Fotografija: Hitnjaci iz Hrvatske žele volonterski ići pomagati kolegama na granicu Ukrajine i Mađarske, no nisu dobili dozvolu Ministarstva/Foto: Josko Supic/CROPIX (Iliustracija)
Galerija
Hitnjaci iz Hrvatske žele volonterski ići pomagati kolegama na granicu Ukrajine i Mađarske, no nisu dobili dozvolu Ministarstva/Foto: Josko Supic/CROPIX (Iliustracija)

Hitnjaci: "Naši kolege trebaju pomoć na granici Ukrajine i Mađarske, a mi ne smijemo ići"

Ministarstvo zdravstva: "Vlada RH u ovome trenutku još nije donijela političku odluku o slanju hrvatskih zdravstvenih radnika izvan RH"BJELOVAR – Predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota i medicinski tehničar Tomislav Petrušić, koji okuplja velik broj hitnjaka u Facebook grupi HITNA uživo 194, uputili su Ministarstvu zdravstva, odnosno ministru Viliju Berošu dopis. Obavijestili su ministra kako su im kolege iz Hitne službe iz Mađarske i Slovačke javili da im je potrebna ispomoć na granici Ukrajine i Mađarske.

Donacija lijekova i opreme

„Kolege iz Mađarske riješili bi smještaj i prehranu za naše ekipe kao i osigurali vodiča do mjesta na granici. Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći, inicijativa HITNA uživo 194 i Hrvatski sindikat hitne pomoći, naravno uz Vašu suglasnost i uz dogovor s ravnateljima, osigurat će ljude i pobrinuti se za donaciju lijekova i opreme“, između ostaloga, stoji u dopisu upućenom Ministarstvu.

Djelatnici Hitne pomoći tijekom prosvjeda u Daruvaru/Foto: HPD
Djelatnici Hitne pomoći tijekom prosvjeda u Daruvaru/Foto: HPD

Odgovor iz Ministarstva nisu dugo čekali, no nije onakav kakav su priželjkivali.

Negativan odgovor

„Vezano uz Vašu inicijativu za odlazak u Mađarsku radi pružanja pomoći u djelatnosti Hitne, moramo istaknuti da u ovome trenutku ne postoje zakonske pretpostavke da kao predstavnici RH sudjelujete u takvim aktivnostima. Također, Vlada RH u ovome trenutku još nije donijela političku odluku o slanju hrvatskih zdravstvenih radnika niti bilo kakvih drugih dionika izvan RH i dok takva odluka ne bude donesena ovo Ministarstvo nema ovlasti upućivati ili davati suglasnost na odlazak zdravstvenih timova u ime RH“, stoji u kratkom odgovoru Ministarstva zdravstva.

Odgovor da Ministarstvo i Vlada RH ne odobravaju potez hitnjaka koji žele volonterski ići u zemlje koje primaju ozlijeđene ljude iz ratom zahvaćene Ukrajine, nije dobro sjeo onima koji su dopis i uputili.

Naime, hitnjaci Joško Jaman, Tomislav Petrušić, Goran Franić, Samuel Jelušić, Natko Kulenović i Danijel Šota su podsjetili na ne tako davnu prošlost kada su Hrvatskoj nakon potresa pomagali Mađari kao i druge zemlje koje sada trebaju pomoć.

Volonteri spremni

Tim više što se, kako tvrde, javio velik broj volontera dovoljnih za mjesec dana ispomoći. Ono što im treba, osim dozvole za odlazak, tek su vozila s opremom. 

Djelatnici Hitne medicinske pomoći dobili su apel od kolega iz Mađarske i Ukrajine kojima je potrebna ponoć na granici s Ukrajinom/Foto: MojPortal.hr
Djelatnici Hitne medicinske pomoći dobili su apel od kolega iz Mađarske i Ukrajine kojima je potrebna ponoć na granici s Ukrajinom/Foto: MojPortal.hr

Unatoč negativnom odgovoru nadležnog Ministarstva zdravstva, hitnjaci ne odustaju od pomoći kolegama i ukrajinskom narodu. I to u onim okvirima u kojima mogu.

-U kontaktu smo s kolegama iz Poljske, a preko njih i s Ukrajincima. Trenutno im najviše trebaju antibiotici, deke, antipiretici, pogotovo dječje doze, medicinski uređaji poput sterilizatora, aspiratora, monitori... Mi ne mislimo skupljati nikakva financijska sredstva, ali ako postoje ljudi koji mogu organizirati i skupiti/kupiti određene količine navedenih potrepština mogu nam se javiti i mi ćemo ih spojiti s poljskim i ukrajinskim kolegama i organizacijama na terenu, poručuje jedan od admina HITNA uživo 194, Goran Franić.