Fotografija: Žene, kao i korisnici nadaju se skorašnjem novom ovakvom projektu/Foto: Općina Veliko Trojstvo
Galerija
Žene, kao i korisnici nadaju se skorašnjem novom ovakvom projektu/Foto: Općina Veliko Trojstvo

U 9 općina završio dvogodišnji projekt Zaželi. Gerontodomaćice se dodatno educirale

"Nadamo se da će uskoro doći novi ovakvi projekti i da će se omogućiti nova radna mjesta i briga o našim starijima jer znamo koliko im je ta pomoć od koristi", kazao je načelnik KutanjacU Velikom Trojstvu održana je završna konferencija projekta „Bilogorski puteljak svjetlosti“ iz programa Zaželi koji se provodio posljednje dvije godine na području Velikog Trojstva i okolnih osam općina.

Neki od ciljeva koji su se željeli ostvariti ovim projektom bili su povećanje mogućnosti zapošljavanja žena i omogućiti im pristup tržištu rada, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te povećati razinu kvalitete života ruralnog područja i socijalnu uključenost krajnjih korisnika.

Dodatne edukacije

Kroz projekt je bilo zaposleno 60 žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a svaka od njih brinula je o četvero korisnika. Osim pomoći starijima, zaposlenice su prošle i edukacije te su osposobljene za gerontodomaćice, maserke i cvjećarke-aranžerke. U svom obraćanju, načelnik Velikog Trojstva, Marko Kutanjac izrazio je žaljenje zbog kraja ovog hvalevrijednog projekta.

Projekt se provodio kroz LAG Sjeverna Bilogora/Foto: Općina Veliko Trojstvo
Projekt se provodio kroz LAG Sjeverna Bilogora/Foto: Općina Veliko Trojstvo

- Nadamo se da će uskoro doći novi ovakvi projekti i da će se omogućiti nova radna mjesta i briga o našim starijima jer znamo koliko im je ta pomoć od koristi i olakšava im svakodnevne kućanske poslove, zaključio je načelnik Kutanjac.

Nakon svečanog dijela završne konferencije, polaznicama edukacija uručena su uvjerenja o osposobljenosti.

Pomoć za 240 osoba

Dodajmo, „Bilogorski puteljak svjetlosti“ projekt je Lokalne akcijske grupe Sjeverna Bilogora, a provodio se u partnerskom odnosu Centra za socijalnu skrb Bjelovar, Zavoda za zapošljavanje te općina Veliko Trojstvo, Rovišće, Zrinski Topolovac, Kapela, Šandrovac, Severin, Nova Rača, Velika Pisanica i Veliki Grđevac.

Načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac/Foto: Općina Veliko Trojstvo
Načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac/Foto: Općina Veliko Trojstvo

Vrijedan je 9.980.551,15 kn, a sufinanciran je u 85 postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda te s 15 posto iz proračuna Republike Hrvatske.

U proteklih dvije godine posao je putem projekta pronašlo 60 žena koje su skrbile za 240 korisnika iz devet općina Bjelovarsko - bilogorske županije.

Gerontodomaćicama su uručene diplome o dodatnoj edukaciji/Foto: Općina Veliko Trojstvo
Gerontodomaćicama su uručene diplome o dodatnoj edukaciji/Foto: Općina Veliko Trojstvo
Završna konferencija projekta/Foto: Općina Veliko Trojstvo
Završna konferencija projekta/Foto: Općina Veliko Trojstvo