Fotografija: Daruvar je spreman za prihvat izbjeglica/ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Daruvar je spreman za prihvat izbjeglica/ Foto: Predrag Uskoković

Vanda Cegledi: "Već danas možemo primiti 48 Ukrajinaca, smještaj nude i građani"

"Ovim putem pozivam sve zainteresirani koji mogu i žele pomoći da se jave u Gradsku upravu (633-325 ili 098/96-25-683), a mi ćemo potom obavijestiti Stožer u Bjelovaru", dodala je Cegledi.- Već danas možemo primiti 48 građana iz Ukrajine, a bude li potrebe u nekoliko dana taj broj može biti i puno veći, uz napomenu da u ove brojke nisu uračunati smještaji privatnih osoba, kojeg Daruvarčani već nude, istaknula je zamjenica daruvarskog gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera Vanda Cegledi nakon današnjeg sastanka daruvarskog Stožera Civilne zaštite. 

Osigurani obroci

Dodala je i to da će ako se ukaže potreba, tih 48 osoba biti primljeno u novoobnovljenom hostelu iznad Češkog doma, a na raspolaganju je i prostor u Domu za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković, u kojemu su se nekada nalazile časne sestre. U njemu je moguće primiti dodatnih dvadesetak osoba, ali ga je prije toga potrebno opremiti krevetima.

Sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Daruvara/ Foto: Predrag Uskoković
Sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Daruvara/ Foto: Predrag Uskoković

- Za osobe u oba prostora hranu će pripremati kuhinja u Domu za starije i nemoćne, a troškove će snositi Grad, koje bi potom trebala refundirati država. Također, već imamo prijave privatnih osoba koje su voljne prihvatiti izbjeglice, točnije pet obitelji, a ovim putem pozivam sve zainteresirani koji mogu i žele pomoći da nam se jave u Gradsku upravu (633-325 ili 098/96-25-683), a mi ćemo potom obavijestiti Stožer u Bjelovaru, dodala je Cegledi. 

Provjera sirena za uzbunu

Što se humanitarne pomoći tiče, za sada se prikupljaju isključivo financijska sredstva, a uplate se vrše na žiro račun Crvenog križa.

Cegledi je istaknula i to da izvršen pregled sustava za uzbunjivanje, kojeg čini devet sirena.

Iz Stožera pozivaju sve građane koji žele primiti izbjeglice da im se jave/ Foto: Predrag Uskoković
Iz Stožera pozivaju sve građane koji žele primiti izbjeglice da im se jave/ Foto: Predrag Uskoković

- Trenutno nisu sve umrežene, ali ćemo u subotu u 12 sati izvršiti provjeru sustava, o čemu ćemo još obavijestiti građane da ne dođe do panike, zaključila je daruvarska dogradonačelnica Vanda Cegledi.