Fotografija: Školarci su tokom ljeta s godišnjih odmora na kojima su bili pisali razglednice i slali ih u svoju školu/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Galerija
Školarci su tokom ljeta s godišnjih odmora na kojima su bili pisali razglednice i slali ih u svoju školu/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

Školarci iz Velikog Trojstva na ljetnom odmoru pisali razglednice i slali ih u svoju školu

Školski mini projekt "ZID RAZGLEDNICA" oduševio je sve. Stoga za jesen, u suradnjii s vrtićancima i svom ostalom djecom u općini, imaju u planu kreirati razglednicu Velikog TrojstvaVELIKO TROJSTVO – Jedna lijepa i pozitivna priča dolazi nam iz Velikog Trojstva, mjesta u kojem mladi i stari vole čuvati tradiciju i vraćati se nekim starim i pomalo zaboravljenim vrijednostima.

Naime, upravo kako bi podsjetili na jednu, nekada važnu tradiciju pisanja pisama i razglednica, u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo osmislili su školski mini projekt pod nazivom Zid razglednica. O čemu se točno radi, pojasnila nam je ravnateljica škole Sanja Vranješević.

Neizostavni oblik komunikacije

-Mini školski projekt "ZID RAZGLEDNICA" nastao je, kako bi se što više djece i mladih u današnjem vremenu potaknulo, motiviralo na pisanje razglednica, koje su, u ne tako davnoj prošlosti, bile neizostavni oblik komunikacije za vrijeme svih oblika odmora, putovanja i slično. S porastom digitalnog svijeta i društvenih mreža, zaboravili smo na razglednice i rijetko kada se sjetimo svojim najdražima poslati ovaj nostalgični pozdrav s godišnjeg odmora, bez obzira u koje mjesto išli i na koliko dana. Stoga smo se dosjetili kako bismo mogli potaknuti sve da jedni drugima pišemo razglednice, da uživamo u malim zaboravljenim sitnicama koje su nam donosile dašak radosti, a u isto vrijeme učimo i zabavljamo se, pojašnjava nam ravnateljica kako je došlo do ove ideje.

Sanja Vranješević/ Foto: Deni Marčinković
Sanja Vranješević/ Foto: Deni Marčinković

Dodaje nam kako svako mjesto ima svoje razglednice po kojima je prepoznatljivo i na taj način zapravo upoznajemo njegove posebnosti i prenosimo ih drugima.

Ideja došla sasvim slučajno

-Ideja je nastala sasvim slučajno, potaknuti veseljem naših drugašića, kada su na nastavnom satu hrvatskog jezika učili pisati pisma. Tada je svaki učenik napisao pismo svojoj obitelji te su svi zajedno s razrednom učiteljicom prošetali do obližnjeg poštanskog ureda kako bi poslali napisana pisma.

Odlične vijesti su i da će najesen Veliko Trojstvo dobiti svoju razglednicu/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Odlične vijesti su i da će najesen Veliko Trojstvo dobiti svoju razglednicu/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

Svjesni smo da se vremena mijenjaju i da je danas puno lakše i jednostavnije napisati poruku putem tipkovnice bilo kojeg uređaja ili fotografirati se i poslati na taj način "pozdrave" s određenog mjesta. Naravno da i takav način ima svoju čar, no nemojmo zaboraviti i ovaj, nazovimo tradicionalni, način slanja "sunčanih, slanih i lijepih" pozdrava. Prema vlastitom iskustvu djecu to čini sretnima, a potrebno je izdvojiti malo vremena. U cijeloj toj priči pozitivno je i to što na taj način provodimo zajedničko vrijeme, vježbamo pravopis, učimo ponašanje u poštanskom uredu, komuniciramo s ljudima prilikom kupnje i slanja razglednica, upoznajemo i vrste poštanskih markica, a i razgibavamo naše ručice. Puno je pozitivnih stvari, a ona najljepša je upravo spoznaja da je tvoja poslana razglednica izmamila osmijeh na nečijem licu, ističe ravnateljica.

Kreiranje razglednice

Potaknuti ovim školskim projektom, a u suradnji s Društvom Naša djeca Veliko Trojstvo, početkom jeseni Osnovna škola Veliko Trojstvo namjerava krenuti s realizacijom novih aktivnosti koje su ujedno dio projekta „Budi IN, budi aktivan mladi građanin“, a u koji će biti uključeni učenici škole, polaznici dječjeg vrtića i sva djeca s područja općine.

Konkretno, odaje nam ravnateljica Sanja Vranješević, radi se zapravo o kreiranju razglednice Velikog Trojstva prema dječjoj kreativnosti.