Fotografija: U Gimnaziji Bjelovar nagrade iz informatike nisu strane/ Foto: Deni Marčinković
U Gimnaziji Bjelovar nagrade iz informatike nisu strane/ Foto: Deni Marčinković

Učenici Gimnazije Bjelovar izradili najbolji chatbot od svih srednjoškolaca u Hrvatskoj

Chatbot "DoDo" izrađen je za udrugu Dobro Dobrim, koji olakšava rad volonterima udruge i usmjerava potencijalne korisnike i donatoreBjelovarski gimnazijalci ponovno su briljirali na području informatike. Naime, u sklopu projekta “Škola budućnosti”, koju provodi STEMI u suradnji s Infobipom, osvojili su nagradu za najbolji srednjoškolski chatbot Dodo.

Za ovaj sjajan rezultat zaslužni su Martin Vrbovčan, Ema Sedlić, Larisa Jurjević iz 3.d i Dora Šumbera iz 1.d razreda Gimnazije Bjelovar, pod vodstvom profesorice informatike Mihaele Kelava. Uz Bjelovarčane, do tima činili su i učenici iz Srednje škole Ilok s profesorom Ivanom Martinovićem.a

Izradili čak šest chatbota

- Projekt je većinom bio integriran u nastavu informatike u trećem razredu prirodoslovno-matematičke gimnazije (uz nekoliko članova iz ostalih razreda), a učenici su učili o umjetnoj inteligenciji i izradi chatbota (programa namijenjenih komunikaciji s korisnicima), poručila je v.d. ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić.

Učenici su bili podijeljeni u timove od četiri ili pet učenika i izradili su šest različitih botova s kojima možete popričati na priloženim poveznicama:

Zdravko - nudi savjete o zdravstvenim tegobama

Sportovi -  pomaže odabrati željeni sport prema unesenim karakteristikama

HumiBudi - nudi informacije o humanitarnim udrugama u Hrvatskoj

BOKI - pruža informacije o turističkoj ponudi u Bjelovaru

Botman -  pomaže korisniku snaći se u Linuxu

DoDo – chatbot izrađen za udrugu Dobro Dobrim, koji olakšava rad volonterima udruge i usmjerava potencijalne korisnike i donatore.

Podsjetimo se, prošle godine su naši učenici Vedran Vuglić, Antonia Kasalo i Mihael Begić također osvojili nagradu zahvaljujući kojoj škola sada posjeduje 3D pisač, o čemu više pročitajte OVDJE.

Nabava nove opreme

Učenici koji su sudjelovali u projektu imat će priliku u subotu 2. srpnja sudjelovati na završnom događaju koji će se održati u novootvorenom Infobipovom campus Alpha Centauri, gdje će uz dodjelu nagrada najboljima, imati priliku isprobati mnoga inovativna rješenja i možda odlučiti o smjeru svog daljnjeg školovanja i budućeg posla.

- Dobivena nagrada bit će uložena u nabavu nove opreme koja će sadašnjim i budućim učenicima učiniti obrazovanje zanimljivijim i inovativnijim, prateći zahtjeve današnjeg tržišta rada i poslova budućnosti. Svakako ćemo se projektu pridružiti i iduće godine kad nas očekuju novi izazovi s najavljenom temom “Pametni vrtovi”. Zainteresirani? Priključite se, učite i stvarajte budućnost, zaključila je v.d. ravnateljica Tanja Mamić.