Fotografija: Foto: Privatna arhiva
Galerija
Foto: Privatna arhiva

Umrla je Marica Pervan: "Mijenjala je Daruvar i njegovu okolicu nabolje"

"Njezin život bio je posvećen dobrobiti ljudi, a željela je da i drugi tako prihvaćaju život, da se angažiraju za pomoć drugima", rekao mi je njezin dugogodišnji prijatelj, bivši predsjednik države, Stipe MesićMarica Pervan, bivša saborska zastupnica, ravnateljica Daruvarskih toplica, pročelnica za gospodarstvo Grada Daruvara, ali prije svega velika prijateljica malih i velikih ljudi preminula je sinoć u pakračkoj bolnici u 85. godini života.

Marica i njezin suprug Mato Pervan/Foto: Privatna arhiva
Marica i njezin suprug Mato Pervan/Foto: Privatna arhiva

Iako sam u životu napisala valjda milijardu kartica teksta, sada kada trebam napisati zbogom ženi kakva je bila Marica Pervan i kada se, zajedno s ljudima koji su je voljeli i poznavali, trebam prisjetiti lijepih i neponovljivih trenutaka provedenih s njom, ostala sam nijema. Kako opisati čitav jedan život u nekoliko kartica teksta? Koje riječi napisati da ostane zapisan trag njezinog postojanja, kako pridobiti nekoliko minuta pažnje za čitav njezin život? 

Stoga sam odlučila da o ovoj ženi velikog srca i nevjerojatne energije, koja je obilježila živote mnogih stanovnika Daruvara, ali i okolice, kažu nešto oni koji su je ipak malo duže poznavali. 

Jedan od njih je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji se biranim riječima oprostio od svoje dugogodišnje prijateljice.

Marica Pervan u društvu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića/Foto: Privatna arhiva
Marica Pervan u društvu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića/Foto: Privatna arhiva

- Svi smo na gubitku jer je to žena koja je bila karakter, koja je svoje stavove branila i uvijek je nastupala u korist ljudi. Tako da mislim da njezinom smrću gube i grad Daruvar i zajednica. Naravno, u zadnje vrijeme nije bila toliko aktivna u društveno-političkom životu, ali gledam njezin život... Njezin život bio je posvećen dobrobiti ljudi, a željela je da i drugi tako prihvaćaju život, da se angažiraju za pomoć drugima. To je bila njezina uloga - rekao mi je u telefonskom razgovoru bivši predsjednik RH Stipe Mesić, dugogodišnji prijatelj Marice Pervan.

Marica i Stipe Mesić bili su dugogodišnji prijatelji/Foto: Privatna arhiva
Marica i Stipe Mesić bili su dugogodišnji prijatelji/Foto: Privatna arhiva

Bivši daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik pokušavao se prisjetiti svega što je Marica Pervan napravila za Daruvar i okolicu, no kako sam kaže, toga je bilo toliko puno, da je teško sve pobrojati. 

- Žena je bila vrlo okretna, sposobna, poduzetna. Znam je još od kada je bila tajnica SIZ-a obrazovanja na području bivše Općine Daruvar. Nakon Domovinskog rata bila je u prvom sazivu Hrvatskog sabora kao saborska zastupnica, bila je i ravnateljica Daruvarskih toplica, u vrijeme gradonačelnika Ivana Raosa bila je pročelnica za gospodarstvo u Gradu Daruvaru. Imala je stvarno bogatu karijeru. U Domovinskom ratu bila je prvi čovjek Daruvarskih toplica i tada je organizirala rehabilitaciju ranjenika s bojišta. Bila je vrlo otvorena osoba i svima će nedostajati - kazao mi je bivši gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik dodajući kako je upravo ona bila zaslužna da se zakotrlja priča o Domu omladine, kasnije Hrvatskom domu, a sada Društveno-kulturnom centru u Daruvaru, kako bi mladi imali mjesto u gradu u kojem će se okupljati i zabavljati. 

Sadašnji ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković izrazio je sućut obitelji u ime svih zaposlenika ove ustanove.

- Svima nam je žao što nas je napustila Marica Pervan. Ona je kao ravnateljica Daruvarskih toplica svojim znanjem, mudrošću i iskustvom doprinijela da Daruvarske toplice danas izgledaju kako izgledaju i imaju tako dobru reputaciju - poručio je Ratko Vuković.

S obzirom na to da je Marica Pervan lani u sklopu proslave Dana Općine Sirač dobila priznanje za nesebično pomaganje i doprinos razvoja Općine Sirač, nazvala sam i bivšeg načelnika Općine Sirač Branimira Milera.

Marica Pervan na prošlogodišnjem Danu Općine Sirač sa svim dobitnicima općinskih prizanja/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Marica Pervan na prošlogodišnjem Danu Općine Sirač sa svim dobitnicima općinskih prizanja/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Ne znam što bih vam rekao. Stvarno sam tužan što je više nema. Marica mi je bila uzor kada sam išao u Ekonomsku školu jer ona je tamo jedno vrijeme predavala. Iako meni nije predavala, bila je jako bliska s učenicima i to me se jako dojmilo. Kasnije, kada sam s njom surađivao, nikada nisam imao nikakvih problema, štoviše, uvijek me je saslušala i tražila način da pomogne našoj Općini Sirač. I mogu reći da nam je stvarno pomogla. No, nije pomogla samo nama, ona je pomagala svima - rekao je Branimir Miler.

Maricu sam poznavala, mogu slobodno reći, skoro cijeli svoj život. Mogla bi satima nabrajati što je sve Marica Pervan bila i značila, s poštovanjem okretati brojne stranice njezinog života i sažimati što je sve napravila. No, jesu li samo činjenice iz njezine biografije stvarna mjera njezinog postojanja i ovog kratkog zbogom?

Marica sa sinom Sašom/Foto: Privatna arhiva
Marica sa sinom Sašom/Foto: Privatna arhiva

Draga Marice, ma gdje sad bila, shvatit ćeš da itekako dobro znamo da nisi bila samo faktografski trag u netom ispisanim rečenicama. Grad Daruvar izgubio je svoju vrijednu suputnicu, političarku i poduzetnicu, a svi oni koji su te osobno poznavali, znaju da su izgubili mnogo više. Jer, bila si Čovjek, svoj i naš. Bila si majka, baka, prijateljica i uzor mnogima. Mijenjala si svijet oko sebe i ljude na bolje. I hvala ti na tome.

Posljedni ispraćaj Marice Pervan bit će u petak, 20. listopada, u 13 sati na Gradskom groblju u Daruvaru.