Fotografija: Danas je u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru predstavljen projekt "Ždralice pokreću"/Foto:Grad Daruvar
Galerija
Danas je u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru predstavljen projekt "Ždralice pokreću"/Foto:Grad Daruvar

Udruga "Ždralice" će zaposliti sedam žena koje će raditi kao krojačice

Ždralice su svoje slobodno vrijeme, entuzijazam i ljubav dale okupljanju nezaposlenih žena. Ovaj projekt je kruna, nije prvi, a vjerujem ni posljednji - rekao je gradonačelnik Daruvara Damir LneničekDaruvarska udruga Ždralice planira zaposliti sedam krojačica preko projekta „Ždralice pokreću“.

U glazbenoj dvorani dvorca grofa Jankovića danas u 9 sati održana je početna konferencija projekta "Ždralice pokreću".

Partneri na projektu

Projekt je vrijedan 1.040.277,74 kune, od čega Europska unija financira 884.614,33 kune u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Nositelj projekta je Udruga Ždralice Daruvar, a partneri na projektu su Razvojna agencija Daruvar i Udruga osoba s invaliditetom Daruvar. Trajanje projekta je 20 mjeseci, počeo je 1. listopada 2020. godine, a trajat će do 1. lipnja 2022. godine.

Posrednička tijela koja pružaju podršku u provedbi projekta su Ministarstvo rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Na konferenciji su uz nositelja projekta i partnere sudjelovali i predstavnici lokalnih instituacija i organizacija, predstavnici medija te suradnici u projektu.

Održivi razvoj

Nakon uvodnih pozdrava voditeljice projekta, Magdalene Lipovac, prisutnima se obratila ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer.

- Izražavam zadovoljstvo što smo partner na ovom projektu. Naime, društveno poduzetništvo se razlikuje od klasične ekonomije. Radi se o orijentaciji na održivi razvoj, korist pojedinca i društvene zajednice u kojoj se djeluje. Samim time, vodi se briga o osobama koje su na neki način isključene i marginalizirane – istaknula je Danica Cetin Pajer.

Ciljna skupina su članovi i zaposlenici Udruge Ždralice i Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, odnosno nezaposlene žene i osobe s invaliditetom.

Modni dizajn

- Kroz ovaj projekt osnažit će se 12 osoba koje će dobiti zanimanje krojača/krojačice i proći razne edukacije kao što je primjerice modni dizajn. Drago mi je reći da su već sada dvije osobe zaposlene, a od 1. lipnja zaposlit će se još sedam osoba te će se time ostvariti višestruke koristi - istaknula je Danica Cetin Pajer.

Izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, Davor Marić rekao je kako mu je izuzetno drago što su kao Udruga prepoznati od strane Ždralica jer također pripadaju skupini koja se teže zapošljava, a ovim projektom zapošljavaju se tri osobe s invaliditetom.

- Europska Unija će u sljedećem programskom razdoblju izdvajati više sredstava za razvoj društvenog i socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj pa se nadam da će i na taj način Udruga kroz nova sredstva proširiti svoje poslovanje i doprinijeti razvoju lokalne zajednice te smanjiti nezaposlenost na našem području - istaknuo je Davor Marić.

Ozbiljan projekt

Predsjednica Udruge Ždralice Daruvar, Suzana Lipovac, istaknula je kako je Udruga osnovana je 2013. godine s ciljem okupljanja podrške dugotrajno nezaposlenim ženama i drugim marginaliziranim skupinama.

- Kroz sve vrijeme našeg postojanja težili smo društvenom poduzetništvu, odnosno da damo priliku ženama da žive od svoga rada. Mi smo kroz sedam godina postojanja Udruge svaki tjedan okupljali žene i konačno se osnažili da možemo provesti jedan ozbiljan projekt koji nas vodi u društveno poduzetništvo – rekla je Suzana Lipovac.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček, koji je naglasio kako prati rad Udruge Ždralice od samih početaka.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar

- Vidim iz godine u godinu napredak što mi je izuzetno drago jer su Ždralice svoje slobodno vrijeme, entuzijazam i ljubav dale okupljanju nezaposlenih žena. Ovaj projekt je kruna, nije prvi, a vjerujem ni posljednji - rekao je Damir Lneniček.

Dakle, neki od ciljeva projekta su osposobljavanje 12 osoba kroz cikluse krojačice, in house treninga modnog dizajniranja te organizacija osam radionica, studijsko putovanje, posjet postojećim društvenim poduzećima, izrada poslovnog plana, Pravilnika o radu, Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta te izmjena Statuta poslovanja po principu društvenog poduzetništva.

Potrebna oprema

Osim toga, planiraju zaposliti sedam krojača, od kojih četiri članice Udruge Ždralice, a tri članice Udruge osoba s invaliditetom. Također će nabaviti računalo, računalni program za planiranje krojenja, printer, police za šivaći prostor, krojački stol, krojački pribor i alate te šivače mašine.

Udruga Ždralice izradit će 100 komada letaka i brošura u svrhu promidžbe proizvoda, održati Dane otvorenih vrata, dvije posjete drugim društvenim poduzetnicima, objaviti dva informativna članka o posjetima, izraditi tri prezentacije o provedbi projekta, održati dvije konferencije i tri radio emisije, objaviti pet novinskih članaka, izraditi web stranicu te 163 komada materijala za promidžbu i vidljivost.

- Projekt „Ždralice pokreću“ u skladu sa misijom Udruge Ždralice od samog osnivanja rješava probleme marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina, naročito dugotrajno nezaposlenih žena i osoba s invaliditetom - istaknula  je na kraju voditeljica projekta, Magdalena Lipovac.