Fotografija: Tulum s(l)ova u Češkoj osnovnoj školi Josipa Ružičke Končanica/Foto: OŠ Josipa Ružičke
Galerija
Tulum s(l)ova u Češkoj osnovnoj školi Josipa Ružičke Končanica/Foto: OŠ Josipa Ružičke

Učenici Češke osnovne škole iz Končanice sudjelovali na noćnom čitateljskom susretu

Svi sudionici na početku susreta čitali su naglas odabrane pjesme ili ulomke iz romana ostalim sudionicima, a nakon toga razmijenili su i video poruke s učenicima iz OŠ Ivana Rangera Kamenica, kažu iz školeČeška osnovna škola Josipa Ružičke Končanica proteklog tjedna ponovno je u školskoj knjižnici organzirala noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova. Cilj ovog projekta je poticanje čitanja iz užitka naglas, a namijenjen je učenicima viših razreda.

Inače, ovaj hvalevrijedan projekt provodi se u školama diljem Hrvatske, a sastoji se od noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja u lokalnoj zajednici.

Naglasak je stavljen na čitanju i razvijanju
ljubavi prema čitanju naglas/Foto: OŠ Josipa Ružičke
Naglasak je stavljen na čitanju i razvijanju ljubavi prema čitanju naglas/Foto: OŠ Josipa Ružičke

- U našoj školi ovaj projekt provodi se već dugi niz godina i uvijek privlači veliki broj učenika. Zbog pridržavanja epidemioloških mjera ove godine u njemu je sudjelovalo 15 učenika. Školski tim za provedbu projekta čine Višnja Veber Malina, školska knjižničarka, Tina Varat, pedagoginja, i Kristina Kvapil, učiteljica češkog jezika. Naglasak je na čitanju i razvijanju ljubavi prema čitanju naglas. Svi sudionici na početku susreta čitali su naglas odabrane pjesme ili ulomke iz romana ostalim sudionicima, a nakon toga razmijenili su i video poruke s učenicima iz OŠ Ivana Rangera, Kamenica, poručili su iz Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica. 

Učenici su u sklopu projekta razmijenjene video poruke s vršnjacima iz OŠ Ivana Rangera Kamenica/Foto: OŠ Josipa Ružičke
Učenici su u sklopu projekta razmijenjene video poruke s vršnjacima iz OŠ Ivana Rangera Kamenica/Foto: OŠ Josipa Ružičke

Dodali su i to da su za sve učenike organizirane i zanimljive radionice o disleksiji, izradi slikovnice lagane za čitanje te plesna radionica. Nakon održanih radionica učenici su pogledali film Dom gospođice Peregrin za čudnovatu djecu.

- Uskoro nas očekuju još tri čitanja u lokalnoj zajednici na javnim mjestima. Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka, dodali su iz škole.

Zbog epidemiološke situacije ove godine sudjelovalo je 15 učenika/Foto: OŠ Josipa Ružičke
Zbog epidemiološke situacije ove godine sudjelovalo je 15 učenika/Foto: OŠ Josipa Ružičke

Za kraj recimo i to da se projekt provodi uz potporu Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara.