Fotografija: Djeca su uživala u skijanju/Foto: Jaromir Vrabec
Galerija
Djeca su uživala u skijanju/Foto: Jaromir Vrabec

Učenici iz Končanice i Daruvara zimske praznike proveli u Češkoj: "Svi su naučili skijati"

Škola skijanja po učeniku iznosi oko 800 kuna, a u tu cijenu uključen je prijevoz, smještaj, prehrana, najam skijaške opreme, ski pass te voditelje, objašnjava VrabecZimske praznike 28 učenika iz Končanice i Daruvara proteklog tjedna proveli su u Češkoj, odnosno na skijalištu Bílá, u sklopu programa škole skijanja koju već četvrtu godinu provodi Češka osnovna škola Josipa Ružičke iz Končanice.

Foto: Jaromir Vrabec
Foto: Jaromir Vrabec

- Nažalost, prošle godine skijališta su bila zatvorena tako da smo morali pauzirati. Ove godine javilo nam se više od 60 učenika, koje smo podijelili u dvije grupe. U prvom turnusu, kojeg smo odradili od 3. do 9. siječnja, školu skijanja prošla su djeca do 12 godine te učenici koji imaju potvrdu od cijepljenju, dok će u drugoj grupi na skijanje ići ostali učenici, i to zadnjeg tjedna u veljači, uz uvjet imaju negativan PCR test, objasnio je Jaromir Vrabec, ravnatelj ČOŠ Josipa Ružičke, koji je u Češkoj bio i u ulozi voditelja skijanja.

Svi su proskijali

Uz njega, skijaške vještine učenicima su pokazivali i Aleksandar Vacka te Maja Vrabec, dok su u pratnji bili učitelji Luka Siruček i Matija De Bona.

Foto: Jaromir Vrabec
Foto: Jaromir Vrabec

- Školu skijanja provodili smo četiri dana, a gotovo polovica učenika prvi put susrela se sa skijanjem. Veseli me što su svi uspješno savladali osnovnu školu skijanja, odnosno svi su proskijali. Pored toga večeri smo provodili na bazenima, dječjoj igraonici, a posjetili smo i drugu najstariju češku zvjezdarnicu, istaknuo je ravnatelj Češke osnovne škole iz Končanice.

Dodaje i to da su učenici imali organiziran cijeli program.

Simbolična cijena

- Škola skijanja po učeniku iznosi oko 800 kuna, a u tu cijenu uključen je prijevoz, smještaj, prehrana, najam skijaške opreme, ski pass te voditelje, objašnjava Vrabec.

Foto: Jaromir Vrabec
Foto: Jaromir Vrabec

Razlog povoljne cijene su brojna sufinanciranja. Naime, smještaj i dio prehrane osigurao je domaćin druženja, Grad Valašské Meziříčí, a u organizaciji su sudjelovali i participirali Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, neprofitna organizacija Československý ústav zahraniční, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i Općina Končanica.  

Nastavak suradnje

- Zbog covid situacije ove godine izostala su tradicionalna druženja učenika s njihovim tamošnjim kolegama. Međutim, i ove godine za uzvrat mi će njima organizirati ljetovanje na Tkonu. Nadalje, nikakvih problema po pitanju covida nismo imali, a sretni smo što nije bilo niti ozljeda. Vrijeme nas je poslužilo, a snježni uvjeti su također bili dobri te smo skijali na umjetnom snijegu, zaključio je Jaromir Vrabec te dodao da su već počele pripreme da se ovo druženje i suradnja nastavi i idućih godina. 

Uz učenike Češke osnovne škole Josipa Ružičke iz Končanice, na skijanju su bili ili će tek biti i učenici Češke osnovne škole J.A. Kamenskog iz Daruvara te daruvarski gimnazijalci, koji školu pohađaju po modelu B.