Fotografija: Gimnazija Bjelovar prvi put dobit će sportski razred/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gimnazija Bjelovar prvi put dobit će sportski razred/ Foto: Deni Marčinković

Počele prijave za upis u sportski razred Gimnazije Bjelovar. Interes iskažite do 31. svibnja

Učenici koji žele upisati sportski odjel dužni su iskazati interes za upis putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, pojašnjava Tanja MamićGimnazija Bjelovar sredinom ožujka dobila je suglasnost resornog Ministarstva za upis sportskog odjela opće gimnazije. To je ujedno prvi put da će neka škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije imati poseban razred odjel prilagođen sportašima. 

- Za upis u sportske odjele postoji predrok. Točnije, učenici su dužni iskazati interes za upis putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Bitno je naglasiti da iskaz interesa ne obvezuje učenike na upis, međutim ako se ne prijave na predrok neće se moći upisati u sportski razred, pojasnila je v.d. ravnateljice Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić za naš portal u ožujku ove godine.

Postupak upisa

Spomenuti predrok, odnosno iskaz interesa počeo je jučer, 23. svibnja, i traje sve do utorka, 31. svibnja.

- Po isteku roka Ministarstvo turizma i sporta šalje nerangirane liste kandidata prema sportovima nacionalnim sportskim savezima u svrhu izrade rang-lista prema sportovima, koji to moraju izraditi do 14. lipnja. Zatim slijedi službeno objavljivanje preliminarne rang-liste, vrijeme predviđeno za prigovore te objavljivanje konačnih rezultata, pored ostalog stoji u uputama za prijavitelje.

Detaljan hodogram postupka upisa možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, projekt sportskog razreda u bjelovarskoj Gimnaziji nije nastao preko noći. Naime, ravnateljica Mamić još u studenom prošle godine provela je online anketu koja je pokazala da interes za uvođenjem ovog smjera među osnovnoškolcima u županiji itekako postoji. 

Veliki interes

- U anketi je sudjelovalo 450 učenika sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola u BBŽ te isto toliko roditelja. Rezultati su bili jako dobri, što nam je bio motiv da uputimo zahtjev Ministarstvu. Konkretnije, 70 posto učenika podržalo je uvođenje sportskoj odjela, a 20 posto njih iskazalo je želju za upisom, pored ostalog istaknula je Mamić u razgovoru kojeg možete pročitati OVDJE.

V.d. ravnateljice Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković
V.d. ravnateljice Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković

Kako doznajemo, veliki interes postoji i danas, a želju za upis u sportski razred iskazali su i učenici iz drugih županija, koji treniraju u bjelovarskim sportskim klubovima.

Kao što smo već rekli, osmaši koji od iduće školske godine žele pohađati sportski razred Gimnazije Bjelovar moraju do 31. svibnja iskazati interes putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.