Fotografija: Natjecanje u kuhanju tripica održat će se u restoranu Baka u Kapelici kod Garešnice/Foto: Privatni album
Galerija
Natjecanje u kuhanju tripica održat će se u restoranu Baka u Kapelici kod Garešnice/Foto: Privatni album

U Garešnici uskoro kreće prvi međunarodni festival u kuhanju tripica: "Ili ih obožavaš ili mrziš"

Sve je više onih koji uživaju u tradicionalnim okusima, okupljaju se u udruge ljubitelja i žele tripicama dati tretman kakav zaslužujuGastro Akademija i ljubitelji fileka organiziraju prvi po redu Međunarodni Tripe Fest koji će se održati u lokalu Kod Bake u Kapelici kraj Garešnice 30. travnja i 1. svibnja. Organizatori pozivaju ljubitelje fileka ili tripica da se prijave za sudjelovanje do 25. travnja.

Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Ovo specifično jelo obožavaš ili mrziš, nema sredine. No sve je više onih koji uživaju u tradicionalnim okusima, okupljaju se u udruge ljubitelja i žele tripicama dati tretman kakav zaslužuju. Organizatori Međunarodnog Tripe Festivala žele okupiti kuhare hobiste i profesionalce, ljubitelje fileka iz Hrvatske i okolnih zemalja i pozicionirati Garešnicu i lokal Kod Bake na festivalskoj gastro karti tradicionalnih jela.

Tripice iz restorana "Kod bake"/Foto: Privatni album
Tripice iz restorana "Kod bake"/Foto: Privatni album

- Cilj je vratiti stara jela poput tripica iz zaborava. Kod Bake je lokal koji svakodnevno ima u ponudi fileke i po tom smo naširoko poznati. Veliki smo ljubitelji, imamo niz priznanja za svoje fileke i nekako je prirodno da se ovakav festival održava na takvom mjestu. Do sada je prijavljeno 15 ekipa iz Zagreba, Novske, Virovitice, Garešnice, a očekujemo ih ukupno 30-ak. MTF će u Garešnicu na tri dana dovesti goste iz cijele regije, od hobista natjecatelja do profesionalnih kuhara. Želimo svoj lokal brendirati kao mjesto gdje se jede domaća hrana u domaćem ambijentu i gdje se jedu fileki - rekao nam je vlasnik lokala Kod Bake Zdravko Andri.

Restoran "Kod Bake" poznat je diljem Hrvatske/Foto: Janja Čaisa
Restoran "Kod Bake" poznat je diljem Hrvatske/Foto: Janja Čaisa

U subotu 30. travnja s početkom u 11 sati na programu je Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fileka, a zadana tema je varivo. Posjetitelji će imati priliku obići i štandove lokalnih OPG-a moslavačkih vinara i proizvođača domaćih proizvoda, ali i stranih gostiju. Istoga dana u popodnevnim satima fileke će kuhati i profesionalni kuhari iz Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine i pokazati svoja umijeća kad je riječ o ovoj specifičnoj namirnici. Pripremat će se i janjeće tripice, poklon PZ Cres, a njih će kuhati chef kuhinje hotela Neptun iz Šila s otoka Krka. 

Danijela Crnjak Andri, vlasnica i chefica lokala "Kod Bake"/Foto: Privatni album
Danijela Crnjak Andri, vlasnica i chefica lokala "Kod Bake"/Foto: Privatni album

Obožavatelji tripica moći će uživati u tripicama po festivalskim, promotivnim cijenama. Sav prikupljeni novac od prodanih porcija organizatori će donirati u humanitarne svrhe za SOS Dječje selo Ladimirevci. Druženje sudionika i posjetitelja fileka nastavit će se na večernjoj zabavi na otvorenom uz Tamburaški sastav Gelipteri iz Garešnice i goste iznenađenja. 

U nedjelju 1. svibnja s početkom u 11 sati slijedi finalni dvoboj najboljih šest ekipa. Proglašenje pobjednika Prvenstva Hrvatske u kuhanju fileka bit će u 14 sati. Najbolje tri ekipe dobit će gravirane jušnike i promotivne pakete sponzora MTF-a: Dukata, Koestlina, Šafran začina, Primorskog jedra Rijeka, PZ Cresa sa Cresa, PIK-a Vrbovec i pokrovitelja Festivala TZ Sjeverna Moslavina.

Ugodan ambijent restorana Kod bake/Foto: Janja Čaisa
Ugodan ambijent restorana Kod bake/Foto: Janja Čaisa

- Iako se ovaj festival održava prvi put, možemo se pohvaliti s odličnim sucima koji su poznati u krugovima ljubitelja fileka. Dolaze nam poznata lica iz gastro svijeta kao što je bloger Ribafish, zatim urednik portala za gastronomiju i turizam Menu.hr Rene Karaman i Vladimir Jurić iz agencije Primorsko jedro Rijeka. Obići će nas i poznata radijska i TV lica kao što su Dražen Kocijan Kocka, Branko Uvodić i Davor Dretar Drele – rekao nam je gospodin Andri.

Međunarodni Tripe Fest održat će se 30. travnja i 1. svibnja u lokalu Kod Bake u Kapelici kraj Garešnice pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Turističke zajednice Sjeverna Moslavina. Dođite i uživajte u tradicionalnim okusima u etno ambijentu.