Fotografija: Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

U Srednjoj školi Pakrac slobodnih mjesta ima samo među stolarima, građevinarima i fasaderima

I ove godine Grad Pakrac će financirati udžbenike za gimnazijalce i građevinske tehničare u Srednjoj školi PakracNakon ljetnog upisnog roka u Srednju školu Pakrac na jesen će novih 107 učenika koji su popunili svih 20 mjesta u usmjerenju opće gimnazije, 40 mjesta u usmjerenju medicinske sestre/tehničara i 20 mjesta za fizioterapeutskog tehničara, piše Pakrački list.

Veliki interes za gimnaziju

U građevinske tehničare krenut će 19 učenika, a za razliku od prošle godine kada nije bilo zainteresiranih za trogodišnja zanimanja, ove godine na jesen će krenuti i 6 fasadera te 2 stolara. Slobodnih mjesta na jesenskom roku ostalo je samo 5 u građevinskim tehničarima, 4 u fasaderima i 8 u stolarima, potvrdila nam je Ljiljana Rupena Kelemen, zamjenica ravnatelja Srednje škole Pakrac.

Od ukupno upisanih 107 učenika s područja Pakraca i Lipika u Srednju školu Pakrac će ukupno 34 bivših osmaša. Od 25 Pakračana, 13 učenika je upisalo gimnaziju, 3 za medicinsku sestru/tehničara, 2 fizioterapeuta, 3 građevinska tehničara, 3 fasadera i 1 stolar dok se od 9 lipičkih učenika njih 6 odlučilo za gimnaziju, te po jedan učenik za medicinsku sestru/tehničara, građevinskog tehničara i fasadera.

Besplatni udžbenici

Ljiljana Rupena Kelemen ovogodišnje upise ocjenjuje vrlo dobrim samo činjenicom da je većina ponuđenih usmjerenja popunjena, ali i da je ove godine bilo interesa i za trogodišnja zanimanja. Isto tako, drugu godinu za redom Srednja škola Pakrac bilježi povećan interes učenika za usmjerenjem građevinskih tehničara, a jedan od razloga koji ističe Rupena Kelemen je i mjera Grada Pakraca o financiranju udžbenika za usmjerenja opće gimnazije i građevinskih tehničara kao mjeru poticanja upisa u ta zanimanja bez obzira odakle učenici dolaze.

Kako saznajemo od Marijana Širca, pročelnika Odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Pakraca, i ove godine Grad je pripremio odluku o financiranju udžbenika za navedena usmjerenja u Srednjoj školi Pakrac za koje je u proračunu osigurano do 68.000 kuna. Uz srednjoškolce, Grad Pakrac će financirati i nabavu radnih bilježnica za sve učenike pakračke osnovne škole u iznosu do 291.000 kuna čime se želi, ne samo popularizirati određena zanimanja, nego i financijski olakšati i pomoći roditeljima. U idućoj školskoj godini Učenički dom Srednje škole Pakrac primit će 25 učenika, 9 mladića i 16 djevojaka, a upisi traju do 19. srpnja.

Službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok u SŠ Pakrac bit će 10. kolovoza. Početak prijava u sustav kreće 20. kolovoza, a završavaju 25. kolovoza nakon čega će 27. kolovoza biti objavljena konačna ljestvica poretka, piše Pakrački list.