Fotografija: Hrvoj večeras u BJelovaru promovira svoju novu knjigu/Foto: Dragan Matic/CROPIX
Galerija
Hrvoj večeras u BJelovaru promovira svoju novu knjigu/Foto: Dragan Matic/CROPIX

Večeras je Bjelovar u znaku jazza: "Davor Hrvoj promovira knjigu intervjua s jazz legendama"

Predstavljanje knjige "Zamrznuta glazba: razgovori s jazz glazbenicima" počinje u 19 sati na Studijskom odjelu knjižnice. Uz autora, gosti su Krešimir Ivanček i Vojislav KranželićBJELOVAR – Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar večeras je domaćin zanimljivog događanja koje promovira jazz glazbu.

Naime, s početkom u 19 sati na Studijskom odjelu knjižnice održat će se predstavljanje knjige Davora Hrvoja pod nazivom "Zamrznuta glazba: razgovori s jazz glazbenicima" te otvorenje izložbe. Uz autora, gosti su Krešimir Ivanček i Vojislav Kranželić.

O knjizi

Knjiga donosi razgovore s uglednim jazz glazbenicima kao što su Ambrose Akinmusire, Carla Bley, Richard Bona, Avishai Cohen, Larry Coryell, Theo Croker, Egberto Gismonti, Tom Harrell, Eddie Henderson, Vijay Iyer, Ryo Kawasaki, Joachim Kühn, Dave Liebman, Didier Lockwood, Hugh Masekela, Pat Metheny, Famoudou Don Moye, James Newton, Aruan Ortiz, Nicholas Payton, Chris Potter, Kurt Rosenwinkel, Christian Scott, Archie Shepp, Wayne Shorter, Wadada Leo Smith, Steve Swallow, Charles Tolliver, Ralph Towner, Erik Truffaz, Miroslav Vitous, Kamasi Washington, George Wein, Kenny Werner, Reggie Workman... Uz to Davor Hrvoj je i autor svih fotografija u knjizi.

Večerašnji gost je i Vojislav Kranželić, veliki zaljubljenik u jazz glazbu//Foto: Martina Čapo
Večerašnji gost je i Vojislav Kranželić, veliki zaljubljenik u jazz glazbu//Foto: Martina Čapo
Vojislav Kranželić nedavno je posložio svoju privatnu kolekciju ploča/Foto: Privatna arhiva
Vojislav Kranželić nedavno je posložio svoju privatnu kolekciju ploča/Foto: Privatna arhiva

Ako bismo trebali opisati jazz u jednoj rečenici, ne bismo pogriješili rekavši da je jazz glazba dijaloga. Ako je u srcu jazza dijalog, onda je upravo intervju ona novinarska forma koja mu posebno dobro odgovara. U intervjuu, kao i u glazbenoj izvedbi, morate pažljivo balansirati između upravljanja cjelinom i nepredvidivosti razgovora. Kada je intervju dobar, on ne služi samo zadovoljenju površne radoznalosti o anegdotama i pikanterijama iz nečijeg života, nego mijenja sve uključene - i glazbenika i novinara i čitatelja.

O autoru

Davor Hrvoj je glazbeni pisac, novinar i kritičar. Rođen je u Zagrebu gdje je završio srednju školu i studirao na Fakultetu za fizičku kulturu, nastavni smjer.

Stalni je član Hrvatskog novinarskog društva kao slobodni novinar te Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Davor Hrvoj dobitnik je mnogih nagrada, a iza sebe ima brojne izložbe/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
Davor Hrvoj dobitnik je mnogih nagrada, a iza sebe ima brojne izložbe/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Nagrade: Posebna plaketa Hrvatskih blues snaga za dugogodišnje sustavno promicanje i promoviranje blues glazbe 2010.).

U vrijeme kada je novinstvo u zalasku i kad je profesija novinar izgubila na važnosti, doista je nevjerojatno da u nas i dalje postoji osoba koja se bavi isključivo jazz novinarstvom. Davor Hrvoj prati jazz scenu još od sedamdesetih godina. Bio je i jazz promotor, od 2013. do 2021. To su bile posljednje zvjezdane godine jazz.hr festivala. Tada je, ne samo dovodio velike muzičare (grupe Oregon i Black Art Jazz Collective, Ambrosea Akinmusirea, Garyja Bartza, Jeana Luca Pontyja), nego i poticao neke od njih (M. Vitousa, Ernieja Wattsa, Charlesa Tollivera, Chica Freemana i dr.) na suradnju s našim muzičarima, i dovodio ih na radionice studentima na Muzičku akademiju (Sheilu Jordan, Eddieja Hendersona, Lindu May Han Oh i dr.).

50-ak samostalnih izložbi

Sve to vrijeme on prati i druge jazz koncerte, kao i produkciju albuma, redovito piše za riječki Novi list i vodi portal jazz.hr. Davor je napisao i (auto)biografiju Boška Petrovića, kao i četiri knjige intervjua s jazz glazbenicima. Posljednju od tih knjiga "Zamrznuta glazba", riječki je Ex libris objavio u ediciji JazzBeat. Trideset i pet zvijezda suvremenog jazza (Carla Bley, Egberto Gismonti, Vijay Iyer, Hugh Masekela, Pat Metheny, Wayne Shorter, Ralph Towner, Archie Shepp, Reggie Workman i dr.) u toj knjizi govore o svojim iskustvima i jazzu na doista poseban način.

Davor na koncertima uvijek i fotografira. U svakoj od njegovih knjiga su fotografije, portreti intervjuiranih muzičara, i tih je fotografija snimio toliko da ne čudi kako je nanizao i pedesetak samostalnih izložbi u nas i po svijetu (Srbija, Slovenija, BiH, Slovačka, Egipat).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!