Fotografija: Izraelski reprezentativac Adir Cohen sa Sašom Starčevićem koji mu je tijekom rehabilitacije vratio koljeno u punu snagu/Foto: Privatni album, Robert Fajt/CROPIX
Galerija
Izraelski reprezentativac Adir Cohen sa Sašom Starčevićem koji mu je tijekom rehabilitacije vratio koljeno u punu snagu/Foto: Privatni album, Robert Fajt/CROPIX

"Daruvarske toplice su mi koljeno vratile u top stanje, a čujem da ovdje imate i najbolji burek..."

Adir Cohen izraelski je rukometni reprezentativac i novo pojačanje RK Nexea. Nakon operacije meniska, rehabilitaciju je radio u Daruvarskim toplicama. Evo kako mu je bilo...



Adir Cohen, izraelski rukometni reprezentativac i novo pojačanje našičkog Rukometnog kluba Nexe. proveo je gotovo dva tjedna u Daruvaru. Naime, Cohen je u Europi igrao u Švicarskoj i Francuskoj iz koje je u kolovozu došao u Hrvatsku i potpisao za RK Nexe. 

No, još mu je u Francuskoj napukao meniskus, a tu ozljedu nije bio sanirao pa su ga nedavno, prema odluci voditelja medicinske službe RK Nexea Stjepana Paske,  operirali u Osijeku kako bi riješili taj problem. Budući da RK Nexe i Daruvarske toplice imaju razvijenu dugogodišnju suradnju na području rehabilitacije sportaša, nakon operacije Cohen je došao u Daruvar gdje je njegov rehabilitacijski proces u Daruvarskim toplicama preuzeo Saša Starčević, magistar kineziologije i voditelj odjela sporta i rekreacije. S Adirom Cohenom smo razgovarali kada ga je došao posjetiti i njegov klupski liječnik Stjepan Paska. 

Stjepan Paska, Adir Cohen i Saša Starčević/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Stjepan Paska, Adir Cohen i Saša Starčević/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

-  Adir, koji igra na poziciji lijevog vanjskog, došao je ozlijeđen u klub. Prošle godine dogodilo mu se napuknuće meniska, a tu ozljedu nije sanirao u Francuskoj. Kada je došao kod nas, koljeno mu je zbog napora reagiralo i došlo je do oticanja. Napravili smo magnetnu rezonancu koja je pokazala rupturu meniska. Budući da nam krajem listopada počinju europske utakmice zbog čega ćemo imati dvije do tri utakmice tjedno, nismo htjeli riskirati pa smo se odlučili na operaciju kako bismo mu očistili koljeno. Naš Rukometni klub Nexe ima jako dobru dugogodišnju suradnju s Daruvarskim toplicama upravo po pitanju sportske rehabilitacije pa smo tako i Adira doveli ovdje na oporavak - priča nam Stjepan Paska, voditelj medicinske službe RK Nexea.  

Adir Cohen, 195 centimetara visok i gotovo 100 kilograma težak rukometaš, za to vrijeme mirno je sjedio pokraj nas i samo se smješkao. Pitamo ga kako se sada osjeća? 

Adir Cohen tijekom rehabilitacije u Daruvarskim toplicama/Foto: Privatni album
Adir Cohen tijekom rehabilitacije u Daruvarskim toplicama/Foto: Privatni album

- Sad se osjećam jako dobro. Što se koljena tiče, čini mi se da je sada u savršenom stanju! Daruvarske toplice mi se čine kao savršeno mjesto za oporavak sportaša, Sve što mi je bilo potrebno za potpunu rehabilitaciju, ovdje postoji. Jako mi je ugodno ovdje, osoblje je nevjerojatno ljubazno i stručno, a okruženje lijepo i ispunjeno zelenilom. S obzirom na razlog zbog kojeg sam ovdje, mogu reći da sam ovdje doživio jedno jako lijepo iskustvo - govori nam Cohen koji na prvu ostavlja dojam simpatičnog mladića koji ne voli biti nametljiv. 

Rukometnu karijeru je započeo u Hapoel Ashdodu, a u Europi je igrao u Švicarskoj i Francuskoj kao lijevi vanjski. Ovog ljeta došao je u Hrvatsku nakon što je dogovorio transfer u našički RK Nexe. 

- Došao sam u Hrvatsku u kolovozu. Nisam dugo ovdje, ali zemlja mi se jako sviđa jer mi se čini da je mentalitet dosta sličan izraelskom pa se osjećam gotovo kao da sam kod kuće. Uživam u Hrvatskoj, a primijetio sam da su i djevojke su jako lijepe, ha, ha! Našice su malo mjesto, ali jako lijepo za život. Nisam dugo u Hrvatskoj, ali otkad sam došao, uživam - priča nam Cohen pa se vraća na "posao" i okolnosti koje su ga dovele ovdje.

- Rukovodstvo kluba me upoznalo s ambicijama Nexea i moram reći da je projekt vrlo zanimljiv. Sama priča o Nexeu je zanimljiva jer u jednom malom mjestu imate veliki rukometni klub s velikim ambicijama. Došao sam jer vjerujem da ćemo u ovoj sezoni moći uzeti neke titule. Sezona će sigurno biti zanimljiva, Nexe ima dobru viziju, a ja se nadam lijepim stvarima, zato sam i došao u Našice.

Rukometni reprezentativac Izraela i igrač RK Nexea Adir Cohen sa Sašom Starčevićem, magistrom kineziologije, koji je poznat po uspješnim rehabilitacijama vrhunskih sportaša/Foto: Privatni album
Rukometni reprezentativac Izraela i igrač RK Nexea Adir Cohen sa Sašom Starčevićem, magistrom kineziologije, koji je poznat po uspješnim rehabilitacijama vrhunskih sportaša/Foto: Privatni album

Pitamo ga kako je reagirala obitelj kada je čula da iz Francuske ide u Hrvatsku, a on je odmah razvukao osmijeh.

- Moja obitelj je bila jako sretna kada sam im rekao da idem u Hrvatsku i da ću biti igrač Nexea. Obitelj je uvijek podržavala moje odluke, pa je tako bilo i sada. Moj dolazak u Nexe vidjeli su kao još jednu stepenicu više u mojoj karijeri - kaže Cohen i već najavljuje njihov skorašnji posjet Hrvatskoj i Našicama.

- Vjerujem da će me obitelj uskoro posjetiti. Naime, moj otac je bivši rukometaš i sigurno će uskoro doći kako bi pogledao koju utakmicu Nexea. Znate, u obitelji samo moja majka nije bila rukometašica, svi ostali jesu. Imam dva brata i sestru i oni su također rukometaši kao i ja - priča nam Cohen koji je tijekom rehabilitacije nekoliko puta i prošetao Daruvarom, a potom nas i iznenadio svojom željom. 

- Prošetao sam malo Daruvarom, grad je malen poput Našica, ali je jako lijep, čini mi se kao dai ima neki poseban šarm. A čuo sam i da Daruvar ima najbolji burek u Hrvatskoj, moram ga probati! - rekao je i sugerirao da će vjerojatno naručiti dva bureka kod sada već nacionalno poznatog Faruka Demirija, vlasnika zdravljaka Orijent.

Neokrunjeni kralj bureka, Faruk Demiri/Foto: Robert Fajt/CROPIX
Neokrunjeni kralj bureka, Faruk Demiri/Foto: Robert Fajt/CROPIX

Saša Starčević, magistar kineziologije i voditelj odjela sporta i rekreacije u Daruvarskim toplicama pojasnio je kako je tekla Cohenova rehabilitacija. 

- Adir je došao u Daruvarske toplice na poziv mog prijatelja Stjepana Paske koji je voditelj liječničke službe u RK Nexeu. Došao je u relativno dobrom stanju jer je operacija koja je imao u Osijeku bila dobro napravljena. A rehabilitaciju nije bilo toliko teško odraditi i zbog toga što je Adir strašno velik radnik, ništa mu nije problem, sve sluša i ne pita zašto, nego radi sve što mu se kaže. Dosta smo radili na izokinetici, na jačanju noge, kvadricepsa i hamstringsa koji su bili malo atrofirani. Ali na kraju rehabilitacije u Daruvarski toplicama dijagnostika je pokazala da smo u gotovo dva tjedna odradili dobar posao i da više na koljenu ne postoji deficit. Bit će spreman za europske utakmice, a tjelesno stanje mu je doista odlično. No, moram ponoviti da je veliki radnik, discipliniran i potpuno predan onome što mora napraviti, a s takvim sportašima je onda i lagano raditi - priča nam Saša Starčević pa se osvrnuo na suradnju s RK Nexeom.

Adir Cohen jako je zadovoljan procesom rehabilitacije i, naglašava, sjanim osobljem/Foto: Privatni album
Adir Cohen jako je zadovoljan procesom rehabilitacije i, naglašava, sjanim osobljem/Foto: Privatni album

- Već dugi niz godina surađujemo na obostrano zadovoljstvo. Rukovodstvo Nexea zna zašto šalje svoje igraće na rehabilitaciju kod nas jer znaju da ovdje sa sportašima radimo dobar posao i da će im se igrači iz Daruvarskih toplica vratiti u najboljem mogućem stanju. A mi se nadamo da će Nexe uzeti koju titulu ove godine, ako ne u Europi, onda barem u nacionalnom prvenstvu - kaže Starčević pa se na njegove rečenice odmah nadovezao i Stjepan Paska, voditelj medicinske službe RK Nexea.

- Da, mi smo toliko zadovoljni sa suradnjom koju imamo s Daruvarskim toplicama da je uskoro planiramo i još pojačati. Baš sam prije nekoliko dana o tome razgovarao i s predsjednikom uprave Nexea, g. Ivanom Ergovićem, i uskoro ćemo doći u Daruvarske toplice kako bismo dogovorili suradnju na nešto većoj razini - zaključuje Paska. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!