Fotografija: Učenici četvrtih razreda sa zanimanjem su pratili zanimljivo i poticajno predavanje Slavena Hojskog iz Državnog izbornog povjerenstva/Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Galerija
Učenici četvrtih razreda sa zanimanjem su pratili zanimljivo i poticajno predavanje Slavena Hojskog iz Državnog izbornog povjerenstva/Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Učenici komercijalne i trgovačke škole Bjelovar sudjelovali u projektu "I moj glas je bitan"

Mlade uglavnom ne zanima politika. To je definitivno jedan od problema naše države, stoga ih treba potaknuti da se počnu baviti politikom, poručuju iz ove bjelovarske školeProjektu I moj glas je bitan, koje provodi Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, i ove  godine priključila se Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar.

Za učenike završnih razreda

Cilj edukacije je upoznati mlade birače s izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj, načinima ostvarivanja aktivnog i pasivnog biračkog prava, ako i drugim specifičnostima izbora.

Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Projekt je namijenjen prvenstveno učenicima završnih razreda srednjih škola, točnije onima koji ove godine postaju punoljetni i time po prvi puta stječu pravo i odgovornost pristupiti biračkim mjestima. Učenici četvrtih razreda sa zanimanjem su pratili zanimljivo i poticajno predavanje Slavena Hojskog iz Državnog izbornog povjerenstva, a profesorice Mirela Alebić i Mihaela Polančec aktivno su se uključile u organizaciju i provedbu.

Online predavanje

Kako zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati fizički dolazak predstavnika DIP-a u školu predavanje je održano u virtualnom okruženju. Učenici su nakon predavanja ispunili kviz i anketu o navedenoj temi.

Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

- Mlade, kao što je već dobro poznato, uglavnom ne zanima politika. To je definitivno jedan od problema naše države, stoga ih treba potaknuti da samostalno donose političke odluke te da se počnu baviti politikom. Da bismo to promijenili, potrebno je mlade ljude aktivirati i otkloniti mogućnost da netko drugi odlučuje umjesto njih. Upravo zato imamo zadatak osvijestiti kod mladih da politika u velikoj mjeri utječe na njihov život, da su učeničke i studentske stipendije zasnovane na političkim odlukama o državnim, regionalnim, gradskim i općinskim proračunima. Nadalje, Erasmus programi, ljetne škole i slično rezultat su političkih umrežavanja s drugim državama. Hoće li mladi imati gdje raditi po završetku srednje škole ili fakulteta, hoće li moći otvoriti tvrtku ili obrt, kako će voditi tu tvrtku ili obrt i koliko će novaca ostajati njima, a koliko će morati davati državi, sve su to političke odluke koje će dugotrajno utjecati upravo na mlade i njihov život. Krediti koje daju banke, subvencioniranje stanova za mlade, porodiljne naknade, također su političke odluke. To su teme o kojima se itekako mora razgovarati u školama i to je zaista samo jedan segment Građanskog odgoja i obrazovanja koji definitivno zaslužuje više mjesta u obrazovnim programima, smatraju u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Rad na ovim temama, razgovori i poticaji učenika te uključivanje vanjskih stručnjaka omogućuje razvoj socijalnih i građanskih kompetencija koje u školi odrađujemo međupredmetno kao dio Građanskog odgoja i obrazovanja – prihvatiti svoju aktivnu ulogu u društvu i shvatiti važnost sudjelovanja u kreiranju predstavničkih i izvršnih tijela vlasti, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Buduća suradnja

- Nadamo se i budućoj dobroj suradnji s DIP-om, kao i mogućnosti da iduća predavanja budu uživo te da učenicima bude simuliran cijeli postupak izbornog mjesta, glasački listić, kutije s glasačkim listićima i sam postupak izbora, zaključuju u Komercijalnoj i trgovačkog školi Bjelovar.