Fotografija: Od sutra kreće selidba Dječjeg odjela bjelovarske knjižice/Foto: MojPortal
Galerija
Od sutra kreće selidba Dječjeg odjela bjelovarske knjižice/Foto: MojPortal

Dječji odjel bjelovarske knjižnice i igraonica sele na novu lokaciju: "Evo gdje će biti podstanari"

Igraonica bi za svoje male korisnike trebala ponovno biti dostupna već za tjedan dana, dok će za preseljenje knjižnice biti potrebno oko tri tjedna



BJELOVAR – Od sutra Dječji odjel Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar seli na novu adresu. Razlog – početak konstrukcijske obnove na zgradi koja se tradicionalno naziva i „mala knjižnica“.

Budući da bi nakon konstrukcijske, trebala uslijediti i cjelovita obnova, između godinu i pol i dvije godine Dječji će odjel knjižnice biti „podstanar“ u prostoru galerije Fotokluba Bjelovar i Zajednice tehničke kulture na Trgu Eugena Kvaternika. Riječ je o katu tzv. Omladinskog doma.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Ravnateljica Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar Vjeruška otkriva kako je pala odluka za baš tu lokaciju.

Cijene najma previsoke

-Bilo je u igri više lokacija. Išli smo na to da ne moramo izdvajati dodatna sredstva jer to ne bismo mogli pokriti. Stoga smo u razmatranje uzimali gradske prostore. I njih je, nažalost malo jer ih se veći dio obnavlja, a preostali dio je dotrajao ili skučen tako da i nismo imali previše izbora. Sve ostalo što smo zvali, cijene najma su bile previsoke. Žao nam je davati taj novac koji ionako nemamo, radije ćemo kupiti knjige ili računala, pojašnjava nam Štivić i priznaje kako su se tada dosjetili prostora u kojem je ranije bio Odjel za odrasle.

-Nisam bila sigurna bi li on bio dostatan i koliko se uopće često koristi. No, sve smo se dogovorili. Hvala puno na razumijevanju bjelovarskoj Zajednici tehničke kulture i Foto klubu koji su nam izašli u susret i pristali zajedno s nama dijeliti prostor, zahvalila se Štivić koja se nada da će sve oko obnove ići po planu. 

Ravnateljica Narodne knjižnice
Ravnateljica Narodne knjižnice "Petar Preradović", Vjeruška Štivić/Foto: Martina Čapo

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija Gradu Bjelovaru odobrilo je sredstva za konstrukcijsku obnovu još jedne povijesne zgrade koja je oštećena u potresu. Za izradu projektne dokumentacije i za radove Ministarstvo je osiguralo 619 tisuća eura ili nešto više od 4,5 milijuna kuna. Rok za dovršetak projekta također je 30. lipanj.

Šteta nakon potresa

Štivić je prije mjesec dana potvrdila kako spomenuta zgrada datira iz 19. stoljeća, a do sve do danas nije imala značajnije obnove.

-U potresu je zaista stradala. Dio štete je saniran, odnosno zakrpan, jer se pročelje razdvojilo. Trijem je pod ceradom bio pola godine, jer tek kad se rastvorio, vidjelo se da su grede popucale, pojasnila je Vjeruška Štivić.

Dodajmo, baš kao i kod preostalih zgrada na kojima su konstrukcijski radovi u tijeku, i mala knjižnica će nakon ove obnove, konkurirati za cjelovitu obnovu.

- Nadamo se da će se iznaći sredstva za sveobuhvatnu obnovu, što bi značilo da ćemo dobiti novu stolariju, koja je dotrajala, ali i druge stvari kojima bi se postigle određene energetske uštede. Ostvari li se ovaj projekt, kulturna baština grada Bjelovara dobit će ono što zaslužuje, poručila je Štivić.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Ono što veseli ravnateljicu jest činjenica da bi nakon završene obnove, Dječji odjel bio baš namjenski uređen.

Ovisni o volonterima

-Mi smo se uselili u zgradu koja je bila namjenski uređena za potrebe studijskog odjela i čitaonice. Tako je bilo zamišljeno. Stoga nismo imali puno stvari po standardima, poput sanitarnog čvora, polica za knjige i slično, ističe Štivić i otkriva kako se sutra knjižnica zatvara za korisnke te kreće proces preseljenja.

Igraonica bi s radom u novom prostoru trebala profunkcionirati već idućega tjedna.

Dječji odjel Narodne knjižnice
Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

Ona će se ubuduće odvijati u prostoru naše čitaonice tiska. Nju smo, pak preselili na studijski odjel. Sada ovisimo o našim volonterima koji će nam pomagati kod preseljenja. Uz pomoć njih ćemo pakirati knjige, rastaviti police, preseliti ih u novi prostor. Preostali dio fonda za koji nema mjesta u novom prostoru, pohranit ćemo u Dom u Galovcu, kaže ravnateljica koja vjeruje da će posudbeni dio s radom u zamnjenskom prostoru krenuti kroz tri tjedna.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!