marčinković

Stiže europski novac za osobe koje pate od demencije i Alzheimerove bolesti

Zahvaljujući ovom projektu vrijednom oko milijun i pol kuna naši sugrađani treće životne dobit sudjelovat će u raznim aktivnostima rehabilitacijskog karaktera poput edukacija o demenciji, pravilnom načinu prehrane i sličnoGradu Bjelovaru odobren je projekt Inicijativa za psihosocijalnu pomoć i edukaciju. Riječ je o projektu koji za cilj ima ispunjene potreba osoba treće životne dobi, a sukladno problemima s kojima se susreću. Vrijednost projekta iznosi oko milijun i pol kuna, a u potpunosti će se financirati europskim novcem. 

- Program je počeo prije nekoliko mjeseci i provodit će se u iduće dvije godine. Namijenjen je osobama starijim od 54 godine, a poseban fokus je na onima koji su razvili razne oblike demencije, kao i za članove njihovih obitelji koje ćemo educirati kroz razne aktivnosti. Također, educirat će se i  stručnjaci u sustavu socijalne skrbi jer će se primjenjivati inovativni oblici psihosocijalnih usluga - pojasnila je Andrea Novaković, voditeljica projekta te dodala da će u projekt biti uključeno oko 240 osoba starije životne dobi s područja naše županije.

Kulturni programi

Zahvaljujući ovom projektu, naši sugrađani treće životne dobit sudjelovat će u raznim aktivnostima rehabilitacijskog karaktera poput edukacija o demenciji, pravilnom načinu prehrane, ali i kulturnim programima.

- Ovaj hvalevrijedan projekt uvelike će olakšati svakodnevicu našim umirovljenicima, posebice onom skupinom koja ima problema s demencijom i sve prisutnijom Alzheimerovom bolesti. Danas postoje novi trendovi i metode u medicini koje uvelike pomažu ljudima koji boluju od ove bolesti, a primjenjivat će se upravo ovim projektom, rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i napomenuo da se projektom također žele poticati i druženja te interakcija naših najstarijih sugrađana. 

Adaptacija prostora

Osim rehabilitacijskog i društvenog dijela, projekt obuhvaća i adaptacije prostora i nabavka vrijedne opreme za partnerske udruge, odnosno za Maticu umirovljenika Bjelovar te Bjelovarske slavuje-fakine.

- S obzirom na našu dob, ovakav projekt nismo u stanju sami napraviti stoga se zahvaljujem gradonačelniku i svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Svim našim članovima ovo će dobro doći u oporavku, a veseli nas i preuređenje prostora, poručio je Josip Crnogaj, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar.

Voditelj Bjelovarskih slavuja-fakina Ivan Ćurić/Foto: Deni Marčinković
Voditelj Bjelovarskih slavuja-fakina Ivan Ćurić/Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo realizacijom projekta iskazao je i voditelj Bjelovarskih slavuja-fakina Ivan Ćurić.

- U ove dvije godine održat će se oko 200 različitih oblika druženja u kojima ćemo osim rehabilitacija i edukacija, imati i brojna druženja s umirovljenicima iz Daruvara, Grubišnog Polja, Čazme, Hercegovca i mnogih drugih mjesta.