Fotografija: Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac je ponudilo državnom Stožeru Civilne zaštite RH smještajne kapacitete svog odmarališta na Viru za smještaj izbjeglica iz Ukrajine/Foto: Pakrački list
Galerija
Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac je ponudilo državnom Stožeru Civilne zaštite RH smještajne kapacitete svog odmarališta na Viru za smještaj izbjeglica iz Ukrajine/Foto: Pakrački list

Pakrački Crveni križ ponudio odmaralište na Viru za smještaj ukrajinskih izbjeglica

Ravnateljica Kiš naglašava da trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, mole se da se jave na e-mail ukrajinska-kriza@hck.hrGradsko društvo Crvenog križa Pakrac ponudilo je državnom Stožeru Civilne zaštite RH smještajne kapacitete svog odmarališta na Viru za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, rekla nam je ravnateljica Danijela Kiš. Do toga će doći bude li potrebno, piše Pakrački list.

Pored toga su u stalnom kontaktu sa svojom središnjicom u Zagrebu radi koordiniranja aktivnosti humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine. U ovom trenutku ne postoje jasno iskazane potrebe za prikupljanjem materijalne pomoći te je u pripremi popis potrebnih artikala koji zajedno definiraju različite međunarodne humanitarne organizacije i ukrajinski Crveni križ kao i njihov prijevoz do potrebitih. 

Nema humanitarnog koridora

Prijevoznici ili donatori koji su sami spremni voziti pomoć u Ukrajinu na područja zahvaćena sukobom moraju znati da trenutno nema uspostavljenog humanitarnog koridora što znači da nema dogovorene sigurne rute za dostavu pomoći. To znači da trenutno nema sigurnog načina na koji bi se mogle distribuirati čak i one zalihe koje postoje u zemlji. Naši kolege u Ukrajinskom CK čine sve što mogu kako bi pomogli ljudima u ovoj teškoj sigurnosnoj situaciji. ICRC je u stalnom kontaktu sa sukobljenim stranama i ističe važnost pristupa civilima, rekla je D. Kiš pozivajući se na svoje izvore CK Hrvatska.

Novčana pomoć

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun:  

IBAN: HR0923600001503056530 

Poziv na broj odobrenja : 705 

Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10 

Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb 

Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX 

GD Crvenog križa Pakrac poziva osobe iz Ukrajine koje su ušle u Hrvatsku i smjestile se na području Grada Pakraca i Grada Lipika da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Pakrac kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna humanitarna pomoć kao i usluge Službe traženja/Foto: Pakrački list
GD Crvenog križa Pakrac poziva osobe iz Ukrajine koje su ušle u Hrvatsku i smjestile se na području Grada Pakraca i Grada Lipika da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Pakrac kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna humanitarna pomoć kao i usluge Službe traženja/Foto: Pakrački list

Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu o kojemu skrbe članice Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na području Ukrajine i drugih država koje su prihvatile izbjeglice.

Smještaj i prevoditelji

Ravnateljica Kiš naglašava da trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, mole da se jave na e-mail ukrajinska-kriza@hck.hr. GD Crvenog križa Pakrac poziva osobe iz Ukrajine koje su ušle u Hrvatsku i smjestile se na području Grada Pakraca i Grada Lipika da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Pakrac kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna humanitarna pomoć kao i usluge Službe traženja. Pozivaju se osobe koje su primile osobe iz Ukrajine u svoj privatni smještaj da se jave na kontakt broj: 034/411-324.

Također svatko tko nudi privatni smještaj može se javiti u GD HCK Pakrac ili na email rcz.zbrinjavanje@mup.hr budući da je Ravnateljstvo civilne zaštite zaduženo za smještaj, kaže ravnateljica D. Kiš, piše Pakrački list.