Fotografija: Diljem Pakraca bit će zasađeno 200-tinjak različitih stabala: "Obnavljamo gradsko zelenilo"/Foto: Pakrački list
Galerija
Diljem Pakraca bit će zasađeno 200-tinjak različitih stabala: "Obnavljamo gradsko zelenilo"/Foto: Pakrački list

U Pakracu će biti zasađeno dvjestotinjak različitih stabala: "Obnavljamo gradsko zelenilo"

Osim sadnje novog drveća na zelenim se površinama obavljaju i druge aktivnosti. Prvenstveno s ciljem njihovog uređenja nakon aglomeracije, ali i zaštite od vozača koji zelenilo koriste za parkiranjePAKRAC -Sadnjom stabala ukrasne šljive i trešnje u Ulici Alojzije Janković u Pakracu, koju obavlja specijalizirana osječka tvrtka „Floreo“, jutros su počele konkretne aktivnosti na ovojesenskom obnavljanju urbanog zelenila. Ono se odvija kroz dvojaku aktivnost - jednu kroz program gradske uprave i drugu kroz popratni dio projekta aglomeracije u kojem izvođač „Gorenjska gradbena družba“ ima obvezu vratiti zelenilo uništeno tijekom građevinskih aktivnosti, piše Pakrački list.

Do kraja studenog kroz obje ove aktivnosti, kaže Marijan Malogorski, pročelnik upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti u gradskoj upravi, bit će zasađeno oko 200 različitih stabala u vrijednosti od 300.000 kuna. 

Preporuka struke

Sadnji je prethodila izrada idejne studije koju je napravila tvrtka ARCHIpuls iz Virovitice, a za tu potrebu je obavljena u Strossmayerovoj, Tomislavovoj i Gundulićevoj analiza tla tako da izbor vrste drveća nije rezultat nečijeg ukusa ili želja, nego preporuka struke koja je uvažavala parametre kao što je veličina prostora, neometanje prometa i slično, kaže Malogorski.

Predviđeno je da će ove jeseni biti zasađeno u Aleji Kestenova, dijelu od ININE crpke do Voda Lipik, 30 stabala urbanog kestena/Foto: Pakrački list
Predviđeno je da će ove jeseni biti zasađeno u Aleji Kestenova, dijelu od ININE crpke do Voda Lipik, 30 stabala urbanog kestena/Foto: Pakrački list

Osim u novoj ulici rupe za sadnju su već pripremljene u najjužnijem dijelu Bolničke ulice, te u Ulici hrvatske policije u kojima će kao dopuna ili zamjena ranije zasađenim stablima biti posađeno novih 11 stabala likvidambara.

Osim na jugu grada ovaj program će se narednih tjedana proširiti na cijeli grad.  Predviđeno je da će ove jeseni biti zasađeno u Aleji Kestenova, dijelu od ININE crpke do Voda Lipik, 30 stabala urbanog kestena. U Ulici Kalvarija, kod dječjeg igrališta, će biti zasađena tri stabla cercisa, a oko kapele sv. Josipa  četiri stabla tulipanovca.

Betonske „gljive“

Sadnje će biti i u ostatku Strossmayerove, Tomislavove i Gundulićeve ulice (crveni javor, lipa, ukrasni bagrem i još poneke urbane vrste), što će u Strossmayerovoj podrazumijevati uklanjanje dijela postojećih stabala načetih bolestima, osušenog čempresa kao i još neka stabla iz takozvane divlje sadnje.

Osim sadnje novog drveća na zelenim se površinama obavljaju i druge aktivnosti. Prvenstveno s ciljem njihovog uređenja nakon aglomeracije, ali i zaštite od vozača koji zelenilo koriste za parkiranje/Foto: Pakrački list
Osim sadnje novog drveća na zelenim se površinama obavljaju i druge aktivnosti. Prvenstveno s ciljem njihovog uređenja nakon aglomeracije, ali i zaštite od vozača koji zelenilo koriste za parkiranje/Foto: Pakrački list

Osim sadnje novog drveća trenutno se na zelenim površinama obavljaju i druge aktivnosti, prvenstveno na njihovom uređenju nakon aglomeracije, ali i zaštite od nasrtljivih vozača koji ih nenamjenski koriste za parkiranje.

Tako je jučer zelena površina pored parkirališta ljetos izgrađenog na Trgu bana Josipa Jelačića, gradski komunalni pogon ponovo izradio buduću travnatu površinu, a od pristupa automobilima će je štititi fizičke prepreke, betonske „gljive“ jer praksa pokazuje da u gradskom središtu jedino fizička prepreka štiti zelene površine od nasrtljivih vozača, piše Pakrački list.