Fotografija: Između 8600 aktivnih korisnika narodnih knjižnica u BBŽ-u, izabrano je 25 najaktivnijih čitatelja/Narodna knjižnica
Galerija
Između 8600 aktivnih korisnika narodnih knjižnica u BBŽ-u, izabrano je 25 najaktivnijih čitatelja/Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

19. susret najčitatelja BBŽ-a: "Ovo su najčitaniji naslovi za djecu i odrasle u 2022."

Gost autor bio je Roman Pavić čija je knjiga „Pozdrav iz Staljingrada“ bila jedna od čitanijih u županiji u prethodnoj godiniGAREŠNICA - U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici "Đuro Sudeta" u Garešnici, u petak 21. travnja održan je 19. susret najčitatelja, koji je okupio 25 najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko – bilogorske županije.

Susret je organizirala Županijska matična razvojna služba Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar u suradnji s nakladničkom kućom Fraktura, a Ministarstvo kulture i medija financijski je podržalo ovaj važan događaj.

Gost autor bio je Roman Pavić čija je knjiga „Pozdrav iz Staljingrada“ bila jedna od čitanijih u županiji u prethodnoj godini/Narodna knjižnica
Gost autor bio je Roman Pavić čija je knjiga „Pozdrav iz Staljingrada“ bila jedna od čitanijih u županiji u prethodnoj godini/Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Gost autor bio je Roman Pavić čija je knjiga „Pozdrav iz Staljingrada“ bila jedna od čitanijih u županiji u prethodnoj godini.

Čitanjem se stječu nove vještine

Osnovna uloga narodnih knjižnica u zajednici je poticanje čitanja, što se i očitovalo u izboru 25 najaktivnijih čitatelja između 8600 aktivnih korisnika narodnih knjižnica u Županiji. Čitanje je neizmjerno važno za čovjekov život i razvoj, potiče čitatelja na kreativno razmišljanje, oblikuje njegovu ličnost i pomaže u razvijanju empatije. Kroz čitanje, stječu se nove vještine i znanja, a poboljšava se i komunikacija.

Susret najčitatelja dugovječan je projekt koji promiče čitanje u zajednici i razvija čitalačku kulturu te širi kulturu pismenosti.

-Ujedno, susreti ukazuju na društvenu važnost narodnih knjižnica kao mjesta susreta različitih socijalnih skupina s različitim potrebama - za zabavom, druženjem, učenjem, stjecanjem znanja i vještina. U sredinama u kojima djeluju, knjižnice su najčešće prepoznate kao važni sudionici i nositelji kulturnog života lokalne zajednice, pogotovo ako se radi o manjim sredinama.

Šest knjižnica

Osim promicanja čitanja, knjižnice imaju važnu ulogu u zajednici kao sudionici i nositelji kulturnog života. One potiču cjeloživotno učenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena te su promicatelji kulture čitanja kao važnog dijela života svakog pojedinca, poručili su organizatori.

Šest narodnih knjižnica uključenih u ovu manifestaciju godišnje odabire svoje najaktivnije čitatelje, a susret se održava svake godine na Dan hrvatske knjige u drugoj narodnoj knjižnici županije.

Podsjetimo, u ovogodišnjem susretu sudjelovali su čitatelji iz Gradske knjižnice „Slavko Kolar“ Čazma, Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“ Garešnica, Hrvatske knjižnice Općine Hercegovac, Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Gradske knjižnice „Mato Lovrak“ Grubišno Polje i Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar.

Istraživanje čitanosti knjiga u narodnim knjižnicama Bjelovarsko – bilogorske županije u prethodnoj godini provedeno anketnim upitnikom otkrilo je nekoliko naslova koji su se izdvojili kao najpopularniji među čitateljima. Navodimo dio naslova u kategorijama hrvatske i strane književnosti za odrasle i djecu, te publicistike:

Hrvatska književnost za odrasle:

-"Understadt" Ivane Šojat

- "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić

- "Obrana Jeruzalema" Mire Gavrana

- "Pozdrav iz Staljingrada" Romana Pavića

Strana književnost za odrasle:

-  "Mutna voda" Roberta Bryndze

-"Kruna od čudodrva" Tada Williams

-"Priča završava s nama" Colleen Hoover

Publicistika:

- "(P)ostati zdrav: kako da srce i um postanu tvornica lijekova" Brune Šimleše

- "Put susreta" Jorgea Bucaya

Hrvatska književnost za djecu:

-"Pauline mačke" Vlaste Golub

- "Moji misle da ja lažem" Vjekoslave Huljić

- "Maša i bajke" Sanje Pilić

Strana književnost za djecu:

- "Gregov dnevnik 16" Jeffa Kinney

- "Harry Potter i kamen mudraca" J. K. Rowling

-"Skadar i krađa jednoroga" A. F. Steafmana

Slikovnice:

-"Mrljek i Prljek: knjiga bljakavih priča o higijeni" Jelene Pervan

- "Lov na lisicu" Svena Nordqvista

-Čestitamo najčitateljima na njihovom postignuću te ih pozivamo da i dalje čitaju, posjećuju knjižnice i aktivno sudjeluju u programima koje knjižnice organiziraju, zaključili su organizatori.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!