Fotografija: Novi broj časopisa Bjelovarski učitelj/Foto:HPKZ
Galerija
Novi broj časopisa Bjelovarski učitelj/Foto:HPKZ

Za novi broj "Bjelovarskog učitelja" pisalo čak 17 autorica i autora

U BUČ-u se našlo i devet članaka iz pedagoške teorije i prakse, isto toliko iz područja recenzija, prikaza i primjera dobre prakse te dva portreta izvrsnosti



U nakladi Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar izašao je novi broj časopisa za odgoj i obrazovanje Bjelovarski učitelj, popularno zvan BUČ.

Njegova promocija održana je online, putem zooma, 24. veljače 2021. godine. Moderatorice su bile glavne i odgovorne urednice BUČ-a mr. Nataša Ljubić Klemše i mr. Zdenka Brebrić te predsjednica Ogranka HPKZ-a Ornela Malogorski, koje su govorile o radu Ogranka te predstavile radove i autore.

Ugled pedagoške struke

- Poseban gost bio je prof. dr. sc. Vladimir Strugar koji nas je sve podsjetio na važnost našeg rada, na stvaranje Bjelovarskog učitelja, njegov doprinos ugledu pedagoške struke, ali i Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Sudionicima se u ime Grada Bjelovara obratila zamjenica gradonačelnika profesorica Valna Bastijančić Erjavec, poručuju iz bjelovarskog ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora.

Promocija Bjelovarskog učitelja održana je online, putem zooma, 24. veljače 2021. godine/Foto: HKPZ
Promocija Bjelovarskog učitelja održana je online, putem zooma, 24. veljače 2021. godine/Foto: HKPZ

Također, bogatstvo ovog broja opisale su glavne urednice, naglasivši da je u ovom broju pisalo 17 autora i autorica. Što se uradaka tiče, njih devet iz pedagoške teorije i prakse, isto toliko iz područja recenzija, prikaza i primjera dobre prakse te dva portreta izvrsnosti, kao i jedno sjećanje na naše nezaboravljene.

Promicatelj prosvjećivanja

Podsjetimo, Hrvatski pedagoško-književni zbor prva je strukovna udruga učitelja, pedagoga i prosvjetnih djelatnika utemeljena 30. rujna 1871. u Zagrebu s ciljem širenja strukovne i opće obrazovanost među hrvatskim pučkim učiteljstvom i promicati interese hrvatske pučke škole bez vjerskih razlika.

Od osnutka HPKZ je bio središte staleškog okupljanja hrvatskih učitelja i promicatelj prosvjećivanja. Bavio se tiskanjem knjiga, listova i časopisa te organiziranjem učiteljskih, skupština, savjetovanja i doškolovanja učitelja. Do danas je Zbor objavio više od 700 knjiga i prijevoda pedagoške literature.

Ogranak Bjelovar

Udruživanje učitelja u Bjelovaru seže u daleku 1891. godinu kada je u Bjelovaru bilo 29 mjesnih škola i tada je osnovano prvo učiteljsko društvo u Bjelovaru. U to vrijeme izlazi časopis Pedagogijski glasnik, a 1892. godine izašlo je 12 brojeva. Nakon duže pauze 1965. je osnovna podružnica Pedagoško-književnog zbora čiji je predsjednik bio Eduard Špoljar.

Današnji Ogranak HPKZ-a Bjelovar osnovan je 1992. godine i kontinuirano djeluje i danas: Prvi i dugogodišnji predsjednik Ogranka bio je prof. dr. sc. Vladimir Strugar, zatim je osam godina Ogranak vodio prof. Vojislav Kranželić, a danas, četvrtu godinu Ogranak vodi prof. Ornela Malogorski.

Zahvala Gradu Bjelovaru i Županiji

Ogranak HPKZ-a Bjelovar broji oko 150 članova i članica svih profila od predškole do veleučilišta. Djeluje kroz četiri područja: časopis za odgoj i obrazovanje Bjelovarski učitelj, Županijski centar za cjeloživotno obrazovanje, Biblioteka Stvaralaštvo učitelja I Predškolska sekcija.

- Pozivamo vas da zavirite u BUČ i pročitate ova vrijedna štiva koja donose bogata iskustva i nesebično dijeljenje znanja naših kolegica i kolega. Zahvaljujemo svim našim članovima i članicama, pretplatnicima i pretplatnicama te Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju su pomogli u izdavanju ovog broja - poručuju iz bjelovarskog HPKZ-a.